Νίκος Στρατηγός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Στρατηγός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1 Ιουλίου 1951 (1951-07-01) (72 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι
Ελληνικό Ωδείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
πιανίστας
διευθυντής ορχήστρας

Ο Νίκος Στρατηγός είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, πιανίστας και μαέστρος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο με τον Alex Thurneissen και τον Γιώργο Γεωργιάδη και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου.

Μελέτησε ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας στο Berklee College of Music της Βοστώνης.

Επίσης σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί συμμετείχε στη Χορωδία φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Κώστα Χαραλαμπίδη.Διηύθυνε για πέντε χρόνια την Πανεπιστημιακή Χορωδία Αθηνών.

Δίδαξε Θεωρητικά, Μουσική Τεχνολογία - Ενορχήστρωση και Ελαφρό Τραγούδι σε Αθηναϊκά Ωδεία καθώς και σε Σεμινάρια εντός και εκτός Αθηνών σχετικά με την Ηλεκτρονική Μουσική και την Σύνθεση Μουσικής για το Θέατρο και τα Media.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μουσικών και Μεταφραστών, του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, της ΑΕΠΙ, του Συλλόγου Συγγενικών Δικαιωμάτων ΑΠΟΛΛΩΝ και του Συλλόγου Δημιουργών Οπτικοακουστικών Μέσων ΑΘΗΝΑ.

Καλλιτεχνική και συνθετική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκος Στρατηγός- Χάρρυ Κλυνν

Έχει γράψει Μουσική για Θέατρο σε πάνω από 50 επιτυχημένες παραστάσεις (Θέατρα : Εθνικό, Αλίκη, Ορφέας, Βρεττάνια, Μινώα, Αλσος, Δελφινάριο, Βέμπο, Περοκέ, Ακάδημος κ.α.) με πρωταγωνιστές όπως ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Στάθης Ψάλτης, η Μιμή Ντενίση, ο Κώστας Βουτσάς, ο Θανάσης Βέγγος, η Χρυσούλα Διαβάτη καί πολλοί άλλοι. Ασχολήθηκε επίσης με το Παιδικό Θέατρο ( Το όνειρο του Κλόουν, Όνειρα Παιδιών, Σταχτοπούτα, Ο Ρομπέν των φτωχών κ.α. ).

Συνεργάζεται με τον Χάρρυ Κλυνν από το 1981. Συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και διηύθυνε την ορχήστρα στα Live Shows του, και ανέλαβε την μουσική σύνθεση και την ενορχήστρωση σε θεατρικές παραστάσεις

Χρονιά Tίτλος
1985 «BAZEΛΛHNIΔEΣ – BAZEΛΛHNEΣ» - ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ
1986 «ΠPAΣINA ΔAMAΣKHNA KAI ΨIΛEΣ EΛIEΣ» - ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΦΕΑΣ
1987 «Σ' OΛO TON KOΣMO EINAI IΔIA, MA ΣTHN EΛΛAΔA ΣΠAEI KAPYΔIA» - ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΦΕΑΣ
1991 [«EΛΛAΣ TO KAΦENEIO ΣOY»- ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
1992 «AΣΠPA MOYPA, MAYPA MOYPA MANA AN APΓHΣΩ ΦAΕ» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
1993 «ΠITΣEΣ MΠΛE» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
1994 «MΠPOKOΛA KAI ΛAXANIΔEΣ, KAΠOIO ΛAKKO EXEI Η ΦABA» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
1995 «KAYKAΛHΘPEΣ KAI TΣITΣIPAYΛA» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
1996 «EMΠPOΣ ΠPOΣ TA ΠIΣΩ» -
1996 «ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΕΞΗ, Ο ΣΤΟΛΟΣ ΣΑ ΝΑ ΦΕΞΕΙ» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
1997 «APMEΓE ΛAΓOYΣ KAI KOYPEYE XEΛΩNEΣ» - ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ
1998 «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΕ» - ΘEATPO AKPOΠOΛ
1999 «MΙΛΑ ΜΟΥ... ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ
2000 «YΠAPXEI KAΛYTEPH EΛΛAΔA... ΠAME NA ΦYΓOYME» - ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ
2001 «ΡΟΜΠΕΣ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΕΣ» - ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΝΩΑ
2001 «ΠΑΣΟΚΕΜΟΝ» - ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ
2002 «RETALIA LIVE» - ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΝΩΑ
2004 «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΚΛΑΙΩ…» - ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ
2005 «ΚΑΙ ΦΑΓΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ... ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ» - ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΟΚΕ

και τις δισκογραφικές του παραγωγές.

