Φριντερίκα Μπάγιερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φριντερίκα Μπάγιερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Οκτωβρίου 1971[1]
Βουδαπέστη
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1994
Ιστότοπος
www.friderika.com

Η Φριντερίκα Μπάγιερ (γεννηθείσα στις 4 Οκτωβρίου 1971 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας) είναι Ουγγαρέζα τραγουδίστρια.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, κέρδισε τον Ουγγρικό εθνικό τελικό ο οποίος αποσκοπούσε στην ανάδειξη εκπροσώπου της χώρας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ο τίτλος του νικητήριου τραγουδιού της ήταν "Kinek mondjam el vétkeimet;" ("Σε ποιον μπορώ να πω τις αμαρτίες μου;"). Αργότερα εκείνο το έτος, εκπροσώπησε την Ουγγαρία στη Γιουροβίζιον του 1994 στο Δουβλίνο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ουγγαρία, μαζί με αρκετές άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τερμάτισε στην 4η θέση με 122 πόντους, το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας μέχρι σήμερα. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε σε σιντί και κασέτα στις 30 Απριλίου 1994. Έγινε χρυσό άλμπουμ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Έλαβε το βραβείο Έμερτον από το ουγγρικό ραδιόφωνο τιμώντας την επιτυχία της στη Γιουροβίζιον, και σύμφωνα με τις ψήφους της μουσικής βιομηχανίας και του κοινού, το 1994 της απονεμήθηκε το βραβείο Χρυσό Ελάφι ως τραγουδίστρια της ποπ της χρονιάς. Το βραβείο αυτό δημιουργήθηκε από τις εκδόσεις Axel Springer. Την ίδια χρονιά κέρδισε τον τίτλο του τραγουδιστή της ποπ της χρονιάς από τους αναγνώστες του περιοδικού νεολαίας. Στις 25 Ιανουαρίου 1995, έλαβε το βραβείο Έμερτον (τώρα για δεύτερη φορά) αυτή τη φορά ως νεοφερμένος της χρονιάς, σε μια τελετή που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά. Εκτός από αυτό της δόθηκε το βραβείο Χρυσή καμηλοπάρδαλη, το οποίο δημιούργησε η Ουγγρική Ένωση της Βιομηχανίας Ηχογράφησης στην ίδια κατηγορία.

Τον Αύγουστο του 1995 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο 32ο Φεστιβάλ του Σόποτ στην Πολωνία και έπαιξε στην ίδια σκηνή με τους Άννι Λένοξ και Τσακ Μπέρι στο τελικό. Έγινε μέλος της Εκκλησίας της Πίστης το 1996 μαζί με τον σύζυγό της, και από τότε παρακολουθούν τακτικά τις υπηρεσίες της Εκκλησίας στο Βουδαπέστη.

Το 1998, το πρώτο της σινγκλ "Feltárcsáztad a szívemet" ("Τηλεφώνησες την καρδιά μου") του τρίτου άλμπουμ της έγινε το δημοφιλέστερο τραγούδι στους ουγγρικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ύστερη σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Δεκέμβριο του 2001 παίζει στο πρόγραμμα "Vidám Vasárnap" ("Χαρούμενη Κυριακή") του ATV, όπου τραγουδάει στο συγκρότημα της Εκκλησίας της Πίστης κάθε Κυριακή από τις 11 π.μ.

Τα δύο άλμπουμ σε μουσική γκόσπελ εκτελούνται σε παραδοσιακό αλλά παρ'όλα αυτά κλασικό ύφος και διατύπωση. Έχει συγγράψει πολλά τραγούδια στο τελευταίο άλμπουμ της, πάλι στο είδος γκόσπελ. Στην Ουγγαρία θεωρείται σήμερα μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της ποπ της γενιάς της. Η εύθραυστη φωνή της και το στυλ τζαζ της συνέβαλαν στη δημιουργία της Φριντερίκας ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη. Επιπλέον, συνέβαλε στην ανανέωση της ουγγρικής ποπ μουσικής που έλαβε χώρα την δεκαετία του 1990, η οποία, τελικά, ήταν επίσης σύμφωνη με την πολιτιστική ένταξη της χώρας στην Ευρώπη.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friderika (1994)
  • Friderika II (1996)
  • Boldog vagyok ("Είμαι χαρούμενος") (1998)
  • Kincs, ami van ("Θησαυρός") (1999)
  • Hazatalálsz ("Θα βρεις τον δρόμο για το σπίτι") (2001)
  • Gospel (2003)
  • Sáron rózsája ("Τριαντάφυλλο του Σαρόν") (2006)

Άλμπουμ για παιδιά:

  • Bölcsődalok ("Νανουρίσματα")
  • Az álmok tengerén (Bölcsődalok 2) ("Στη θάλασσα των ονείρων (νανουρίσματα 2)") (2003)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Άντρεα Σούλακ
Árva reggel
Συμμετοχή της Ουγγαρίας στη Eurovision
1994
Διάδοχος
Τσάμπα Σίγκετι
Új név a régi ház falán