Φωτιά (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φωτιά
ΣυγγραφέαςΣούζαν Κόλινς
ΜεταφραστήςΠηνελόπη Τριαδά
ΕικονογράφοςTim O'Brien
ΤίτλοςCatching Fire
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας2009
Ημερομηνία δημοσίευσης1  Σεπτεμβρίου 2009
ΜορφήΠεριπέτεια
Δυστοπία
Επιστημονική φαντασία
Δράση
ΣειράΑγώνες πείνας
ΧαρακτήρεςKatniss Everdeen
ΤόποςPanem
ΒραβείαGoodreads Choice Award for Best Young Adult Series[1]
LC ClassOL5735360W
Πρώτη έκδοσηScholastic Corporation
ΠροηγούμενοΑγώνες Πείνας
ΕπόμενοΚοτσυφόκισσα
Αριθμός Σελίδων578

Η Φωτιά είναι ένα μυθιστόρημα φανταστικής λογοτεχνίας γραμμένο από τη συγγραφέα Σούζαν Κόλινς, και το δεύτερο βιβλίο στην τριλογία των Αγώνων Πείνας. Συνεχίζει την ιστορία της Κάτνις Έβερντιν, ηρωίδας και αφηγήτριας των βιβλίων, καθώς ο ανεπίτρεπτος τρόπος με τον οποίο κέρδισε στους Αγώνες, αναγκάζοντας την Κάπιτολ να αφήσει δύο φόρους να νικήσουν και όχι έναν, έχει πυροδοτήσει μια εξέγερση στην μετα-αποκαλυπτική χώρα Πάνεμ.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 στα ελληνικά από την Πλατύπους Εκδοτική.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το οπισθόφυλλο: Σπίθες ανάβουν, φλόγες εξαπλώνονται και η Κάπιτολ ζητά εκδίκηση.

Η Κάτνις κατάφερε πέρα από κάθε προσδοκία να κερδίσει στους Αγώνες Πείνας. Μαζί με τον δεύτερο φόρο από την Περιοχή 12, Πίτα Μέλαρκ, κατάφεραν ως εκ θαύματος να μείνουν ζωντανοί. Η Κάτνις θα έπρεπε να νιώθει ανακουφισμένη, ακόμα και χαρούμενη. Άλλωστε, επέστρεψε στην οικογένειά της και τον παντοτινό της φίλο, Γκέιλ. Ωστόσο, τίποτα δεν πηγαίνει όπως το ήθελε. Ο Γκέιλ είναι ψυχρός μαζί της και την κρατά σε απόσταση. Ο Πίτα της έχει γυρίσει ολοκληρωτικά την πλάτη. Και κυκλοφορούν ψίθυροι για εξέγερση εναντίον της Κάπιτολ – μια εξέγερση στη γέννηση της οποίας ίσως να συνέβαλαν η Κάτνις και ο Πίτα.

Η Κάτνις ανακαλύπτει έντρομη ότι πυροδότησε μια αναταραχή που δεν μπορεί να σταματήσει. Και αυτό που την τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι ότι δεν είναι απολύτως σίγουρη ότι πρέπει να προσπαθήσει. Καθώς ο καιρός που η Κάτνις και ο Πίτα πρέπει να επισκεφθούν τις Περιοχές για τη σκληρή Περιοδεία Νίκης της Κάπιτολ πλησιάζει, οι ζωές τους παίζονται κορόνα γράμματα. Αν δεν μπορέσουν να αποδείξουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, τον απόλυτο έρωτά τους, οι συνέπειες θα είναι τρομερές.

Στη Φωτιά, το δεύτερο βίβλο της τριλογίας των Αγώνων Πείνας, η Suzanne Collins συνεχίζει την ιστορία της Κάτνις Έβερντιν εκπλήσσοντας αδιάκοπα τον αναγνώστη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη νίκη τους στους 74ους Αγώνες Πείνας στο προηγούμενο μυθιστόρημα, η Κάτνις Έβερντιν και ο Πίτα Μέλαρκ επιστρέψουν στην πατρίδα τους, την Περιοχή Δώδεκα, τη φτωχότερη περιοχή στη Πάνεμ. Την ημέρα που η Κάτνις και ο Πίτα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την « Περιοδεία της Νίκης », ο Πρόεδρος ΣΝόου επισκέπτεται απροσδόκητα την Κάτνις, και της λέει ότι θυμωμένος μαζί της για την παραβίαση των κανόνων των Αγώνων Πείνας που επέτρεπαν μόνο έναν νικητή. Της λέει επίσης ότι αυτή της η πράξη έχει δημιουργήσει αναταραχές, και πολλές περιοχές έχουν εξεγερθεί. Ο Πρόεδρος, πριν φύγει, της λέει να πείσει τους πάντες σε αυτήν την Περιοδεία πως οι πράξεις της ευθύνονταν στον έρωτα που ένιωθε για οτν Πίτα, και όχι γιατί υπονομούσε τη δύναμη της Κάπιτολ, αλλιώς άνθρωποι που αγαπά- και συγκεκριμένα ο φίλος της, Γκέιλ Χόθορν- θα πεθάνουν.