Χρονιά Tίτλος
1985 EΘNOΣ ANAΔEΛΦON - XAPPY KΛYNN
1987 TIΠOTA - XAPPY KΛYNN
1987 NATIN - FATIN - XAPPY KΛYNN
1989 PANTEBOY ME THN EIΣAΓΓEΛIA - XAPPY KΛYNN
1992 ΓPANITA AΠO TZATZIKI - XAPPY KΛYNN

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Ενορχηστρωτής, Πιανίστας και Μαέστρος έχει συνεργασθεί με πολλούς και γνωστούς τραγουδιστές ( Αλεξίου, Γαλάνη, Αρβανιτάκη, Βίση, Μητσιάς, Γαϊτάνος, Δήμου, Μπάσης, Κούκα, Αλκαίου κ.ά.) στην Δισκογραφία, σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει υπογράψει την Επιμέλεια Προγράμματος σε μεγάλο αριθμό Νυκτερινών Κέντρων όπως τα Δειλινά, η Νεράϊδα, το Taboo, το Πλατώ, η Διαγώνιος, το Χάραμα, το Ζούμ, ο Ζυγός και άλλα.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έχει επενδύσει μουσικά Ελληνικές Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεταινίες, Ντοκιμαντέρ, και πολλές τηλεοπτικές διαφημιστικές ταινίες, διαφημιστικά Jingles και Spots.
  • Έγραψε μουσική για Τηλεοπτικά Σήριαλς (TΑ ΕΠΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ - MEGA, ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΕΣ - MEGA, KATAΣTAΣH ΦΡΑΠΕ - ΜΕGA, ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΑΣΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΥ - ΜΕGΑ, ΔΑΝΕΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ - ΑΝΤ1, ΖΩΗ ΠΑΤΙΝΙ - ΑΝΤ1, Η ΔΙΠΛΑΝΗ ΠΟΡΤΑ - ΑΝΤ1 και πολλά άλλα).
  • Συνεργάστηκε ως συνθέτης και μαέστρος σε Τηλεοπτικά Shows, Εορταστικά Specials και Αφιερώματα στην ΕΤ, την ΝΕΤ, τον ANT1 και το ALTER.
  • Έχει συνθέσει τα Μουσικά Σήματα και τα σήματα Ειδήσεων των Ραδιοφωνικών σταθμών ΣΚΑΪ 100,3 και FLASH 96 (1989 έως σήμερα) καθώς και των Τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και ALPHA, καθώς και τα Μουσικά Σήματα Τίτλων γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών όπως : ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ (Έλενα Ακρίτα), ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ (Ρίκα Βαγιάνη), ΕΞΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΝΤΑ (Έλντα Πανοπούλου), ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (Δάφνη Μπόκοτα) στην ΕΤ1, Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ στη ΝΕΤ, ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ (Κώστας Μαρδάς) στον ALPHA, κ.α.
  • Συνεργάζεται συνθετικά με Διεθνείς Μουσικές Βιβλιοθήκες.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Του έχουν απονεμηθεί για Δισκογραφικές του δουλειές ως Συνθέτη 8 Χρυσοί Δίσκοι και 7 Πλατινένιοι.
  • Το 2003, το 2004 και το 2005 του απονεμήθηκαν τρία βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Σύνθεσης JOHN LENNON SONGWRITING COMPETITION στην Νέα Υόρκη για ισάριθμα ορχηστρικά έργα του, που συνέθεσε, προγραμμάτισε και εκτέλεσε ο ίδιος αποκλειστικά με ηλεκτρονικά όργανα (synthesizers, samplers κλπ.) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]