Τεχνική ποινή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην καλαθοσφαίριση, μία τεχνική ποινή (γνωστή στην καθομιλουμένη ως "T" ή "Τεκ") είναι οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων που τιμωρείται ως φάουλ, η οποία δεν περιλαμβάνει σωματική επαφή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μεταξύ αντίπαλων παικτών στο γήπεδο, ή είναι φάουλ από μη παίκτη. Η πιο συνηθισμένη τεχνική ποινή είναι για αντιαθλητική συμπεριφορά . Οι τεχνικές ποινές μπορούν να επιβληθούν κατά των παικτών, του προσωπικού του πάγκου, ολόκληρης της ομάδας (συχνά ονομάζεται τεχνική ποινή πάγκου) ή ακόμη και κατά του κοινού. Αυτές οι ποινές, είναι πιο σοβαρά από ένα προσωπικό φάουλ, αλλά όχι απαραίτητα τόσο σοβαρά όσο ένα αντιαθλητικό φάουλ (μία εκτινάσιμη παράβαση σε πρωταθλήματα κάτω από το ΝΒΑ και ενδεχομένως στο ΝΒΑ).

Οι τεχνικές ποινές αντιμετωπίζονται ελαφρώς διαφορετικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες από ό,τι σύμφωνα με τους κανόνες που χρησιμοποιούν οι διάφορες διοργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρώτον, η παράνομη επαφή μεταξύ παικτών στο γήπεδο είναι πάντα προσωπικό φάουλ σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επαφή αυτή είναι, με ορισμένες εξαιρέσεις, τεχνικό φάουλ όταν το ρολόι του αγώνα δεν τρέχει ή όταν η μπάλα είναι νεκρή. Δεύτερον, στο παιχνίδι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) (εκτός από την παραλλαγή 3x3 μισού γηπέδου, στην οποία δεν καταμετρώνται τα ατομικά προσωπικά φάουλ), οι παίκτες αποβάλλονται μετά από πέντε συνολικά φάουλ, τεχνικά και προσωπικά (από το 2014, μία τεχνική ποινή να συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο· η διάπραξη μίας ακόμη τεχνική ς ποινής συνεπάγεται άμεση αποβολή). Ο τελευταίος κανόνας είναι παρόμοιος με αυτόν που ισχύει στο μπάσκετ κολεγίου, λυκείου και γυμνασίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σε πρωταθλήματα που παίζουν παιχνίδια διάρκειας 48 λεπτών, όπως το NBA, και σε ορισμένα πρωταθλήματα, όπως η Εθνική Ένωση Καλαθοσφαίρισης Γυναικών (WNBA), οι παίκτες επιτρέπεται να κάνουν έξι προσωπικά φάουλ πριν αποκλειστούν, ενώ τα τεχνικά φάουλ που καταλογίζονται εναντίον τους δεν υπολογίζονται σε αυτό το σύνολο. Ωστόσο, οι αντιαθλητικές τεχνικές ποινές στο (W)NBA επισύρουν πρόστιμο, η σοβαρότητα του οποίου εξαρτάται από τον αριθμό των τεχνικών ποινών που έχει ήδη λάβει ο παίκτης, και οι παίκτες αποβάλλονται για διαφορετικά χρονικά διαστήματα μετά τη συσσώρευση δεκαέξι τεχνικών ποινών στην κανονική περίοδο ή επτά στα πλέι οφ.

Στις περισσότερες αμερικανικές διοργανώσεις, η αποβολή του παραβάτη, παίκτη, προπονητή ή άλλου, είναι η ποινή για την καταλογισμό δύο τεχνικών φάουλ σε έναν αγώνα, αν χρεώνεται απευθείας σε αυτόν (ορισμένα τεχνικά φάουλ που διαπράττονται από παίκτη χρεώνονται μόνο στην ομάδα). Επιπλέον, κάθε μεμονωμένο σημαδιακό τεχνικό φάουλ ή φάουλ αποκλεισμού στη FIBA επισύρει αποβολή. Οι κανόνες της FIBA δεν προβλέπουν αποβολή για οποιονδήποτε αριθμό τεχνικών φάουλ χωρίς σημαία (γνωστά ως αντιαθλητικά φάουλ σύμφωνα με τους κανόνες του οργανισμού αυτού) εναντίον ενός παίκτη, εκτός από το 3Χ3, όπου δύο αντιαθλητικά φάουλ οδηγούν σε αποβολή. Οι κανόνες της FIBA προβλέπουν αποβολή όταν ο προπονητής υποστεί δύο τεχνικές ποινές ή όταν ο πάγκος υποστεί και τρίτη.

Παραβάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές παραβάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην κλήση τεχνικού φάουλ. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η χρήση υβριστικών εκφράσεων προς έναν αξιωματούχο ή έναν άλλο παίκτη. Αυτό μπορεί να ζητηθεί είτε από παίκτες που είναι ενεργά στο παιχνίδι, είτε από παίκτες που κάθονται στον πάγκο της ομάδας. Μπορεί επίσης να αξιολογηθεί σε έναν προπονητή ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται με την ομάδα με επίσημη ιδιότητα, όπως ένας προπονητής ή ένας υπεύθυνος εξοπλισμού. Επιπλέον, οι προπονητές ή οι παίκτες μπορούν να τιμωρηθούν με τεχνικό φάουλ αν αμφισβητήσουν πολύ έντονα την κλήση ενός αξιωματούχου, με ή χωρίς τη χρήση βρισιάς. Αυτό το λεκτικό αντιαθλητικό τεχνικό φάουλ μπορεί να αξιολογηθεί ανεξάρτητα από το αν η μπάλα είναι νεκρή ή ζωντανή.

Άλλες παραβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τεχνικές ποινές, όπως:

  • Επιτρέποντας στους παίκτες να κλειδώσουν τα χέρια τους προκειμένου να περιορίσουν την κίνηση ενός αντιπάλου (συνήθως μια τεχνική ποινή της ομάδας)
  • Δόλωμα ή χλευασμός αντιπάλου
  • Ασέβεια προς έναν διαιτητή ή επαφή με αυτόν ή χειρονομία που υποδηλώνει δυσαρέσκεια
  • Προσποίηση για φάουλ (φλόπινγκ)
  • Διαπληκτισμός ή απειλή για διαπληκτισμό
  • Γκολτέντινγκ ελεύθερης βολής
  • Το πιάσιμο οποιουδήποτε καλαθιού κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν από το παιχνίδι ή του ημιχρόνου κατά τη διάρκεια του χρόνου δικαιοδοσίας των διαιτητών, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να καρφώσει ή να γεμίσει μια νεκρή μπάλα (είτε είναι επιτυχής είτε όχι) πριν ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαλείμματος του παιχνιδιού. Από το 2015-16, το κάρφωμα επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των περιόδων προθέρμανσης στο NCAA, αν και το κρέμασμα στη στεφάνη παραμένει παράνομο.
  • Παράνομη αντικατάσταση ή είσοδος στο παιχνίδι σε ανεπίτρεπτο χρόνο
  • Σκόπιμο κρέμασμα στο καλάθι οποιαδήποτε στιγμή (εκτός από την αποφυγή τραυματισμού)
  • Κλώτσημα ή χτύπημα της μπάλας μπάσκετ με το πόδι οποιαδήποτε στιγμή (με αντιαθλητικό τρόπο- μόνο το ακούσιο κλώτσημα δεν αποτελεί παράβαση)
  • Εσκεμμένη προσπάθεια για ελεύθερη βολή ή αποδοχή φάουλ στο οποίο ο παίκτης δεν είχε δικαίωμα
  • Ανύψωση ή άλμα πάνω σε συμπαίκτη για να αποκτήσει πλεονέκτημα ύψους
  • Παραμονή εκτός ορίων για την απόκτηση πλεονεκτήματος
  • Αφαίρεση της φανέλας ή του παντελονιού εντός των οπτικών ορίων του αγωνιστικού χώρου
  • Σπάσιμο ταμπλό ή της στεφάνης ενός ταμπλό.
  • Χρήση τηλεοπτικού εξοπλισμού παρακολούθησης ή επανάληψης, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ηλεκτρονικών συσκευών, όπως μεγαφώνων, για προπονητικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του αγώνα
  • Χρήση καπνού ή μη καπνιζομένου καπνού

Οι παραβιάσεις των κανόνων για την καθυστέρηση του παιχνιδιού (στο NBA, NCAA και NFHS ) συνεπάγονται συνήθως μία ομαδική προειδοποίηση για την πρώτη παράβαση, ακολουθούμενη από μία τεχνική ποινή για την ομάδα, ή μερικές φορές μία τεχνική ποινή για τον παίκτη, αν η ίδια ομάδα καθυστερήσει για δεύτερη φορά:

