Έκτος παίκτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τζαμάλ Κρόφορντ ανακηρύχθηκε έκτος παίχτης της χρονιάς στο NBA το 2010, το 2014 και το 2016, ενώ έπαιζε για τους Ατλάντα Χοκς και Λος Άντζελες Κλίπερς αντίστοιχα.

Ο έκτος παίκτης στην καλαθοσφαίριση είναι ένας παίκτης που δεν είναι βασικός αλλά έρχεται από τον πάγκο πολύ πιο συχνά από ό,τι άλλοι αναπληρωματικοί, ενώ συχνά είναι ο πρώτος παίκτης που αντικαθίσταται. Ο έκτος παίκτης παίζει συχνά λεπτά συμμετοχής ίσα ή μεγαλύτερα από κάποιους από τους βασικούς και έχει παρόμοια στατιστικά στοιχεία. Είναι συχνά ένας παίκτης που μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις, εξ ου και η χρησιμότητά του να αντικαθίσταται συχνά. Για παράδειγμα, ο Κέβιν Μακ Χέιλ, ένας διάσημος έκτος παίχτης που έπαιζε στους Μπόστον Σέλτικς τη δεκαετία του 1980, έπαιζε κατά διαστήματα ως σέντερ και πάουερ φόργουορντ. Η παρουσία ενός καλού έκτου παίκτη αποτελεί συχνά ένδειξη ομαδικής υπεροχής. Συνήθως σημαίνει ότι μία ομάδα έχει εξαιρετικό βάθος, καθώς ο έκτος παίκτης είναι συνήθως αρκετά ταλαντούχος για να ξεκινήσει στις περισσότερες ομάδες.

Μία συνηθισμένη στρατηγική είναι να τοποθετείται ένας καλός σκόρερ ως έκτος παίκτης όταν η αρχική σύνθεση έχει ήδη αρκετούς σκόρερ. Σε αυτή την περίπτωση, ο έκτος παίκτης θα εισέλθει στο παιχνίδι χωρίς η ομάδα να υποστεί πτώση στο σκορ. Αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πρωταθλημάτων των Chicago Bulls με τον φόργουορντ Τόνι Κούκοτς και πιο πρόσφατα με τον Μανού Τζινόμπιλι των Σαν Αντόνιο Σπερς, τον Λεάντρο Μπαρμπόσα κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Φοίνιξ Σανς, τον Τζέισον Τέρι κατά τη διάρκεια της θητείας του με τους Ντάλας Μάβερικς, τον Τζέιμς Χάρντεν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, και ο Τζαμάλ Κρόφορντ στους Λος Άντζελες Κλίπερς. Μία διαφορετική στρατηγική είναι να περιμένεις να εξελιχθεί το παιχνίδι, αφήνοντας ούτως τον έκτο παίκτη να διαβάσει τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου και να τα εκμεταλλευτεί μόλις εισέλθει. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έφερε αυτή την τακτική σε άλλο επίπεδο τόσο για την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό όσο και για την Εθνική Ελλάδας.

Ο θρυλικός προπονητής των Μπόστον Σέλτικς, Ρεντ Άουερμπαχ πιστώνεται με τη δημιουργία του έκτου παίχτη.[1] Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον γκαρντ Φρανκ Ράμσεϊ, ο οποίος έπαιξε πίσω από το πανθεϊκό δίδυμο των Μπομπ Κούζι και Μπιλ Σάρμαν, σε αυτήν την θέση στην αρχή της δυναστείας των Σέλτικς. Αν και ο Ράμσεϊ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες των Σέλτικς, ένιωθε πιο άνετα να έρχεται από τον πάγκο και ο Όρμπακ ήθελε τους καλύτερους παίκτες του φρέσκους και στη σύνθεση στο τέλος των κλειστών αγώνων. Ο πιο διάσημος έκτος παίκτης, ωστόσο, ήταν ο συμπαίκτης του Τζον Χάβλιτσεκ, ο οποίος έφερε επανάσταση σε αυτήν την θέση κατά τη διάρκεια της 16χρονης σταδιοδρομίας του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Auerbach explained the prestige of not being one of the five starters in Chapter 2 of his book, On and Off the Court (1985), Macmillan.