Τσιπριάνο Μέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσιπριάνο Μέρα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Νοεμβρίου 1897[1][2]
Μαδρίτη
Θάνατος24  Οκτωβρίου 1975[1]
Σαιν-Κλου
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααναρχοσυνδικαλιστής
συνδικαλιστής
στρατιωτικός[3]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτική ιδεολογίααναρχισμός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςαντισυνταγματάρχης
Πόλεμοι/μάχεςΙσπανικός Εμφύλιος, Battle of Guadalajara και Μάχη του Μπρουνέτε
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Τσιπριάνο Μέρα(-1975) ήταν Ισπανός αναρχικός και δούλευε ως κτίστης. Διακρίθηκε ως στρατιωτικός ηγέτης στον Ισπανικό Εμφύλιο, ενώ στη τελική φάση του πολέμου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Χουάν Νεγρίν. Συνελήφθη στην Ισπανία και εξορίστηκε.


Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν συνδικαλιστής της αναρχικής CNT και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών το καλοκαίρι του 1936.

Στην αρχή του πολέμου έλεγχε τις αναρχικές πολιτοφυλακές που είχαν cheka το Σινεμά Europa.[4]

Ισπανικός Εμφύλιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πόλεμο έγινε ο πιο αναγνωρισμένος αναρχικός στρατιωτικός διοικητής με πολλές στρατιωτικές επιτυχίες, αν και ήταν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναρχικούς. Αναφέρεται, ότι είχε προτείνει στον Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι λίγο πριν τον θάνατο του, ότι "η αυτοπειθαρχεία δεν είναι αρκετή, και πρέπει να εφαρμοστεί ο στρατιωτικός νόμος δια της επιβολής βίας". Ο Μέρα αρχικά δήλωνε υπακοή μόνο τις εντολές της CNT, αλλά σταδιακά αποδέχτηκε την αναγκαιότητα της στρατικοποίησης[5].

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω των πολλών επιτυχιών του πήρε προαγωγή μέχρι και τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού. Ειδικότερα, έπαιξε κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των Ιταλών συμμάχων των εθνικιστών, στη μάχη της Γκουανταλαχάρας[6] καθώς και είχε πλήρη αναγνώριση της αξίας του από τους ανωτέρους του.[7]

Πραξικόπημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε κομβικό ρόλο στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Χουάν Νεγρίν το 1939.[7]

Ο αναρχικός Τσιπριάνο Μέρα. Διέπρεψε στα πεδία των μαχών ως στρατιωτικός διοικητής. Είχε προτείνει την εφαρμογή του manu militari στον Ντουρρούτι

Εξορία, σύλληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το πόλεμο πήγε στη Νότια Αφρική και μετά γύρισε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ισπανία. Απελευθερώθηκε το 1946. Λόγω της συμμετοχής του στο στο πραξικόπημα αλλά και της μικρής φυλάκισης του (πιθανότατα και λόγω της συμμετοχής στο πραξικόπημα εναντίον του Νεγρίν), οι κομμουνιστές συγγραφείς τον κατηγόρησαν για διάφορες πράξεις του.[7]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 126250859.
  2. 2,0 2,1 «Diccionario biográfico español» (Ισπανικά) Real Academia de la Historia. 2011. 12654/cipriano-mera-sanz. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. Preston 2013, σελ. Κεφάλαιο Revolutionary Terror in Madrid.
  5. McLauchlin 2013, σελ. 129.
  6. Alpert 2013, σελ. 130.
  7. 7,0 7,1 7,2 Alpert 2013, σελ. 141.