Βύρων Καραπαναγιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βύρων Καραπαναγιώτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1894
Θάνατος1968
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΛέων Καραπαναγιώτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Συγκοινωνιών της Ελλάδας

Ο Βύρων Καραπαναγιώτης (1894 - 1968) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, επί σειρά ετών βουλευτής Λέσβου με το κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου και υπουργός της κυβέρνησης Τσουδερού στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Γόνος γνωστής οικογένειας της Μυτιλήνης και ειδικότερα του χωριού Μόρια της Λέσβου, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, γεννήθηκε το 1894. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου και χρημάτισε βουλευτής Λέσβου και υπουργός των κυβερνήσεων Ελ. Βενιζέλου, ενώ συμμετείχε επίσης και στο κίνημα Νικολάου Πλαστήρα.

Στην αρχή ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία καθώς αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1916. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας καθώς και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Συμμετείχε επίσης ως αναπληρωματικό μέλος του Έκτακτου Στρατοδικείου που δίκασε τους οκτώ κατηγορούμενους στην δίκη των έξι. Το 1924 έγινε υπουργός Συγκοινωνίας στην Κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Όταν αποστρατεύθηκε το 1926 ασχολήθηκε πλέον ενεργά με την πολιτική, όπως αναφέρεται παραπάνω. Είχε εκλεγεί μέλος της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης.

Στις εκλογές του 1928 εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα του Βενιζέλου, καταλαβάνοντας την πρώτη θέση σε σταυρούς στη Λέσβο με 15.570, με δεύτερο το Γεώργιο Παπανδρέου[1]. Ο Καραπαναγιώτης ανέλαβε το Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Ο γιος του ο Λέων Καραπαναγιώτης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην ενήλικη ζωή του σε διευθυντικές θέσεις στο δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη.

To 1941 με την κατάληψη της Αθήνας ο Βύρων κατέφυγε με την οικογένειά του στην Αίγυπτο, στο Κάιρο, όπου συνδέθηκε με το Δημήτρη Λαμπράκη με στενή φιλία[2]. Στις 23/25 Μαρτίου 1943 ανέλαβε Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού. Παρατήθηκε απ' αυτή στις 14 Απριλίου 1944.

Το 1964 στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου διορίστηκε από τον Υπουργό Προεδρίας Ανδρέα Παπανδρέου στη διοίκηση του ΟΤΕ[2].

Απεβίωσε το 1968 σε ηλικία 74 ετών.

Εγγονή του είναι η Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σαλαβός, Στράτος. «Δεύτερη Ανάγνωση - EmprosNet.gr». www.emprosnet.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Η παντοδυναμία και η παρακμή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη - Μέρος Β΄». UNFOLLOW. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 'Ιδρυμα Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, Η δίκη των οκτώ και η εκτέλεση των εξι, Αθήνα 2010, σελ. 90