Παγκόσμιος χάρτης του Χουάν ντε λα Κόσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης του Χουάν ντε λα Κόσα
1500 map by Juan de la Cosa-North up.jpg
 
Ονομασία Χάρτης του Χουάν ντε λα Κόσα
Δημιουργός Χουάν ντε λα Κόσα
Έτος δημιουργίας 1500
Διαστάσεις 96 × 183 εκ.
Μουσείο Ναυτικό Μουσείο της Μαδρίτης
Αριθμός καταλόγου 257
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο χάρτης του Χουάν ντε λα Κόσα που φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο της Μαδρίτης είναι ο αρχαιότερος γεωγραφικός χάρτης που εικονίζει το Νέο κόσμο. Περιέχει τα μέρη της Αμερικής όπως έγιναν γνωστά κατά την εξερεύνησή της το 1500 από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την επιγραφή που φέρει ο χάρτης μαθαίνουμε ότι κατασκευάστηκε το 1500 από τον Χουάν ντε λα Κόσα στο Λιμάνι της Αγίας Μαρίας (Santa Maria). Έκτοτε χάνονται τα ίχνη του. Βρέθηκε το έτος 1832 από τον Βαρόνο Walckenaer σε ένα παλαιοπωλείο βιβλίων στο Παρίσι. Αγοράστηκε από την Ισπανική κυβέρνηση έναντι 4.020 φράγκων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ζωγραφισμένος σε περγαμηνή με ζωηρά χρώματα, όπως συνήθιζαν οι βιβλιογράφοι του μεσαίωνα. Ο Νέος Κόσμος εικονίζεται στα αριστερά. Αν και δεν είναι σωστά αποδοσμένος, μοιάζει αρκετά με την Ατλαντική ακτή της Αμερικής. Στο βόρειο άκρο της ακτής υπάρχει η επιγραφή «μέρος που ανακάλυψαν οι Εγγλέζοι» (Sea discovered by the English). Χαρτογραφούνται επίσης οι Δυτικοί Ινδικοί νήσοι και η Κούβα. Επίσης εικονίζει την Ήπειρο της Αφρικής, ενώ από την εμφάνιση της Άπω Ανατολής συμπεραίνουμε ότι ο κατασκευαστής του χάρτη δεν είχε σημαντικές γεωγραφικές γνώσεις. Λείπει η Ασία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]