  • Πηγαίνοντας εκτός ορίων κατά τη διάρκεια της ρίψης του αντιπάλου χωρίς επαφή (προειδοποίηση, στη συνέχεια τεχνικό φάουλ), ή αγγίζοντας έναν αντίπαλο ρίπτη (εσκεμμένο φάουλ στον παραβάτη κατά NFHS, και είναι η προειδοποίηση για το ότι είναι εκτός ορίων) ή τη μπάλα (τεχνική ποινή στον παραβάτη κατά NFHS, και είναι η προειδοποίηση για το ότι είναι εκτός ορίων), καθώς αυτή κρατιέται εξ ολοκλήρου εκτός ορίων
  • Συγκέντρωση στη γραμμή του φάουλ για υπερβολικό χρόνο (προειδοποίηση, στη συνέχεια τεχνική ποινή κατά NFHS)
  • Να μην είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το παιχνίδι μετά από ένα τάιμ-άουτ, ή να ξεκινήσουν ένα δεκάλεπτο ή ημίχρονο, ή να εκτελέσουν μια ελεύθερη βολή(ες) σε τέτοιες στιγμές (ένα ειδικό πρωτόκολλο, γνωστό ως "διαδικασία συνέχισης του παιχνιδιού", χρησιμοποιείται στην NFHS, όπου σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις αρχικά ζητούνται παραβάσεις αντί για τεχνικές ποινές)
  • Άρνηση άμεσης παράδοσης της μπάλας στον πλησιέστερο διατητή όταν σφυρίζεται το σφύριγμα
  • Αποτυχία του εκτελούντος την ελεύθερη βολή να βρίσκεται στο ημικύκλιο της ελεύθερης βολής όταν ο επίσημος είναι έτοιμος να εκτελέσει την ελεύθερη βολή (εκτός εάν ισχύει η διαδικασία επανέναρξης του παιχνιδιού σύμφωνα με το NFHS, ανωτέρω)
  • Πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα ή άλλη παρεμπόδιση της μπάλας να γίνει ζωντανή αμέσως μετά από ένα σουτ που έχει επιτευχθεί για να μπορέσει η ομάδα του να στηθεί στην άμυνα (αν πρόκειται για κατάφωρα αντιαθλητική πράξη, τεχνική ποινή κατά του παίκτη- διαφορετικά, προειδοποίηση προς την ομάδα και τεχνική ποινή για την ομάδα). Αυτό περιλαμβάνει τη ρίψη της μπάλας σε έναν διαιτητή, όταν δεν απαιτείται τέτοια πράξη - κάτι τέτοιο θα επέφερε πιθανότατα προειδοποίηση. Επιπλέον, η ρίψη της μπάλας στο κεφάλι του αντιπάλου μπορεί επίσης να θεωρηθεί τεχνική ποινή.

και πιο τεχνικά ζητήματα, όπως:

  • Έναρξη του παιχνιδιού με έναν αρχικό παίκτη που δεν έχει οριστεί με αυτόν τον τρόπο
  • Παράλειψη παροχής στον σημειωτή των ονομάτων και των αριθμών των παικτών της ομάδας πριν από την έναρξη του προγραμματισμένου αγώνα, ή τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από τον αγώνα σε ορισμένες δικαιοδοσίες
  • Έχοντας πάρα πολλούς παίκτες στο γήπεδο, ή πολύ λίγους (NBA, NCAA και NFHS άν είναι σκόπιμο)
  • Αν ο προπονητής εγκαταλείψει το θεωρείο του, ειδικά για να διαφωνήσει. Υπάρχουν φορές που ένας προπονητής μπορεί να πάει στο τραπέζι του σκόρερ για να διορθώσει ένα λάθος στο παιχνίδι.
  • Παράλειψη, ως προπονητής, να αντικαταστήσει έναν αποκλεισμένο παίκτη εντός του προβλεπόμενου χρόνου (χρεώνεται στον προπονητή)
  • (μόνο στο ΝΒΑ) παίζοντας έναν "μηδενισμένο" παίκτη (κανόνας που υιοθετήθηκε το 2005, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπονται έως και δύο "μηδενισμοί" σε μία σύνθεση 14 ατόμων)
  • Αρνούμενος να καταλάβει τον κατάλληλο πάγκο
  • Παραμονή ή επιστροφή στο παιχνίδι μετά από αποκλεισμό
    • Στο ΝΒΑ, πρέπει να υπάρχουν πέντε παίκτες στο γήπεδο ανά πάσα στιγμή. Κατάσταση ποινής προσωπικών φάουλ υπάρχει εάν ένας παίκτης υποστεί έκτο ή επόμενο προσωπικό φάουλ και πρέπει να παραμείνει στο παιχνίδι επειδή δεν υπάρχουν επιλέξιμοι παίκτες στον πάγκο, ή εάν μετά από τραυματισμό ή αποβολή, ο τελευταίος παίκτης που αποκλείστηκε για το έκτο προσωπικό του φάουλ πρέπει να επιστρέψει στο παιχνίδι. Η ποινή είναι τεχνική ποινή (με μία ελεύθερη βολή) για κάθε επιπλέον προσωπικό φάουλ ή επιστροφή στο παιχνίδι μετά από αποκλεισμό. Αίτημα για υπερβολικό time-out Παραβάσεις της στολής, συμπεριλαμβανομένων παράνομων διακριτικών ή αριθμών, 2 ή περισσότεροι παίκτες με τον ίδιο αριθμό ή λάθος αριθμός παίκτη στο επίσημο βιβλίο αποτελεσμάτων
  • Αίτημα για υπερβολικό ταϊμάουτ
  • Παραβάσεις της στολής, συμπεριλαμβανομένων παράνομων διακριτικών ή αριθμών, 2 ή περισσότεροι παίκτες με τον ίδιο αριθμό ή λάθος αριθμός παίκτη στο επίσημο βιβλίο αποτελεσμάτων

