Έκζεμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έκζεμα
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές

Τυπική μορφή της πάθησης
Ταξινόμηση ICD-10 L20-L30
Ταξινόμηση ICD-9 692
OMIM 603165
MedlinePlus 000853
eMedicine Derm/38 Ped/2567
MeSH D004485

Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα και τον έντονο πολλές φορές κνησμό. [1]

Αιτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το δέρμα εκτίθεται διαρκώς σε ουσίες που αντιδρούν με τα φυσικά έλαια του, έχουμε ως αποτέλεσμα το έκζεμα επαφής. Τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα βιομηχανικά χημικά, τα αντηλιακά, το συνεχές πλύσιμο και το στέγνωμα, οι κρύες ή ξηρές συνθήκες είναι όλα επικίνδυνοι παράγοντες. Η βλάβη συσσωρεύεται και προκαλεί τη φλεγμονώδη αντίδραση το έκζεμα.Το δέρμα γίνεται υπερευαίσθητο και η σύντομη έκθεση σε αυτόν είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ευρεία αντίδραση ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί. Το έκζεμα επαφής μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένα άτομο είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα συγκεκριμένων αντικείμενων. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία και να οδηγήσει σε άσθμα ή άλλη έντονη αλλεργική κατάσταση.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κρέμες στεροειδών μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή και να προσφέρουν άμεση ανακούφιση απο τον κνησμό.Αν ο κνησμός φτάνει σε σημείο να παρενοχλεί τον ύπνο, τα καταπραϋντικά χάπια μπορεί να αποτελέσουν προσωρινή θεραπεία.

Είναι σημαντικό το να διατηρείτε το δέρμα σας υγρό. Η λήψη αντιισταμινικών χαπιών ή άλλων αντικνησμικών φαρμάκων συνήθως καταπραΰνει τον κνησμό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις συντονισμένη αγωγή στεροειδών ή δραστικών κατασταλτικών του ανοσοποιητικού όπως η κυκλοσπορίνη μπορεί να χορηγηθεί κατόπιν συνταγής γιατρού και με γνώση πιθανών παρενεργειών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας Από την ιστοσελίδα tanea.gr. Ανάκτηση 21/10/2013