Ανδρέας της Καλαβρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ανδρέας της Καλαβρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Οκτωβρίου 1327
Αβέρσα
Θάνατος1345
Αβέρσα
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Νάπολης
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ουγγαρίας
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννα Α΄ της Νάπολης (από 1333)[1]
ΤέκναCharles Martel, Duke of Calabria
ΓονείςΚάρολος Α΄ της Ουγγαρίας και Ελισάβετ της Πολωνίας, βασίλισσα της Ουγγαρίας
ΑδέλφιαΑικατερίνη της Ουγγαρίας, δούκισσα της Σβιντνίτσα
Coloman of Hungary
Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας
Στέφανος της Σλαβονίας
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών-Ανζού
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ανδρέας (30 Οκτωβρίου 1327 – 18 Σεπτεμβρίου 1345) από τον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού ήταν δούκας της Καλαβρίας (1343-1345).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου Α΄ της Ουγγαρίας και της Ελισάβετ των Πιάστ, κόρης του Βλάντισλαφ Β΄ του βραχέως, βασιλιά της Πολωνίας.

Το 1334 μνηστεύθηκε την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης, του Οίκου των Καπετιδών-Ανζού. Ήταν 2α εξαδέλφια, δηλ. οι πάπποι τους ήταν αδέλφια. Μάλιστα ο πάππος του Ανδρέα, ο Κάρολος-Μαρτέλος ήταν ο πρωτότοκος, ενώ ο πάππος της Ιωάννας Α΄, ο Ροβέρτος της Νάπολης ήταν ο δευτερότοκος. Από τα δύο αδέλφια θα έπρεπε να διαδεχθεί τον πατέρα τους το 1309 ο πρώτος, αλλά είχε αποβιώσει πριν 14 έτη, έτσι θα έπρεπε να γίνει ο γιος του Κάρολος Α΄. Επειδή υπήρχαν φόβοι για εισβολή από τη Σικελία, προτιμήθηκε ο Ροβέρτος και σαν αντιστάθμισμα, δόθηκε στον Κάρολο Α΄ η Ουγγαρία, κληρονομιά της μητέρας τους Μαρίας των Άρπαντ.

Το 1343 απεβίωσε ο Ροβέρτος. Ο μόνος (νόμιμος) γιος του Κάρολος είχε αποβιώσει από το 1328, έτσι με τη διαθήκη του όρισε διάδοχο την εγγονή του Ιωάννα Α΄, κόρη του Καρόλου.

Αγώνας για το θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη συγκατάθεση του πάπα Κλήμη ΣΤ¨ η Ιωάννα Α΄ στέφθηκε μόνη βασίλισσα της Νάπολης το 1344. Τότε ο Ανδρέας φοβήθηκε για τη ζωή του, αλλά η μητέρα του τον ενθάρρυνε και διέδωσε ότι ο πάπας επέτρεψε τη στέψη του. Το 1344 η Ιωάννα ασθένησε και ο Ανδρέας ελευθέρωσε δύο αδελφούς, που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα, πράγμα που δυσαρέστησε τους ευγενείς.

Μερικοί ευγενείς συνωμότησαν να αποτρέψουν τη στέψη του. Κατά τη διάρκεια κυνηγετικού ταξιδιού στην Αβέρσα οι συνωμότες τον έπιασαν όταν βγήκε τη νύχτα από το δωμάτιό του. Ένας υπηρέτης έκλεισε πίσω του την πόρτα· η Ιωάννα κοιμόταν μέσα. Έγινε πάλη, ο Ανδρέας ζήτησε βοήθεια, αλλά τον στραγγάλισαν με ένα κορδόνι και τον πέταξαν από το παράθυρο. Η καμαριέρα του από την Ουγγαρία πήγε το σώμα του σε ναό και είπε έπειτα στους Ούγγρους τι έγινε.

Υποψίες έπεσαν στην Ιωάννα και έγιναν δύο δίκες, αλλά αθωώθηκε. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ανδρέα, ο Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας εισέβαλε δύο φορές στο βασίλειο της Νάπολης, αλλά συνάντησε αντίδραση. Η Ιωάννα έκανε τρεις ακόμη γάμους. Το 1386 ο 2ος εξάδελφός τους Κάρολος Γ΄ (κλάδος Δυρραχίου) κατέλαβε τη Νάπολη με Ουγγρική βοήθεια, εκτέλεσε την Ιωάννα Α΄ και τη διαδέχθηκε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε το 1333 τη 2η εξαδέλφη του Ιωάννα Α΄ της Νάπολης του Οίκου των Καπετιδών-Ανζού, κόρη του Καρόλου δούκα της Καλαβρίας. Ο γιος τους

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Magyar nagylexikon II. (And–Bag). Főszerk. Élesztős László, Rostás Sándor. Budapest: Akadémiai. 1994. 19–20. o.
  • Goldstone, Nancy (2010). Joanna: The Notorious Queen of Naples, Jerusalem and Sicily. New York: Walker & Company. ISBN 9780802777706.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11372.htm#i113711. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrew, Duke of Calabria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).