Το ΝΒΑ έχει έναν κανόνα παράνομης άμυνας. Μέχρι το 2001, είχε σχεδιαστεί για να αποτρέπει τους αμυντικούς από το να πέφτουν πίσω σε μία ζώνη και ούτως να αποτρέψουν τα ντράιβς στο καλάθι . Η ποινή, μετά από προειδοποίηση, ήταν μία τεχνική ποινή που χρεωνόταν στην παραβάτρια ομάδα και μία βολή για την παράβαση, εκτός από το ότι αν η πρώτη παράβαση συνέβη εντός 24 δευτερολέπτων από τη λήξη της περιόδου, η τεχνική ποινή επιβαλλόταν χωρίς προειδοποίηση.

Από την περίοδο 2001-02, ο κανόνας, γνωστός πλέον ως "Αμυντικά τρία δευτερόλεπτα", απαγορεύει σε έναν αμυντικό να βρίσκεται στον διάδρομο βολής για τρία δευτερόλεπτα, εκτός αν φυλάει έναν αντίπαλο σε απόσταση αναπνοής (ή τον παίκτη με τη μπάλα, ανεξάρτητα από την απόσταση). Η ποινή είναι η ίδια όπως και για την παράνομη άμυνα, με τη διαφορά ότι δεν εκδίδεται προειδοποίηση. Το WNBA εφάρμοσε αυτόν τον κανόνα το 2013.

Επιπλέον, οι γηπεδούχες ομάδες μπορούν να τιμωρούνται με τεχνικά φάουλ που προκύπτουν από παραπτώματα των οπαδών τους για υπερβολική χρήση τεχνητού θορύβου, για την αναπαραγωγή μουσικής από την ορχήστρα τους ή για επικίνδυνες παραβάσεις όπως η ρίψη αντικειμένων (ιδίως πάγου ή κερμάτων) στο γήπεδο.

Συνήθως ένας καυγάς ή μια μικρότερη διαμάχη μεταξύ παικτών έχει ως αποτέλεσμα μια "διπλή τεχνική ποινή", κατά την οποία ένα τεχνικό φάουλ επιβάλλεται και στους δύο εμπλεκόμενους παίκτες. Εάν οποιοσδήποτε παίκτης εγκαταλείψει τον πάγκο της ομάδας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορεί να χρεωθεί με τεχνικό φάουλ και να αποβληθεί, όπως και οποιοσδήποτε προπονητής που το κάνει αυτό χωρίς να του κάνει νόημα ένας αξιωματούχος. Οι κανόνες κατά των καυγάδων ποικίλλουν από το λύκειο μέχρι το κολέγιο και το (W)NBA, αλλά σε όλα τα επίπεδα επιβάλλονται αυστηρές ποινές για τέτοιου είδους συμπεριφορά, που περιλαμβάνουν αποβολές και (στο [W]NBA) βαριά πρόστιμα. Η NFHS και το NCAA απαιτούν την αυτόματη αποβολή του προσωπικού του πάγκου που εγκαταλείπει την περιοχή της ομάδας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ανεξάρτητα από το αν οι παίκτες αυτοί συμμετέχουν ή όχι στον αγώνα.