Η πρώτη στάση για τη Περιοδεία της Νίκης είναι η Περιοχή Έντεκα, το σπίτι της νεκρής συμμάχου της Κάτνις στους Αγώνες, Ρου. Κατά τη διάρκεια της τελετής, και ενώ η Κάτνις δίνει ένα λόγο που δεν καταστέλει τη φλόγα που έχει ανάψει, αλλά της δίνει καύσιμα, ένα γέρος σφυρίζει τη μελωδία με τις τέσσερις νότες που της είχε δείξει στην αρένα. Το τραγούδι είναι σύνθημα και όλοι οι κάτοικοι χαιρετούν την Κάτνις με το τρόπο που τη χαιρέτησαν οι κάτοικοι της Περιοχής Δώδεκα πριν φύγει για τους Αγώνες. Προς μεγάλη φρίκη της Κάτνις, ο γέρος και δύο άλλοι εκτελούνται.

Η Κάτνις και ο Πίτα ταξιδεύουν προς τις υπόλοιπες Περιοχές και την Κάπιτολ. Ελπίζοντας να εξευμενίσουν τις αναταραχές, ο Πίτα, ζωντανά ένα βράδυ ζητά από την Κάτνις να γίνει γυναίκα του. Παρόλο που οι κάτοικοι της Κάπιτολ ενθουσιάζονται από αυτήν την κατάληξη, ο Σνόου νεύει αρνητικά στην Κάτνις, δείχνοντάς της πως για εκείνον, δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή να ηρεμήσει της περιοχές.

Λίγο μετά την επιστροφή του στην Περιοχή Δώδεκα, η Κάτνις συναντά δύο φυγάδες, την Τουίλ και την Μπόνι, από την Περιοχή Οκτώ. Εξηγούν τη θεωρία τους ότι, αντίθετα με ό, τι έχουν οι άλλες περιοχές έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν, η Περιοχή Δεκατρία δεν έχει αφανιστεί από το χάρτη, και ότι πολλοί από τους κατοίκους της ζουν σε υπόγεια καταφύγια. Αργότερα, ανακοινώνεται ότι, για τους 75ους Αγώνες Πείνας, οι φόροι θα επιλεχτούν από την ήδη υπάρχουσα λίστα νικητών, προς τιμήν της τρίτης επετείου των "Εικοσιπενταχρόνων της Καταστολής", διοργάνωση όπου ανά είκοσι πέντε χρόνια οι Αγώνες Πείνας διεξάγωνται με κάποια ιδιαιτερότητα, όπως ο διπλάσιος αριθμός φόρων. Η Κάτνις, ξέροντας ότι θα μπει αναγκαστικά δεύτερη φορά στην αρένα, αποφασίζει να μη προσπαθήσει να βγει η ίδια ζωντανή, αλλά να φροντίζει να γίνει ο Πίτα νικητής, καθώς έτσι πιστεύει ότι είναι δίκαιο, αλλά και σαν ύστατη επαναστατική πράξη.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σε μια ζούγκλα με μια λίμνη αλμυρού νερού, σε σχήμα τέλειου τροχού, η Κάτνις και Πίτα συμμαχούν με τους φόρους της Περιοχής Τέσσερα, τον Φίνικ και τη Μαγκς, ωστόσο η τελευταία πεθαίνει από μια όξινη, δηλητηριώδη ομίχλη το πρώτο βράδυ στην αρένα, αφήνοντας τους υπόλοιπους τρεις να φύγουν από τη ζούγκλα, που έχει μετατραπεί σε επικίνδυνη ζώνη. Σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Τζοάνα Μέισον, μια σκληρή και σαρκαστική νικήτρια από την Περιοχή Επτά, και τους ηλικιωμένους φόρους της Περιοχής Τρία, τη Γουάριες και τον Μπίτι, που λέγεται ότι είναι " εξαιρετικά έξυπνοι ". Η Γουάιρες σύντομα αποδεικνύει την ευφυΐα της αποκαλύπτοντάς στην Κάτνις ότι η αρένα είναι σχηματισμένη σαν ρολόι, με ένα κίνδυνο της αρένας να αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις δώδεκα ώρες. Αφού η Γουάρες σκοτώνεται από τον Γκλος, τον άνδρα φόρο της Περιοχής Ένα, ο Μπίτι τους εξηγεί ένα σχέδιο που έχει για να σκοτώσουν τις δύο τελευταίες απειλές, τους φόρους από την Περιοχή Δύο, αξιοποιώντας τον καθημερινό κεραυνό που πέφτει τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι. Όμως, η Κάτνις, αντί να στρέψει την αστραπή στην αρένα, αποφασίζει να την καταστρέψει, στρέφοντας το στο δυναμικό πεδίο που την περιβάλλει. Αυτό την παραλύει προσωρινά.

