Ακμονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακμονία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ακμονία
38°39′32″N 29°46′17″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΟυσάκ
Ζώνη ώραςUTC+03:00 (επίσημη ώρα)

Η Ακμονία ήταν αρχαία πόλη της Φρυγίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κτισμένη στις όχθες του ποταμού Σίνδρου και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων δυτικά της Διοκλείας, και αποτελούσε σταθμό στο δρόμο μεταξύ του Δορυλαίου και της Φιλαδέλφειας. Η Ακμονία ιδρύθηκε από τον αρχηγό των Σακών Σκυθών Άκμονα, γιο του Μανέα, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Ο Άκμων είχε κατακτήσει όλη την Αρμενία και την Καππαδοκία.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή τον 1ος αιώνας π.Χ., η Ακμονία ανήκε στη διοικητική περιφέρεια της Απαμείας. Αναφέρεται από τον Κικέρωνα στο έργο του Pro Flacco και στο κεφάλαιο 15. Ήταν επίσης έδρα επισκόπου και μεταγενέστερα έδρα επισκόπου της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς.

Ταυτίζεται σήμερα με την θέση του οικισμού Αχάτ Κογιού (τουρκικά: Ahat Köyü) της επαρχίας Ουσάκ της Τουρκίας. Κατά τις σωστικές ανασκαφές, που άρχισαν στις 26 Ιουνίου 2000, αποκαλύφθηκε τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου που απεικονίζει σκηνή από αρχαίο γυμνάσιο. Αργότερα, το ψηφιδωτό κλάπηκε από την αρχική του θέση και ανεβρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2002, μετά από επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]