Από τη χρονιά 2010-11, το ΝΒΑ άρχισε να ασκεί αυστηρή δίωξη στους γενικούς διαμαρτυρόμενους. Τεχνικές ποινές μπορούν πλέον να δίνονται για τα εξής: [1]

  • Κάνοντας επιθετικές χειρονομίες οπουδήποτε στο γήπεδο
  • Διαφωνία κατά την οποία ένας παίκτης αποδεικνύει πώς του έγινε φάουλ
  • Τρέξιμο προς έναν διαιτητή για να διαμαρτυρηθεί για μία κλήση
  • Υπερβολικές ερωτήσεις σχετικά με μία κλήση

Ποινή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν εκτελείται ελεύθερη βολή για τεχνικό φάουλ, μόνο ο εκτελεστής της ελεύθερης βολής, στην προκειμένη περίπτωση ο Αντρέι Ιβάνοφ, επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του χώρου κάτω από τη γραμμή της ελεύθερης βολής.

Στο κολεγιακό μπάσκετ, το NFHS και τις χαμηλότερες κατηγορίες, η ποινή για τεχνικές ποινές έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών. Αρχικά, η αντίπαλη ομάδα κέρδισε μία ελεύθερη βολή. Αυτό αργότερα αυξήθηκε σε μία ελεύθερη βολή και κατοχή της μπάλας. Για ένα διάστημα, οι "τεχνικές ποινές πάγκου" που αξιολογούνταν σε μη ενεργό παίκτη, βοηθό προπονητή ή οποιονδήποτε άλλο στον πάγκο της ομάδας θεωρούνταν πιο σοβαρές και είχαν ως αποτέλεσμα την καταλογισμό δύο βολών. (Οι προπονητές έχουν τις δικές τους τεχνικές ποινές, αν και μπορεί να αποβληθούν ή/και να τεθούν σε διαθεσιμότητα αν έχουν ένα μείγμα τεχνικών ποινών συνολικού αριθμού δύο ή τριών φάουλ, ανάλογα με τη σοβαρότητα)

Σήμερα, το μπάσκετ λυκείου ( NFHS στις Ηνωμένες Πολιτείες) προβλέπει δύο ελεύθερες βολές και κατοχή της μπάλας στη γραμμή διαχωρισμού απέναντι από το τραπέζι του σκόρερ, ανεξαρτήτως περιστάσεων, για τεχνική ποινή φάουλ. Το διεθνές μπάσκετ προβλέπει παρόμοια ποινή. Πριν από την περίοδο 2015-16, το κολεγιακό μπάσκετ έδινε δύο βολές για όλες τις τεχνικές ποινές, με τη μπάλα να μπαίνει στο παιχνίδι στο σημείο της διακοπής (POI), το σημείο και τις συνθήκες όπου το παιχνίδι διακόπηκε για την τεχνική ποινή. Από τη χρονιά 2015-16, το NCAA απονέμει μόνο μία ελεύθερη βολή για τις λεγόμενες τεχνικές ποινές "κατηγορίας Β", όπως το κρέμασμα στη στεφάνη ή η καθυστέρηση του παιχνιδιού- οι τεχνικές ποινές "κατηγορίας Α" εξακολουθούν να οδηγούν σε δύο ελεύθερες βολές. Στο ( W ) ΝΒΑ, η ποινή παραμένει μία ελεύθερη βολή για την αντίπαλη ομάδα, με το παιχνίδι να συνεχίζεται από το σημείο της διακοπής. Το ρολόι του σουτ επαναφέρεται στα 14 δευτερόλεπτα, εάν η ένδειξη ήταν μικρότερη από αυτή τη στιγμή του φάουλ. Η ομάδα στην οποία απονέμονται τα φάουλ για τεχνική ποινή μπορεί να επιλέξει τον παίκτη ή τους παίκτες που θα τα εκτελέσουν (ο κανόνας αυτός διαφέρει ελαφρώς από επίπεδο σε επίπεδο και διεθνώς), σε αντίθεση με τα προσωπικά φάουλ, όπου ο παίκτης που έχει υποπέσει σε φάουλ, εκτός αν έχει τραυματιστεί, πρέπει να εκτελέσει τα δικά του φάουλ.

