Πόντος (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι πόντοι στην καλαθοσφαίριση χρησιμοποιούνται για την βαθμολογία των ομάδων. Οι πόντοι μπορεί να επιτευχθούν μέσω των σουτ (δύο ή τρεις πόντοι) ή με ελεύθερες βολές (ένας πόντος). Εάν ένας παίκτης πετύχει καλάθι μέσα από την γραμμή των τριών πόντων, σκοράρει 2 πόντους, ενώ αν πετύχει καλάθι πίσω από την γραμμή των τριών πόντων, τότε σκοράρει 3 πόντους. Η ομάδα που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του παιχνιδιού κερδίζει το παιχνίδι, ενώ αν έρθει ισοπαλία τότε δίνεται 5-λεπτη παράταση και αν το σκορ έρθει πάλι ισόπαλο τότε δίνονται εκ νέου παρατάσεις όσες φορές απαιτηθεί μέχρι να αναδειχθεί τελικός νικητής.

Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ρεκόρ για τους περισσοτέρους πόντους καριέρας στο ΝΒΑ το κατέχει ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, με 38.387 πόντους συνολικά.
  • Τον υψηλότερο μέσο όρο καριέρας τον κατέχει ο Μάικλ Τζόρνταν, με 30,12 πόντους ανά αγώνα.
  • Στις 2 Μαρτίου 1962, στο εντός έδρας παιχνίδι των Φιλαδέλφεια Ουόριορς ενάντια στους Νιου Γιορκ Νικς (169-147 το τελικό σκορ), ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας 100 πόντους (ρεκόρ σκοραρίσματος στην ιστορία του NBA), εκ των οποίων οι 61 στο δεύτερο ημίχρονο (ρεκόρ πόντων στο NBA σε ένα ημίχρονο). Παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ατομική επίδοση στο NBA και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του μπάσκετ, ενώ τότε ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που καταγράφηκε τέτοιο επίτευγμα. Μεταξύ άλλων, ο Τσάμπερλεϊν είχε επίσης πετύχει μέσα στη σεζόν 78 πόντους ενάντια στους Λέικερς και 73 ενάντια στους Πάκερς. Ως συνέπεια, ολοκλήρωσε τη σεζόν με ρεκόρ πόντων στο πρωτάθλημα της σεζόν 1961-1962 (4.029 συνολικά, δηλαδή 50,4 ανά παιχνίδι), το οποίο επίσης παραμένει αξεπέραστο έως και σήμερα.[1]
  • Το ατομικό ρεκόρ στην Ελλάδα, κατέχει ο Αριστείδης Μούμογλου με 145 πόντους, επίδοση που σημειώθηκε στις 13 Ιουλίου 1972 σε έναν αγώνα που ο Ηρακλής κέρδισε τον ΒΑΟ με 172-94. Πέτυχε δηλαδή τους 145 από τους 172 πόντους του Ηρακλή. Ο Μούμογλου πέτυχε 63 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 82 από τους 109 συνολικά του Ηρακλή στο δεύτερο ημίχρονο. Για την ακρίβεια, πέτυχε 72 εύστοχα δίποντα, ενώ το κατόρθωμά του είναι ακόμη πιο μεγάλο αν συνυπολογιστεί πως εκείνη την εποχή στο μπάσκετ δεν είχε θεσμοθετηθεί ακόμα το τρίποντο (καθιερώθηκε στο NBA το 1979 και διεθνώς το 1984). Επίσης πέτυχε μία από τις έξι ελεύθερες βολές που εκτέλεσε.[2] Η επίδοση αυτή, καταγράφτηκε τότε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ενώ σήμερα αποτελεί την πέμπτη καλύτερη παγκοσμίως.[3]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «N.B.A. Should Honor Its History and Learn From It». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. «Ο Αριστείδης Μούμογλου δεν σταμάτησε ποτέ στους 145 πόντους». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Σαν σήμερα: Το ιστορικό ρεκόρ του Μούμογλου με 143 πόντους σε ένα ματς! (pics) | Gazzetta». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021.