Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Μαρτίου 1918[1][2]
Μπλούμινγκτον
Θάνατος25  Αυγούστου 1967[1][2]
Κομητεία Άρλινγκτον
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μπράουν
Pratt Institute
Λύκειο του Ατλάντικ Σίτι[3]
Hebron Academy
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
αξιωματικός
αεροπόρος
δημοσιογράφος
γραφίστας[4]
Περίοδος ακμής1941
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΑμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα
Οικογένεια
ΣύζυγοςMargrét Þóra Hallgrímsson
ΓονείςGeorge Lovejoy Rockwell[5]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςCommander/Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜετάλλιο Νίκης Β´ Παγκοσμίου Πολέμου
Μετάλλιο Εκστρατείας Ασίας-Ειρηνικού
Philippine Liberation Medal
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ (George Lincoln Rockwell, 9 Μαρτίου 191825 Αυγούστου 1967) ήταν Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος.[6]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπλούμινγκτον του Ιλινόις από τον Τζόρτζ Λαβτζοϋ Ροκγουελ και την Κλαιρ Σάντε και είχε δυο ακόμη αδέρφια, ενώ μεγάλωσε στο Ατλάντικ Σίτι. Ο πατέρας του, ήταν ηθοποιός επιθεωρήσεων με αγγλική και σκωτική καταγωγή. Η μητέρα του χορεύτρια μπαλέτου. Σε ηλικία έξι ετών οι γονείς του χώρισαν με αποτέλεσμα να μεγαλώσει σε διάφορες πολιτείες, όπως το Μέιν, το Ρόουντ Άϊλαντ και το Νιού Τζέρσεϊ. Εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Μπράουν εκδηλώνοντας την επιθυμία να σπουδάσει φιλοσοφία.

Στρατιωτική θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 1941, με το ξέσπασμα του Β Παγκόσμιου Πολέμου, σταματά τις σπουδές του και κατατάσσεται στις Αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα στο Πολεμικό Ναυτικό και ξεκινά την εκπαίδευση του στο Σκουώνταμ της Μασαχουσέτης. Λαμβάνει αρχικά το βαθμό του σημαιοφόρου και αναλαμβάνει στρατιωτική δράση τον Δεκέμβριο του 1941. Υπηρέτησε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στα πολεμικά πλοία USS Omaha, USS Pastores, USS Wasp and USS Mobile. Αργότερα υπηρέτησε ώς πιλότος του ναυτικού φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του πλωτάρχη. Ανέλαβε διοικητής στο Γκουάμ τον ιούλιο του 1944.

Επέστρεψε στην στην πολιτική ζωή αλλά με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας επέστρεψε στην ενεργό δράση. Εκεί του ανατέθηκε η εκπαίδευση των νέων πιλότων του Ναυτικού. Τον Νοέμβριο του 1952 μετατέθηκε στην Ισλανδία και υπηρέτησε ως διοικητής της μονάδας στόλου Farson 107 και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Παντρεύτηκε δυο φορές, την Judy Aultman και την Thóra Hallgrímsdóttir και είχε τρία παιδιά.

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποστρατεία το 1954, ασχολήθηκε με την έκδοση του περιοδικού του US Lady και άρχισε να αποκτά επαφές με διάφορους ακροδεξιούς κύκλους. Ίδρυσε την Αμερικάνικη ομοσπονδία συντηρητικών οργανώσεων με σκοπό να ενώσει τις ακροδεξιές ομάδες (όπως την Κου-Κλουξ-Κλαν) αλλά αυτό το εγχείρημα απέτυχε. Βρήκε εργασία στο περιοδικό American Mercury ως βοηθός εκδότη. Toν Δεκέμβριο του 1959, ιδρύει το Αμερικάνικο Ναζιστικό Κόμμα στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Σκοπός του Ροκγουελ ήταν να δημιουργήσει μία πανευρωπαϊκή λευκή φυλή, η οποία θα πολεμούσε ενωμένη του εχθρούς της, που δεν ήταν άλλοι απ’ τους κομμουνιστές, τους Εβραίους και τους μαύρους.

Το κόμμα διένειμε μια σειρά από φυλλάδια προπαγάνδας και βιβλία, μεταξύ των οποίων τα γραπτά του Rockwell, το περιοδικό Stormtrooper και ένα βιβλίο προπαγάνδας κόμικ, Here Comes Whiteman, όπου οι μάχες μεταξύ των χαρακτήρων των ηρώων, διαμορφώθηκαν πάνω στα ρατσιστικά στερεότυπα.

