Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκζεμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκζεμα
Τυπική μορφή της πάθησης
Ειδικότηταd:Q11916943
Ταξινόμηση
ICD-10L20-L30
ICD-9692
OMIM603165
MedlinePlus000853
eMedicineDerm/38 Ped/2567
MeSHD004485

Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι πάθηση του δέρματος αλλεργικής φύσης με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα και τον έντονο πολλές φορές κνησμό. [1] Ο όρος έκζεμα χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει γενικά τις δερματίτιδες.

Όταν το δέρμα εκτίθεται διαρκώς σε ουσίες που αντιδρούν με τα φυσικά έλαια του, έχουμε ως αποτέλεσμα το έκζεμα επαφής. Τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα βιομηχανικά χημικά, τα αντηλιακά, το συνεχές πλύσιμο και το στέγνωμα, οι κρύες ή ξηρές συνθήκες είναι όλα επικίνδυνοι παράγοντες. Η βλάβη συσσωρεύεται και προκαλεί τη φλεγμονώδη αντίδραση το έκζεμα. Το δέρμα γίνεται υπερευαίσθητο και η σύντομη έκθεση σε αυτόν είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ευρεία αντίδραση ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί. Το έκζεμα επαφής μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένα άτομο είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα συγκεκριμένων αντικείμενων. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία και να οδηγήσει σε άσθμα ή άλλη έντονη αλλεργική κατάσταση.

Οι κρέμες στεροειδών μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή και να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον κνησμό. Αν ο κνησμός φτάνει σε σημείο να παρενοχλεί τον ύπνο, τα καταπραϋντικά χάπια μπορεί να αποτελέσουν προσωρινή θεραπεία.

Είναι σημαντικό το να διατηρείτε το δέρμα σας υγρό. Η λήψη αντιισταμινικών χαπιών ή άλλων αντικνησμικών φαρμάκων συνήθως καταπραΰνει τον κνησμό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις συντονισμένη αγωγή στεροειδών ή δραστικών κατασταλτικών του ανοσοποιητικού όπως η κυκλοσπορίνη μπορεί να χορηγηθεί κατόπιν συνταγής γιατρού και με γνώση πιθανών παρενεργειών.

  1. Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας Αρχειοθετήθηκε 2017-01-28 στο Wayback Machine. Από την ιστοσελίδα tanea.gr. Ανάκτηση 21/10/2013

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Eczema στο Wikimedia Commons