Στο (W)NBA, τα τεχνικά φάουλ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα αντιαθλητικά και τα μη αντιαθλητικά. Ένας παίκτης που έχει υποπέσει σε αντιαθλητικό τεχνικό φάουλ τιμωρείται με πρόστιμο και η συσσώρευση δεκαέξι αντιαθλητικών τεχνικών φάουλ κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή ενός αγώνα.[2] Για κάθε δύο τεχνικές ποινές που λαμβάνει στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, η αποβολή του παίκτη ή του προπονητή αυξάνεται κατά ένα παιχνίδι.[2] Οι ποινές για τις αντιαθλητικές τεχνικές ποινές είναι ακόμη υψηλότερες για τους αγώνες πλέι οφ. Οι παίκτες και οι προπονητές θα τιμωρούνται με πρόστιμο για κάθε αντιαθλητική τεχνική ποινή που δέχονται. Εκείνοι που συγκεντρώνουν επτά αντιαθλητικές τεχνικές ποινές θα αποβάλλονται για ένα παιχνίδι. Για κάθε δύο αντιαθλητικές τεχνικές ποινές που λαμβάνει ο παίκτης ή ο προπονητής στη συνέχεια, η επόμενη αποβολή του παίκτη ή του προπονητή αυξάνεται κατά ένα παιχνίδι. [3]

Τα τεχνικά φάουλ μη αντιαθλητικής συμπεριφοράς ορίζονται σύμφωνα με τον Κανόνα 12 του ΝΒΑ, Τμήμα V, Παράγραφος γ, και κανένα από αυτά δεν μετράει για πρόστιμο, αποβολή ή αποβολή. Αυτά τα φάουλ καταλογίζονται για υπερβολικά τάιμ-άουτ, αμυντικά τρία δευτερόλεπτα, μηδενισμό παίχτη που ντύνεται και παίζει, κατάσταση ποινής παίχτη , θραύση ταμπλό ή καθυστέρηση του παιχνιδιού. Ένας επιτιθέμενος παίκτης που κρέμεται σκοπίμως από το ταμπλό, εκτός αν αυτό είναι νόμιμο για λόγους ασφαλείας, τιμωρείται με πρόστιμο 500 δολαρίων, αλλά του καταλογίζεται μόνο μία τεχνική ποινή μη αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Οι τεχνικές ποινές που καταλογίζονται για μία κατάσταση ποινής προσωπικών φάουλ που προκαλείται από επιθετικό φάουλ εξακολουθούν να οδηγούν σε μία ελεύθερη βολή.

Το πρωτάθλημα μπορεί να επαναπροσδιορίσει ένα τεχνικό φάουλ αντιαθλητικής συμπεριφοράς σε τεχνικό φάουλ μη αντιαθλητικής συμπεριφοράς μετά από έναν αγώνα μετά από επανεξέταση. Για παράδειγμα, το ΝΒΑ άλλαξε την τεχνική ποινή του Ντεμάρκους Κάζινς για την απομάκρυνση του χαλαρού υποδήματος του Τζέρεμι Λαμπ από τον αγωνιστικό χώρο στον αγώνα Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς - Σάρλοτ Χόνετς στις 25 Φεβρουαρίου 2019, από αντιαθλητικό σε μη αντιαθλητικό, ανακαλώντας το πρόστιμο και τον αριθμό των φάουλ, κυρίως για θέματα ασφαλείας. [4]

