Φίλιππος του Ράβενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος του Ράβενσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Μαρτίου 1456[1]
Λε Κενουά[2] ή Βρυξέλλες[1]
Θάνατος28  Ιανουαρίου 1528[3]
κάστρο Βάινενταλ
Τόπος ταφήςΒρυξέλλες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜέσα Γαλλικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός[5]
Οικογένεια
ΣύζυγοςFrançoise de Luxembourg (από 1485)[1]
ΓονείςΑδόλφος του Ράβενσταϊν και Βεατρίκη της Κοΐμπρα
ΑδέλφιαJan van Kleef-Ravenstein
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φίλιππος, γερμ. Philip (1459 - 28 Ιανουαρίου 1528) από τον Οίκο του Λα Μαρκ ήταν κύριος του Ράβενσταϊν & Βάινενταλ. Έγινε στρατιωτικός διοικητής στη Γερμανία, τη Φλάνδρα και τη Γαλλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Αδόλφου κυρίου του Ράβενσταϊν και της Βεατρίκης των Αβίς, κόρης του Πέτρου δούκα της Κοΐμπρα.

Μεγάλωσε μαζί με τη 2η εξαδέλφη του Μαρία, κόρη του Καρόλου του ριψοκίνδυνου, δούκα της Βουργουνδίας, διότι ο πατέρας του έκανε δεύτερο γάμο με την Άννα, αδελφή του Καρόλου, που ήταν γκουβερνάντα της Μαρίας.

Το 1477 έγινε στρατιωτικός διοικητής στη Γαλλική Φλάνδρα και πολέμησε εναντίον των Γάλλων. Το 1482 ο Λουδοβίκος των Βουρβόνων επίσκοπος της Λιέγης φονεύθηκε από τον Γουλιέλμο Α΄ των Λα Μαρκ και ο Φίλιππος μετέβη στη Λιέγη για να αποκαταστήσει την τάξη.

Όταν το 1486 ο Μαξιμιλιανός Α΄ των Αψβούργων κλήθηκε στη Γερμανία για τη διαδοχή του πατέρα του, ο Φίλιππος ανέλαβε τη διακυβέρνηση των Κάτω Χωρών μαζί με τον Ένγκελμπερτ Β΄ κόμη του Νασσάου-Ντίλενμπουργκ· έγινε ναύαρχος της Φλάνδρας (1485-88).

Όταν επέστρεψε ο Μαξιμιλιανός Α΄, ο Φίλιππος συμμετείχε στην καταστολή της εξέγερσης των πόλεων Υπρ, Μπρυζ και Ζεντ της Φλάνδρας. Οι πόλεις αιχμαλώτισαν τον Μαξιμιλιανό Α΄, τη θέση του οποίου κατέλαβε ο Φίλιππος. Έτσι ελευθερώθηκε ο Μαξιμιλιανός Α΄ με τον όρο να δώσει περισσότερη ελευθερία στις πόλεις, αλλά όταν ελευθερώθηκε, δεν το έκανε. Ο Φίλιππος πληγώθηκε βαθιά από την προδοσία του κυρίου του και πήγε με το μέρος των εξεγερμένων πόλεων, όπου ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής.

Συμμάχησε με τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας, αλλά έλαβε μικρή βοήθεια. Δεν επιτεύχθηκε συμμαχία με την Ολλανδία, τη Βραβάντη και τη Λιέγη. Έτσι αναγκάστηκε να παραδώσει το τελευταίο φρούριο, το Σλας το 1492. Στο ιπποτικό μυθιστόρημα Ο λευκός βασιλιάς, που αναφέρεται στον Μαξιμιλιανό Α΄, γράφεται ότι ο Φίλιππος εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Η΄ (τον μπλε βασιλιά). Ο Κένιγκσμπεργκερ αναφέρει ότι ο Οίκος των Λα Μαρκ άλλαζε συχνά συμμάχους και η μετακίνηση του Φιλίππου στο αντίπαλο στρατόπεδο δεν είναι έκπληξη[6].

Ο Φίλιππος ακολούθησε τον Λουδοβίκο ΙΒ΄ της Γαλλίας στην Ιταλική εκστρατεία του, όπου έγινε αντιβασιλιάς της Γένουας. Έπειτα από μερικά έτη του επετράπη να επιστρέψει στις Κάτω Χώρες και να ζήσει στο κάστρο Ανγκιάν της συζύγου του Φραγκίσκας, ώσπου απεβίωσε η σύζυγός του και το κληρονόμησε η αδελφή της Μαρία των Λουξεμβούργου, σύζυγος του Φραγκίσκου των Βουρβόνων κόμη του Βαντόμ. Τότε ο Φίλιππος μετακινήθηκε στο πατρικό κάστρο Βάινενταλ και έπειτα από 5 έτη απεβίωσε το 1528 σε ηλικία 69 ετών. Παρά τις προσπάθειες του φίλου του Καρόλου Α΄ κόμη του Λαλαίνκ, δεν εισήλθε στο Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1485 τη Φραγκίσκα των Λουξεμβούργου, κόρη του Πέτρου Β΄ κόμη του Σαιν-Πολ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip of Cleves, Lord of Ravenstein της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).