Τσερόκι
Οι Τσερόκι (αγγλικά: Cherokee, γλώσσα Τσερόκι: ᎠᏂᏴᏫᏯᎢ) είναι φυλή ιθαγενών της Αμερικής, που είναι εγκατεστημένοι στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.[1]
Από τον 19ο αιώνα, λόγω της επαφής τους με τους λευκούς αποίκους από την Ευρώπη, ενσωμάτωσαν πολλά πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία από αυτούς στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή των ΗΠΑ το 2000 αριθμούσαν 300.000 άτομα.[2]
Μιλούν μία από τις γλώσσες Iroquoian.[3] Τον 19ο αιώνα, ιστορικοί και εθνογράφοι κατέγραψαν την λεκτική παράδοση της φυλής που μιλούσε για την προέλευση τους από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου υπήρχαν και άλλοι που μιλούσαν τη γλώσσα Iroquoian.
Από τον 19ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι άποικοι των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλούσαν τους Τσερόκι μία από τις "Πέντε Πολιτισμένες Φυλές" διότι είχαν υιοθετήσει πολλά πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία από τούς Ευρωπαίους - Αμερικανούς αποίκους. Οι Τσερόκι ήταν μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, εθνική ομάδα πού απέκτησαν τον τίτλο του Αμερικανού πολίτη. Το άρθρο 8 της συνθήκης του 1817 ανέφερε ότι οι Τσερόκι μπορούν, αν επιθυμούν, να γίνουν Αμερικανοί πολίτες. Σύμφωνα με την καταμέτρηση πληθυσμού των Η.Π.Α. του 2010 το έθνος των Τσερόκι αριθμεί πάνω από 314.000 άτομα, η μεγαλύτερη από τις 566 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές Αμερικανών ιθαγενών των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπροσθέτως, πολλές πληθυσμιακές ομάδες που υποστηρίζουν ότι έχουν καταγωγή από τους Τσερόκι, μερικές από αυτές έχουν αναγνωριστεί και σαν αυτόνομες πολιτείες, έχουν μέλη πού είναι ανάμεσα σε αυτούς τους 819.000 (και περισσότερων) ανθρώπων, που υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι των Τσερόκι κατά την απογραφή πληθυσμού των Η.Π.Α.
Από τις τρεις ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές Τσερόκι, το έθνος των Τσερόκι και το UKB (United Keetoowah Band of Cherokee Indians) έχουν αρχηγεία στο Tahlequah της Οκλαχόμας. Οι κάτοικοι του UKB είναι κυρίως απόγονοι των "παλαιών αποίκων" Τσερόκι οι οποίοι μετανάστευσαν από το Άρκανσο και την Οκλαχόμα περί το 1817. Συσχετίζονται με τους Τσερόκι, που είχαν βίαια επανεγκατασταθεί εκεί το την δεκαετία του 1830 κατά το Indian removal act. Η ανατολική ομάδα των Τσερόκι στο Qualla Boundary της Δυτικής Βόρειας Καρολίνας, και είναι απόγονοι αυτών που αντιστάθηκαν ή απέφυγαν την επανεγκατάσταση. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ομάδες με καταγωγή από τους Τσερόκι κατά μήκος των Η.Π.Α., όπως κάποιες δορυφορικές κοινότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος των Τσερόκι.
Όνομα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Τσερόκι αναφέρονται στον εαυτό τους ως Ani-Yunwiya , που σημαίνει "Κυρίαρχοι άνθρωποι" . Πολλές θεωρίες -αν και καμιά δεν έχει αποδειχθεί- αφορούν την προέλευση το ονόματος "Τσερόκι". Είναι πιθανό να προέρχεται από την λέξη των Choctaw Cha-la-kee, που σημαίνει "αυτοί που ζουν στα βουνά" ,ή από τη λέξη Chi-luk-ik-bi,που σημαίνει "αυτοί που ζουν στη χώρα των σπηλαίων". Η παλαιότερη Ισπανική απεικόνιση του ονόματος "Τσερόκι" από το 1755,είναι Tcalaquei. Μια άλλη θεωρία είναι ότι το όνομα "Τσερόκι" προέρχεται από μία λέξη των Muscogee, Cvlakke ("chuh-log-gee").
Προέλευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες όσον αφορά την προέλευση των Τσερόκι. Η μια θεωρία λέει πως οι Τσερόκι, είναι κάτοικοι των νότιων Απαλαχίων, που πιθανώς κατά την ύστερη προϊστορία μετανάστευσαν εκεί από τις βόρειες περιοχές, τις παραδοσιακές περιοχές των Haudenosaunee καθώς και άλλων λαών που μιλούν γλώσσες Iroquoian. Μια άλλη θεωρία λέει πως οι Τσερόκι κατοικούσαν στα νοτιοανατολικά για χιλιάδες χρόνια.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Παγκόσμια Ιστορία, τόμοι 1, 2. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα 1990. ISBN 9789602131275.
- ↑ «The American Indian and Alaska Native Population: 2000» (PDF). Census 2000 Brief. 1 Φεβρουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2007.
- ↑ «Iroquoian languages». Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2023.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Cherokee στο Wikimedia Commons
Αυτό το λήμμα σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |