Φεντερίκο Τσέζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φεντερίκο Τσέζι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Φεβρουαρίου 1585
Ρώμη
Θάνατος1  Αυγούστου 1630[1]
Ακκουασπάρτα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Ιταλικά[2][3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσιοδίφης
ΕργοδότηςΑκαδημία των Λυγκέων
Αξιοσημείωτο έργοNova plantarum, animalium et mineralium Mexicanorum historia
Apiarium
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟλίμπια Ορσίνι
ΑδέλφιαAngelo Cesi[4]
ΟικογένειαCesi
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φεντερίκο Άντζελο Τσέζι (Federico Angelo Cesi, 26 Φεβρουαρίου 15851 Αυγούστου 1630) ήταν Ιταλός επιστήμονας, φυσιοδίφης-βοτανολόγος και ο ιδρυτής της Ακαδημίας των Λυγκέων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φ. Τσέζι γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, με υψηλές διασυνδέσεις στη Ρώμη και στα Παπικά Κράτη. Το οικογενειακό επώνυμο προέρχεται από το Τσέζι του Τερνι, κωμόπολης κοντά στη Ρώμη. Είχαν στενό σύνδεσμο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς ο θείος του Φεντερίκο, Μπαρτολομέο, ήταν cardinal και το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους προήλθε από αυτόν τον σύνδεσμο.[5] Ο Φεντερίκο ήταν το πρωτότοκο από 11 τέκνα και γεννήθηκε στο Παλάτσο Τσέζι, στην οδό (Via) della Maschera d'Oro, της Ρώμης. Ο πατέρας του ονομαζόταν επίσης Φεντερίκο και ήταν μαρκήσιος του Μοντιτσέλλι (1562–1630), ενώ η μητέρα του ήταν η Ολίμπια Ορσίνι από το Τόντι. Το 1614 ο Φεντερίκο Άντζελο Τσέζι νυμφεύθηκε την Αρτεμισία Κολόννα (Artemisia Colonna), κόρη του πρίγκιπα της Παλεστρίνα, αλλά η σύζυγός του πέθανε δύο μόλις χρόνια αργότερα. Το 1616 ο Φεντερίκο πήρε δεύτερη σύζυγο, την Ιζαμπέλλα Σαλβιάτι (Isabella Salviati), κόρη του μαρκησίου του Λορέντσο. Το 1618 εγκαταστάθηκαν στην Ακουασπάρτα και έζησαν εκεί μέχρι τον θάνατο του Φεντερίκο, σε ηλικία 45 ετών.

Η Ακαδημία των Λυγκέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1603 ο δεκαοκτάχρονος Τσέζι προσκάλεσε τρεις λίγο μεγαλύτερους στην ηλικία φίλους του, τον Ολλανδό ιατρό Γιοχάνες φαν Χεκ (Johannes van Heeck, γνωστό στην Ιταλία ως Τζοβάννι Έκκιο, Giovanni Ecchio), τον μαθηματικό Φραντσέσκο Στελλούτι και τον πολυμαθή Αναστάζιο ντε Φίλιις, για να ιδρύσουν την Accademia dei Lincei («Ακαδημία των Λυγκέων»), με στόχο την κατανόηση όλων των φυσικών επιστημών με μέθοδο ερευνών βασισμένη στην παρατήρηση, το πείραμα και την επαγωγική μέθοδο. Ο Τσέζι επέλεξε δύο ζώα με ισχυρότατη όραση, τον λύγκα και τον αετό, ως τα σύμβολα της Ακαδημίας.

Ερευνητικό και συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φεντερίκο Άντζελο Τσέζι διεύθυνε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Carsulae.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Federico Cesi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).