Ασίνη Λακωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°40′6″N 22°30′0″E / 36.66833°N 22.50000°E / 36.66833; 22.50000

Ασίνη Λακωνίας
Χάρτης
Είδοςαρχαία πόλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°40′6″N 22°30′0″E
Διοικητική υπαγωγήΝομός Λακωνίας
ΤοποθεσίαΣκουτάρι Λακωνίας
ΧώραΕλλάδα

Η Ασίνη (αρχαία ελληνικά: Ἀσίνη‎‎) ήταν πόλη της αρχαίας Λακωνίας. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, βρισκόταν μεταξύ της Άμαθους (λάθος ανάγνωση για τη Ψαμαθού) και του Γυθείου.[1] Ήταν συχνά υπό τον έλεγχο της Σπάρτης. Ο Πολύβιος αναφέρει ότι ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας, κατά την εισβολή του στη Λακωνία, απωθήθηκε πριν από την Ασίνη (218 π.Χ.), που φαίνεται από την αφήγησή του ότι βρίσκεται κοντά στο Γύθειο. Ο Παυσανίας, στην περιγραφή του ίδιου γεγονότος με τον Πολύβιο, λέει ότι ο Φίλιππος αποκρούστηκε πριν από την πόλη Λας, η οποία αρχικά βρισκόταν στη κορυφή του «Όρους Ασίας».[2] Φαίνεται ότι η «Λας» του Παυσανία και η «Ασίνη» του Πολύβιου είναι ο ίδιος τόπος. Η ομοιότητα μεταξύ των ονομάτων «Ασία» και «Ασίνη», πιθανότατα οδήγησε τον Πολύβιο στο λάθος να αποκαλέσει τη Λας με το τελευταίο όνομα, ένα λάθος το οποίο ήταν πιο πιθανό να προκύψει, διότι ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης μιλάνε για την μεσσηνιακή Ασίνη ως πόλη στη Λακωνία, αφού η Μεσσηνία αποτελούσε μέρος της Λακωνίας τη στιγμή που έγραφαν. Το σφάλμα του Πολύβιου διαιωνίστηκε από το Στράβωνα και το Στέφανο το Βυζάντιο.[3] Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου η Ασίνη ανήκε στη Σπάρτη, αν και οι περισσότερες από τις άλλες πόλεις της περιοχής ανήκαν στους Ελεύθερους Λάκωνες.

Η πόλη επανιδρύθηκε το 1451 ως Σκουτάρι. Η τοποθεσία της βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο Σκουτάρι.[4] [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στράβων. «Γεωγραφικά». Γεωγραφικά. viii. p.363.  Οι αριθμοί των σελίδων αναφέρονται σε εκείνους της έκδοσης του Ισαάκ Καζομπόν.
  2. Παυσανίας. «Ελλάδος περιήγησις». Ελλάδος περιήγησις. 3.24.6. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=paus.+3.24.6&redirect=true. 
  3. (Αρχαία Ελληνικά) Στέφανος ο Βυζάντιος. «Εθνικά». Εθνικά. s.v. 
  4. (Αγγλικά) Lund University. «Digital Atlas of the Roman Empire». Digital Atlas of the Roman Empire. http://dare.ht.lu.se/places/46039.html. 
  5. (Αγγλικά) Talbert, Richard, επιμ. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. σελ. 58, καθώς και συνοδευτικές σημειώσεις καταλόγου. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]