Στις 4 Ιουλίου 1960, σε μια ομιλία του πραγματοποιήθηκε, ο Ρόκγουελ και οι άνδρες του ήρθαν αντιμέτωποι με ένα όχλο και ακολούθησαν ταραχές. Η αστυνομία συνέλαβε τον Ρόκγουελ και οκτώ μέλη του κόμματος. Παραπέμφθηκε σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο για τριάντα ημέρες και μετά αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί. Μέσα από την εμπειρία του αυτή έκδοσε την μπροσούρα του Πώς να βγεις έξω ή να μείνεις έξω από το φρενοκομείο. Το 1966 οδήγησε μια αντι-διαδήλωση κατά του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ο οποίος ήθελε να φέρει ένα τέλος στον διαχωρισμό στο λευκών και μαύρων στο Σικάγο. Σύμφωνα με τον Ρόκγουελ Οι μαύροι έπρεπε είτε να επιστρέψουν στην Αφρική είτε να δημιουργήσουν ένα δικό τους κράτος και να μείνουν μακριά από τους λευκούς.

Γι’ αυτό υποστήριζε το κίνημα Έθνος του Ισλάμ, την μουσουλμανική οργάνωση που ήθελε τους μαύρους και λευκούς να ζουν χωριστά. Πίστευε ότι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ένα εργαλείο των Εβραίων κομμουνιστών που ήθελαν να ενοποιήσουν την Αμερική. Ο Ρόκγουελ πίστευε επίσης ότι υπήρχε μια εβραϊκή συνωμοσία για να κυβερνήσουν τη λευκή κοινότητα της Αμερικής. Ο Ροκγουελ ήταν αρνητής του ολοκαυτώματος. Σε συνέντευξή του, τον Απρίλιο 1966 με τον δημοσιογράφο Alex Haley, δήλωσε,

Δεν πιστεύω ούτε για ένα λεπτό ότι 6εκ. Εβραίοι εξοντώθηκαν από τον Χίτλερ. Αυτό δεν συνέβη ποτέ.[7] Όταν ρωτήθηκε σε μια ακόμη συνέντευξη του, το 1965 με την καναδική Broadcasting Corporation εάν το Ολοκαύτωμα ήταν αλήθεια, απάντησε ισχυριζόμενος ότι είχε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στις περιοδείες του χρησιμοποιούσε ένα βαν της Φολκσβάγκεν, το οποίο ονομάστηκε λεωφορείο του μίσους, λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων που είχαν ζωγραφίσει πάνω του.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Αυγούστου 1967, ο Ρόκγουελ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Για τη δολοφονία του, καταδικάστηκε ο Ελληνοαμερικανός και μέλος του Ναζιστικού κόμματος, Τζων Πάτλερ, ο οποίος και έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή. [8] Μετά το θάνατο του γιου του, ο 78 χρόνος πατέρας του, δήλωσε Δεν με εκπλήσσει καθόλου, το περίμενα ότι θα συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό. Στο κόμμα τον διαδέχθηκε ο Matt Koehl.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογή από το δημοσιευμένο (εν ζωή και μεταθανάτια) έργο του Ρόκγουελ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνίσταται από φυλλάδια (μπροσούρες), συχνά με ελλιπή στοιχεία έκδοσης (τόπος, χρονολόγηση, εκδότης).[9]

  • (1958) Fable of the Ducks and the Hens: A Dramatic Saga of Intrigue, Propaganda and Subversion (αλληγορικό ποίημα -επανεκδόθηκε και με εικονογράφηση, 1996).
  • (1960) How to Get Out or Stay Out of an Insane Asylum (μπροσούρα).
  • (1961) This Time The World (αυτοβιογραφία).
  • (1965) Legal, Psychological and Political Warfare (μπροσούρα).
  • (1966) White Power.
  • (1971) In Hoc Signo Vinces (μπροσούρα). Μετάφραση στα ελληνικά: George Lincoln Rockwell, «Εν Τούτω Νίκα». Αθήνα: Χρυσή Αυγή, 1991.
  • (2011) A National Socialist Life: Selected Writings By George Lincoln Rockwell (συλλογή κειμένων).
  • (2016) Collected Works (συλλογή κειμένων).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w64x5z36. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 6842153. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  5. 5,0 5,1 Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2021.
  6. «Τζ. Λ. Ρόκγουελ. Ο ιδρυτής του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος.» Μηχανή του Χρόνου. Ανακτήθηκε στις 31-03-2017.
  7. George Lincoln Rockwell (Απρίλιος 1966). «A Candid Conversation with the Fanatical Führer of the American Nazi Party». Playboy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2017. 
  8. «Patler Convicted, Faces 20 Years». εφ. The Free Lance-Star (16 Δεκεμβρίου 1967). Ανακτήθηκε στις 31-03-2017.
  9. Βλ. «Rockwell, George Lincoln, 1918-1967: Overview». ΅WorldCat Identities. Ανακτήθηκε στις 31-03-2017.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Schmaltz, William H. (2001). Hate: George Lincoln Rockwell and the American Nazi Party. Brasseys, Inc. ISBN 1-57488-262-7.
  • Griffin, Robert S. (2001)The Fame of a Dead Man's Deeds. 1st Books Library. pp. 87–115. ISBN 0-7596-0933-0.
  • Mason, James. "Appendix III contains Mason's "George Lincoln Rockwell: A Sketch of His Life and Career"; introduced by Ryan Schuster". Siege: The Collected Writings of James Mason. Black Sun Publications. ISBN 0-9724408-0-1.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]