Τριχόπτωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής.

Φυσιολογική και παθολογική τριχόπτωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.

Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig)[εκκρεμεί παραπομπή] η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία[1].

Αιτίες τριχόπτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και για τα δύο φύλα η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό.

Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα.

Επίσης έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την απώλεια τριχών είναι:

Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ωστόσο η πιο συχνή αιτία ανδρικής τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα.

Είδη τριχόπτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους, αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Γυροειδής Αλωπεκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος[1].

Καταστροφή των μαλλιών από τη συνεχή "περιποίηση"

Τα κορίτσια και ειδικά οι έφηβες δυστυχώς, πολλές φορές αντί να περιποιούνται τα μαλλιά τους τα ταλαιπωρούν. Το πολύ συχνό πλύσιμο, χτένισμα, το ίσιωμα των μαλλιών ή αντίθετα οι προσπάθειες τους να σγουρύνουν τα μαλλιά τους καταστρέφουν την τρίχα. Επίσης το συχνό στέγνωμα με ζεστό αέρα καθώς και οι συχνές αλλαγές στο στιλ των μαλλιών, ειδικά αν αυτό προϋποθέτει τέντωμα των μαλλιών τότε οδηγεί ,στην καταστροφή τους.

Τρόποι αντιμετώπισης της παθολογικής τριχόπτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες συστηματικές αγωγές και θεραπείες:

  • Φάρμακα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, φάρμακα που συνιστώνται και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης υπό μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η μινοξιδίλη είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και η φιναστερίδη για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη. Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τόσο της τριχόπτωσης όσο και της αραίωσης των μαλλιών. Η φιναστερίδη μπλοκάρει την παραγωγή των ανδρικών σεξουαλικών ορμονών οι οποίες είναι μία από τις αιτίες της ανδρογενετικής αλωπεκίας.[2][3][4]
  • Θεραπεία με αντι-ανδρογόνα επιβραδύνει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.[εκκρεμεί παραπομπή]
  • Ιατρικός έλεγχος για τυχόν φαρμακευτικές αγωγές, δερματοπάθειες, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, άγχος, λοιμώξεις ή μικρόβια που μπορεί να έχουν προκαλέσει την τριχόπτωση.
  • την εισαγωγή των παρασκευασμάτων αυτών βαθύτερα στους θυλάκους των τριχών με ιοντοφόρεση
  • την αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), το οποίο περιλαμβάνει αυξητικούς παράγοντες και την παράλληλη χορήγηση ιχνοστοιχείων και αμινοξέων από του στόματος, που χρησιμοποιούν οι τρίχες για να αναπτυχθούν
  • τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών από του στόματος με τοπική δράση στους θυλάκους των τριχών
  • τη χρήση λέιζερ και άλλων τύπων φωτοθεραπείας
  • Μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποσπώνται τρίχες από την δότρια περιοχή (συνήθως το πίσω μέρος του κεφαλιού) και εμφυτεύονται σε φαλακρά ή αραιά σημεία του[5]. Οι γνωστές μέθοδοι είναι η μεθόδος FUT (Follicular Unit Transplantation) και η FUE (Follicular Unit Extraction).

Τρόποι πρόληψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή.[εκκρεμεί παραπομπή]
  • Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, η βιταμίνες C & E ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που βοηθούν στην υγεία της τρίχας.[εκκρεμεί παραπομπή]
  • Προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που τα εξασθενούν και προκαλούν την πτώση τους καθώς και το προσεκτικό λούσιμο και βούρτσισμα χειρισμοί που αν γίνουν έντονοι και λαθεμένοι επίσης ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα πάλι την σταδιακή τους πτώση.
  • Αρκετός και σωστός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα την σωστή συντήρηση και θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό[εκκρεμεί παραπομπή].
  • Αποφυγή έκθεσης των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως η έκθεση τους σε έντονο ήλιο καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα, ή σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντες που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη τους προκαλώντας τους επίσης σημαντική φθορά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]