Τζουζέππε Νογκάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουζέππε Νογκάρι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Σεπτεμβρίου 1699[1][2]
Βενετία
Θάνατος3  Ιουνίου 1766[3]
Βενετία
Τόπος ταφήςΣάντα Μαρία Γκλοριόζα ντέι Φράρι
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Αξιοσημείωτο έργοYoung Girl
Commons page Σχετικά πολυμέσα
«Ο Απόστολος Πέτρος» (1743)

Ο Τζουζέππε Νογκάρι (Giuseppe Nogari, 1699 – 3 Δεκεμβρίου 1766) ήταν Ιταλός ζωγράφος της εποχής του ροκοκό. Ζωγράφισε κυρίως πορτρέτα πραγματικών, ιστορικών και θρησκευτικών μορφών. Τα έργα του ξεχωρίζουν για το συναισθηματικό τους περιεχόμενο, την υποταγή των διακοσμητικών στοιχείων στο θέμα και τον χρωματισμό τους. Συχνά απεικονίζουν ηλικιωμένα πρόσωπα με κάπως ταπεινή ενδυμασία και με σκοτεινό φόντο.

Ο Νογκάρι γεννήθηκε στη Βενετία. Λέγεται ότι μαθήτευσε κοντά στον Αντόνιο Μπαλέστρα ή, το πιθανότερο, κοντά στον Τζοβάννι Μπαττίστα Πιατσέττα. Ακολούθησε το ύφος του δεύτερου, ενώ το έργο του εμφανίζει επιρροές και από τη Ροζάλμπα Καρριέρα, τον Τζάκοπο Αμιγκόνι και τον Ρέμπραντ. Τον υπεστήριξαν δύο Γερμανοί μαικήνες που ζούσαν στη Βενετία, οι Ζίγκισμουντ Στράιτ και Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ.

Από το 1739 μέχρι το 1742 ο Νογκάρι βρισκόταν στην υπηρεσία του Οίκου της Σαβοΐας στο Τορίνο, ζωγραφίζοντας πίνακες και διακοσμώντας το Βασιλικό Ανάκτορο του Τορίνο και το Κυνηγετικό μέγαρο του Στουπινίτζι. Το 1756 έγινε μέλος της Ενετικής Ακαδημίας Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Ο Τζουζέππε Νογκάρι απεβίωσε στη Βενετία σε ηλικία 67 ετών. Μεταξύ των μαθητών του αναφέρεται ο Αλεσσάντρο Λόνγκι.

Το 1997 ένας πίνακας του Νογκάρι κλάπηκε και φυγαδεύθηκε εκτός Ιταλίας από υπαλλήλους και έναν ειδικό του λονδρέζικου οίκου δημοπρασιών Sotheby's.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 rkd.nl/explore/artists/59793. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Giuseppe Nogari». (Ολλανδικά) RKDartists. 59793.
  3. «Nogari, Giuseppe» 13  Δεκεμβρίου 2017.