Όταν η Κάτνις ξυπνάει, μαθαίνει ότι πετάνε προς την Περιοχή Δεκατρία, μαζί με τον Φίνικ, τον Μπίτι, το μέντορά της, Χέιμιτς Άμπερναθι, αλλά οι υπόλοιποι εναπομείναντες φόροι, δηλαδή οι Πίτα, Τζοάνα και Ενομπάρια, έχουν συλληφθεί από την Κάπιτολ. Ενημερώνεται από το Χέιμιτς ότι από την αρχή υπήρχε σχέδιο να την βγάλουν από την αρένα, καθώς έχει γίνει η Κοτσυφόκισσα, το σύμβολο των επαναστατών. Αργότερα, πληροφορείται από τον Γκέιλ πως η πατρίδα τους, η Περιοχή Δώδεκα, βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε, κι εκεί τελειώνει το βιβλίο.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«...Η Collins κατάφερε κάτι πολύ σπάνιο. Να γράψει ένα σίκουελ που είναι ακόμη καλύτερο από το πρώτο βιβλίο...» —The New York Times

«...Ενώ η Κάτνις σκοτώνει με φινέτσα, η Collins γράφει με ωμή δύναμη...» —TΙΜΕ

«...Η Κόλινς έχει μπει στην ίδια ομάδα με τις Stephenie Meyer και J.K. Rowling ως συγγραφέας νεανικών βιβλίων που θέλουν να διαβάσουν και οι μεγάλοι...» —Bloomberg.com

«...Ξανά, η κρυστάλλινη ανεπιτήδευτη πρόζα της Collins μας προσφέρει ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν τέλειο ρυθμό πλοκής και στο χτίσιμο ενός κόσμου που ηλεκτρίζει… Τα βιβλία αυτά δεν είναι μόνο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, αλλά ξεχειλίζουν από πειστικά ζητήματα ηθικής, υπακοής, θυσίας, λύτρωσης, αγάπης, δικαιοσύνης και πάνω από όλα επιβίωσης....» —Booklist (STARRED REVIEW)

«...Πέρα από το εξαιρετικό χτίσιμο του φανταστικού κόσμου, τον οξύ κοινωνικό σχολιασμό και το μεγάλο καστ πλήρως ολοκληρωμένων χαρακτήρων, υπάρχει δράση, ίντριγκα, ρομάντζο και ελπίδα σε μια ιστορία που οι αναγνώστες θα βρουν απόλυτα συναρπαστική..» —Kirkus Reviews (STARRED REVIEW)

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "USA Today", (μπεστ σέλερ )
  • "New York Times", (μπεστ σέλερ )
  • "Wall Street Journal", (μπεστ σέλερ)
  • "Publishers Weekly", (μπεστ σέλερ)
  • "ΤΙΜΕ", (Top Ten Λογοτεχνίας 2009)
  • "Publishers Weekly", (Καλύτερα Βιβλία του 2009)
  • "New York Times Book Review", (Επιλογή Συντακτών)
  • "Kirkus", (Καλύτερα Βιβλία του 2009)
  • "Booklist", (Επιλογή Συντακτών 2009)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]