Φίρμος (σφετεριστής του 3ου αι.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίρμος (σφετεριστής του 3ου αι.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος273
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος αυτοκράτορας

Σύμφωνα με την Ιστορία των Αυγούστων, ο Φίρμος Α΄, λατιν.: Firmus, (απεβ. το 273) ήταν σφετεριστής κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυρηλιανού. Οι αντιφατικές αφηγήσεις για τη ζωή του και τού ίδιου ως ανθρώπου θεωρούνται μία πλήρης κατασκευή, βασισμένη ίσως στον μεταγενέστερο Φίρμο Β΄. [1]

Η αναφορά στην Ιστορία των Αυγούστων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Historia Augusta ("Firmus"), ο Φίρμος ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλο πλούτο. Είχε το σπίτι του εξοπλισμένο με τετράγωνα φύλλα γυαλιού και είχε μία τεράστια βιβλιοθήκη. Οι εμπορικές του σχέσεις περιελάμβαναν τους Bλεμμύες, τους Σαρακηνούς και την Ινδία. Είχε δύο χαυλιόδοντες ελέφαντα, τους οποίους αργότερα ο Αυρηλιανός κράτησε για να χρησιμοποιήσει σε ένα άγαλμα στον Δία και τους οποίους τού έδωσε στην πραγματικότητα ως δώρο ο Καρίνος. Σωματικά, ο Φίρμος ήταν αξιοσημείωτος, όντας μεγαλόσωμος και πολύ δυνατός. Ο Φίρμος ήταν επίσης πολύ πότης και μπορούσε να φάει αρκετά. Η Ιστορία των Αυγούστων αναφέρει ότι κάποτε κατανάλωσε μία ολόκληρη στρουθοκάμηλο σε μία ημέρα, και μάλιστα κέρδισε έναν από τους σημαιοφόρους και τους διαβόητους πότες του Aυρηλιανού σε έναν διαγωνισμό ποτού, πίνοντας δύο κουβάδες κρασί ενώ παρέμεινε εντελώς νηφάλτος. Η σημασία και η απειλή της εξέγερσης τού Φίρμου σχετίζεται με τη διακοπή της προμήθειας των αιγυπτιακών σιτηρών στη Ρώμη.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jan den Boeft· Jan Willem Drijvers (3 Δεκεμβρίου 2013). Philological and Historical Commentary on Ammianus Marcellinus XXIX. BRILL. σελ. 150. ISBN 978-90-04-26787-9. 

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταρχικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτερεύουσες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Firmus", sv "Aurelian", τοποθεσία De Imperatoribus Romanis