Χουάν ντε λα Κόσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χουάν ντε λα Κόσα
Γέννηση1450 (περίπου) ή 1460 (περίπου)
Santoña
Θάνατος28  Φεβρουαρίου 1510
Turbaco
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
ΚατοικίαΕλ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Καστίλης
Ιδιότηταεξερευνητής, χαρτογράφος[1], Κονκισταδόρ[2] και δημοσιογράφος
Σημαντικά έργαΠαγκόσμιος χάρτης του Χουάν ντε λα Κόσα
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χουάν ντε λα Κόσα (Juan de la Cosa, Σαντόνια, Ισπανία, περίπου το 1450 — Τουρμπάτσο, Κολομβία 28 Φεβρουαρίου 1510) ήταν Ισπανός θαλασσοπόρος και χαρτογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σαντόνα της Κανταβρίας. Είχε ακολουθήσει τον Χριστόφορο Κολόμβο στα τρία πρώτα ταξίδια του και στη συνέχεια υπήρξε πλοηγός του Αλόνσο ντε Οχέντα (1499-1500). Ο ντε λα Κόσα ήταν ιδιοκτήτης και κυβερνήτης της Σαντα Μαρία, του μεγαλύτερου από τα τρία πλοία με τα οποία ο Κολόμβος έπλευσε προς την Αμερική. Με εντολή της βασίλισσας Ισαβέλλας εξερεύνησε τις αμερικανικές χώρες που είχαν ανακαλυφθεί, αλλά δεν πέτυχε στις περισσότερες περιπτώσεις τον αποικισμό από Ισπανούς λόγω της έντονης εχθρότητας των ιθαγενών.

Το 1509 εκτέλεσε το έβδομο ταξίδι του στην αμερικανική ήπειρο προκειμένου να εξερευνήσει τη Τιέρα Ψέρμα επικεφαλής 200 στρατιωτών. Όμως μετά από ένα έτος παραμονή και όταν ετοιμαζόταν για την επιστροφή φονεύθηκε από τους ιθαγενείς.

Ο Χουάν ντε λα Κόσα άφησε όμως δύο έγχρωμους χάρτες επί περγαμηνής. Ο ένας περιλαμβάνει τη θάλασσα της Κανταβρίας και ο άλλος όλες τις χώρες της Αμερικής που είχαν μέχρι τότε ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο και άλλους θαλασσοπόρους. Και οι δύο αυτοί χάρτες βρίσκονται σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο της Μαδρίτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παγκόσμιος χάρτης του Χουάν ντε λα Κόσα.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Juan de la Cosa στο Wikimedia Commons