Αξιοσημείωτες περιπτώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις πιο διάσημες τεχνικές ποινές που έχουν αξιολογηθεί ποτέ καταλογίστηκε στον Κρις Ουέμπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αργά στο τέλος του αγώνα πρωταθλήματος NCAA του 1993 . Έχοντας χάσει με δύο πόντους από τξ Βόρεια Καρολίνα με μόνο δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Ουέμπερ ζήτησε ταϊμάουτ όταν το Μίσιγκαν δεν είχε κανένα. Η επακόλουθη τεχνική ποινή, για την οποία ο γκαρντ της Βόρειας Καρολίνας Ντόναλντ Ουίλιαμς έκανε και τα δύο φάουλ, έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες του Μίσιγκαν για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί το καλύτερο παιχνίδι που έχει παιχτεί ποτέ, [5] τον πέμπτο αγώνα των τελικών του NBA του 1976 μεταξύ των Φοίνιξ Σανς και Μπόστον Σέλτικς, οι Σανς βρέθηκαν να χάνουν με έναν πόντο με ένα δευτερόλεπτο να απομένει στη διπλή παράταση, χωρίς να τους απομένουν τάιμ άουτ και έχοντας την κατοχή της μπάλας κάτω από το αμυντικό τους καλάθι μετά από καλάθι του Τζον Χάβλιτσεκ . Αντιμέτωπος με την σχεδόν αδύνατη προσπάθεια να βυθίσει ένα σουτ απελπισίας από τα 24,40 μέτρα, ο γκαρντ των Σανς, Πολ Ουέστφαλ, βρήκε μία ασυνήθιστη λύση. Εσκεμμένα κάλεσε ένα τάιμ άουτ που δεν είχαν οι Σανς. Ενώ αυτό έδωσε στους Σέλτικς μία ελεύθερη βολή, την οποία ο Τζο Τζο Ουάιτ μετέτρεψε με επιτυχία για να αυξήσει το προβάδισμα στους δύο πόντους, έδωσε στους Σανς την κατοχή στο μισό γήπεδο και επέτρεψε στον Γκαρ Χερντ να καρφώσει με ένα σουτ από τα 5,5 μέτρα καθώς έληγε ο χρόνος και να επιβάλει την τρίτη παράταση. Οι κανόνες του ΝΒΑ άλλαξαν την επόμενη χρονιά για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Μία περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσαν να είχαν καταλογιστεί πολλές τεχνικές ποινές, αλλά δεν καταλογίστηκαν (αντίθετα, ο αγώνας εγκαταλείφθηκε, ένα μέσο που έχουν στη διάθεσή τους οι διαιτητές όταν πάρα πολλοί παίκτες θα έπρεπε ή θα έπρεπε να αποκλειστούν ή να αποβληθούν για να συνεχιστεί ο αγώνας ή όταν μία ομάδα διαπράττει συνεχώς τεχνικές ποινές για να κάνει τη διαδικασία παρωδία), ήταν ο διαπληκτισμός Πέισερς-Πίστονς με παίκτες και θεατές στις 19 Νοεμβρίου 2004, σε έναν αγώνα ΝΒΑ μεταξύ των Ιντιάνα Πέισερς και Ντιτρόιτ Πίστονς . Ο Ρον Άρτεστ των Πέισερς και ο Μπεν Ουάλας των Πίστονς άρχισαν να διαπληκτίζονται αφού ο Άρτεστ έκανε σκληρό φάουλ στον Ουάλας. Αυτό εξελίχθηκε σε φασαρία όπου ενεπλάκησαν παίκτες και από τις δύο ομάδες και έγινε χειρότερο αφού ο Άρτεστ υποχώρησε στο τραπέζι του σκόρερ και χτυπήθηκε από ένα φλιτζάνι που πέταξε ένας θεατής. Στη συνέχεια, ο Άρτεστ και αρκετοί συμπαίκτες και αντίπαλοι έτρεξαν στη συνέχεια στις κερκίδες και συνεπλάκησαν με τους οπαδούς. Αν είχαν εκτιμηθεί επίσημα τεχνικά φάουλ, το αποτέλεσμα θα ήταν πιθανότατα η αποβολή όλων των ομάδων και των δύο ομάδων (εκτός από τον παίκτη των Πίστονς,, Ταϊσόν Πρινς, ο οποίος ήταν ο μόνος παίκτης από τις δύο ομάδες που παρέμεινε στον πάγκο καθ' όλη τη διάρκεια του επεισοδίου). Τελικά, εννέα παίκτες αποβλήθηκαν για συνολικά 146 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του Άρτεστ για το υπόλοιπο της χρονιάς. [6]

Σε έναν αγώνα του 2007 έναντι των Ντάλας Μάβερικς, ο πάουερ φόργουορντ των Σαν Αντόνιο Σπερς, Τιμ Ντάνκαν, χρεώθηκε με τεχνική ποινή από τον διαιτητή Τζο Κρόφορντ επειδή τού γέλασε ενώ καθόταν στον πάγκο ("χειρονομώντας με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει δυσαρέσκεια", όπως αναφέρεται παραπάνω). Καθώς είχε ήδη δεχτεί μία τεχνική ποινή στην προηγούμενη φάση, επίσης ενώ καθόταν στον πάγκο, αυτό οδήγησε στην αποβολή του. Κατόπιν περαιτέρω εξέτασης, διαπιστώθηκε ότι αυτή η τεχνική ποινή δεν συνήδε με τη διαχείριση του παιχνιδιού του πρωταθλήματος και ο επίτροπος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, απέβαλε τον Κρόφορντ για το υπόλοιπο της χρονιάς. Στον Ντάνκαν επιβλήθηκε πρόστιμο 25.000 δολαρίων για το περιστατικό. [7]

Στο 6ο παιχνίδι των τελικών του NBA του 2019, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς δέχθηκαν τεχνική ποινή αφού ο Ντρέιμοντ Γκριν ζήτησε ταϊμάουτ που οι Ουόριορς δεν είχαν. Ο Καουάι Λέοναρντ των Τορόντο Ράπτορς πέτυχε τις ελεύθερες βολές που προέκυψαν από την τεχνική ποινή για να σφραγίσει το πρώτο πρωτάθλημα NBA των Ράπτορς στην ιστορία της ομάδας.

