Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραμμετρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Φωτογραμμετρία ονομάζεται μια ιδιαίτερη μέθοδος - τεχνική προσδιορισμού διαστάσεων αντικειμένων με χρήση φωτογραφιών. Στη μέθοδο αυτή ακολουθείται ιδιαίτερος τρόπος φωτογράφησης.

Εφευρέτης της μεθόδου αυτής ήταν ο Γάλλος ερευνητής Αιμέ Λωσεντά (Aimé Laussedat) όταν το 1851 πρώτος αντελήφθη την αξία της, που βασιζόταν σε κάθετη και πλάγια φωτογράφηση αντικειμένων. Χρειάστηκε όμως να παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας για να γίνει αντιληπτή η αξιοποίηση της μεθόδου αυτής, ειδικά για τη χαρτογράφηση περιοχών, όπου συνετέλεσε βέβαια η εξέλιξη του αεροπλάνου.

Στη δεκαετία που προηγήθηκε του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η φωτογραμμετρία σημείωσε ευρύτατη χρήση ειδικά στην τοπογραφία. Με την έναρξη του πολέμου όπου για στρατιωτικές ανάγκες άρχισε ν΄ αναπτύσσεται η αεροφωτογραφία η μέθοδος αυτή έλαβε νέες διαστάσεις αποτελεσματικής εφαρμογής καλούμενη επί τούτου αεροφωτογραμμετρία.
Η αεροφωτογραμμετρία συνέχισε μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ν΄ αποτελεί περισσότερο στρατιωτική μέθοδο με ό,τι απαγορευτικό μπορεί να σήμαινε αυτό. Μετά τη λήξη όμως και αυτού του πολέμου η φωτογραμμετρία άρχισε να χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές ειρηνικές εφαρμογές καθιστάμενη ειδικό εργαλείο πολλών επιστημών και τεχνικών εφαρμογών. Σήμερα η φωτογραμμετρία αποτελεί την κυρίαρχη μέθοδο στη χαρτογραφία και την τοπογραφία καθώς και σε πολλές οικολογικές μελέτες.

Ο εξοπλισμός και τα όργανα (φωτογραφικές μηχανές, κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο αυτή έχουν ήδη εξελιχθεί σε πολύ υψηλό βαθμό μέχρι αυτοματοποίησης. Η δε παράλληλη εξέλιξη των μέσων από τα οποία πραγματοποιείται αυτή, ειδικότερα των διαστημικών μηχανών (τεχνητών δορυφόρων) επιτρέπει πλέον την εφαρμογή σε υψηλό βαθμό ποιότητας, με κάλυψη και των τριών διαστάσεων καλούμενη επί τούτου στερεοφωτογραμμετρία. Παράλληλα, η εξέλιξη των υπερευαίσθητων φιλμς σε ακτινοβολίες πέραν του ορατού φάσματος δημιούργησε νέα πεδία στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Με την εξέλιξη και της ψηφιακής φωτογραφίας, η λεγόμενη, κατ΄ επέκταση, ψηφιακή φωτογραμμετρία είναι αυτή που κυριαρχεί σήμερα στο χώρο των επίγειων αποτυπώσεων με επιπλέον εφαρμογές στην αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, δασοκομία, ιατρική, ναυπηγική, κατασκευές μεγάλων έργων οδοποιίας κ.λπ.

Ανάλογα των παραπάνω τομέων εφαρμογών λαμβάνει εξ αυτού και το αντίστοιχο προσδιοριστικό ως επί μέρους κλάδος π.χ. αρχαιολογική, δασοκομική, ανακριτική κ.λπ. φωτογραμμετρία. Ειδικότερη περίπτωση ονομασίας εφαρμογής είναι η φωτογεωλογία. Παράλληλα όλων των παραπάνω είναι και η αντίστοιχη φωτοερμηνεία κατά την οποία γίνεται η ανάλυση των φωτογραφιών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα", τόμ. 60ος, σελ. 286.