Βίστωνας (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία ο Βίστωνας ή και Βίστονας[1] (αρχ. ελλ. Βίστων ή Βιστών) ήταν γιος του θεού του πολέμου Άρεως και της Καλλιρρόης[2], της κόρης του ποτάμιου θεού Νέστου. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Βίστωνας ήταν γιος του Παίονα και εγγονός του Άρεως, ενώ σε κάποιες πηγές αναφέρεται ως μητέρα του, αντί της Καλλιρρόης, μια από τις Μούσες: είτε η Τερψιχόρη[3], είτε η Καλλιόπη.

Ο Βίστωνας ήταν ο μυθικός γενάρχης του ομώνυμου λαού των Βιστώνων. Αδελφοί του ήταν ο Οδόμας και ο Ηδωνός, επίσης ονοματοδότες δύο άλλων θρακικών φύλων, των Οδομάντων και των Ηδωνών αντιστοίχως.[4]

Ο Βίστωνας έκτισε την πόλη Βιστωνία στην όχθη της ομώνυμης (και σήμερα) Λίμνης Βιστωνίδας στη Θράκη.[2] Επίσης εισήγαγε τη θρακική συνήθεια της δερματοστιξίας (τατουάζ), τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με σχέδια στο σχήμα ματιού ως μαγικό αποτροπαϊκό. Ο λόγος ήταν ότι ο Βίστωνας είχε πάρει έναν χρησμό, ο οποίος εγγυόταν τη νίκη ενάντια στους Ηδωνούς, τον άμεσο γειτονικό λαό των Βιστώνων, αν οι Βίστωνες ήταν διακοσμημένοι με τον τρόπο αυτόν. Ο Βίστωνας θέσπισε τη λατρεία του πατέρα του, του θεού Άρη, στον λαό του, με τη μορφή ενός σπαθιού που στεκόταν όρθιο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρβλ. τα λήμματα «Βίστονες», «Βιστονία» και «Βιστονίς» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 8, σελ. 585
  2. 2,0 2,1 Smith, The Rev. T.· Lempriere, D.D. (1833). A Classical Dictionary. Λονδίνο: T. Allman. σελ. 119. ark:/13960/t6154g56x. 
  3. Μέγα Ετυμολογικόν, 197. 59 s.v. «Bistoniē»
  4. Στεφ. Βυζαντίου Εθνικά, λήμμα «Βιστονία», B171.8

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]