Οι περισσότερες τεχνικές ποινές που έχουν καταλογιστεί ποτέ σε ομάδα σε έναν μόνο επαγγελματικό αγώνα είναι 6 (όλες στο δεύτερο ημίχρονο), στον Άρη Θεσσαλονίκης σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό της Α1 Κατηγορίας στις 10 Φεβρουαρίου 2008.

Ο Ρασίντ Ουάλας κατέχει την επίδοση για τις περισσότερες τεχνικές ποινές που έχει δεχθεί σε μία χρονιά στο ΝΒΑ. Την περίοδο 2000-01, δέχθηκε 41 τεχνικές ποινές σε 80 αγώνες της κανονικής περιόδου και των πλέι οφ. Ο Ουάλας κατέχει επίσης την επίδοση όλων των εποχών για τις περισσότερες τεχνικές ποινές από παίκτη σε μία σταδιοδρομία με 317, ένα υψηλό που κατείχε προηγουμένως ο Ντένις Ρόντμαν . [8] [9]

Έχουν υπάρξει μερικές περιπτώσεις στο ΝΒΑ όπου ολόκληρος ο πάγκος μιας ομάδας είτε έχει τραυματιστεί είτε έχει αποχωρήσει και ένας από τους πέντε εναπομείναντες παίκτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής κάνει φάουλ, με αποτέλεσμα το τεχνικό φάουλ να λειτουργεί ουσιαστικά ως κατάσταση πλεονεκτήματος ελεύθερων βολών . Ο Κλιφ Λέβινγκστον των Ατλάντα Χοκς (έκανε φάουλ, αλλά ένας από τους πέντε εναπομείναντες παίκτες αποβλήθηκε) και ο Ρόμπερτ Σάκρε των Λος Άντζελες Λέικερς (έκανε φάουλ) εκμεταλλεύτηκαν [διευκρίνιση] τον κανόνα του αποκλεισμένου παίκτη. Σύμφωνα με τους κανόνες 3-I-α (παίκτης κάνει φάουλ) και 3-I-β (παίκτης τραυματίζεται ή αποβάλλεται) του NBA, ο παίκτης χρεώθηκε με τεχνική ποινή για την παραμονή του στο παιχνίδι ή την επιστροφή του στο παιχνίδι μετά το φάουλ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Abbott, Henry (24 Σεπτεμβρίου 2010). «NBA expands rules on technicals». ESPN.com. ESPN Internet Ventures. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2011. 
  2. 2,0 2,1 Associated Press (7 Απριλίου 2011). «Magic's Howard, Richardson suspended». Yahoo! Sports. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2011. 
  3. Associated Press (30 Μαρτίου 2011). «Dwight Howard's tech upheld by league». ESPN.com. ESPN Internet Ventures. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2011. 
  4. Letourneau, Connor (February 26, 2019). «NBA rescinds DeMarcus Cousins’ technical against Hornets». San Francisco Chronicle. https://www.sfchronicle.com/warriors/article/NBA-rescinds-DeMarcus-Cousins-technical-vs-13646717.php. Ανακτήθηκε στις February 27, 2019. 
  5. Young, Bob (3 Ιουνίου 2001). «SUNS: Greatest Game Ever». NBA.com/Suns: Arizona Republic. Turner Sports Interactive, Inc. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2009. 
  6. «NBA suspends Artest for rest of season». NBC Sports. November 22, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 23, 2009. https://web.archive.org/web/20090123050047/http://nbcsports.msnbc.com/id/6549074. Ανακτήθηκε στις December 20, 2008. 
  7. «Crawford suspended indefinitely; Duncan fined $25K». ESPN.com (ESPN Internet Ventures). April 18, 2007. http://sports.espn.go.com/nba/news/story?id=2840587. Ανακτήθηκε στις February 11, 2009. 
  8. Forsberg, Chris (22 Απριλίου 2010). «Wallace fined $35,000 for criticizing officials». ESPN.com. ESPN Internet Ventures. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010. 
  9. Gervino, Tony (4 Δεκεμβρίου 2012). «Rasheed Wallace Keeps Technicals Flowing With 'Ball Don't Lie'». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2013.