Συζήτηση:Συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Τα 13 σημεία του Μακάριου και οι 12 θέσεις των Τούρκων[επεξεργασία κώδικα]

Τα «13 σημεία» της προτεινόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος
«1. Να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του αντιπροέδρου.
2. Ο αντιπρόεδρος να καταστεί πραγματικός αντιπρόεδρος, με τη διεθνή σημασία της λέξης. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή να αναθεωρηθούν όλες οι σχετικές με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου και την αναπλήρωση του προέδρου πρόνοιες του Συντάγματος.
3. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων να εκλέγονται από ολόκληρο το σώμα και όχι χωριστά από τα ελληνικά και τουρκικά μέλη της Βουλής.
4. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής να εκτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου του σώματος, κατά τα διεθνώς καθιερωμένα.
5. Να καταργηθούν οι πρόνοιες του Συντάγματος για χωριστές πλειοψηφίες, αναφορικά με την ψήφιση φορολογικών νόμων ή νόμων που αφορούν στους δήμους και το εκλογικό σύστημα.
6. Οι δήμοι να είναι ενιαίοι.
7. Να καθιερωθεί ενιαία Δικαιοσύνη και να καταργηθούν οι υφιστάμενες για τα δικαστήρια χωριστικές πρόνοιες του Συντάγματος.
8. Να ενοποιηθούν η χωροφυλακή και η αστυνομία, και να καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες χωριστικές διατάξεις για τα σώματα ασφαλείας.
9. Η δύναμη και η σύνθεση της αστυνομίας και του στρατού να καθοριστούν με νόμο που να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
10. Να αντικατασταθεί η διάταξη περί ποσοστιαίας αναλογίας στη Δημόσια Υπηρεσία με ρήτρα που να διασφαλίζει εύλογη εκπροσώπηση των Τούρκων, στη βάση της πληθυσμιακής τους αναλογίας.
11. Να γίνει αναδιάρθρωση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.
12. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία και όχι με χωριστή των ελληνικών και των τουρκικών μελών.
13. Να καταργηθεί η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση και να διατηρηθεί μόνο η Τουρκική, αφού τροποποιηθεί το καθεστώς της, ώστε να διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σαν μειονότητας».


Τα 12 σημεία των θέσεων της Τουρκίας ήταν
«1. Το δικαίωμα παρέχεται εν όψει του παρελθόντος των δύο κοινοτήτων, ως μέσον προστασίας των Τουρκοκυπρίων, διά να παρεμποδίζωνται προσπάθειαι των Ελλήνων να προβούν εις κατάχρησιν της ισχυρός θέσεώς των.
2. Η προσφορά είναι γενναιόδωρος, αλλ' αι εκλογαί διεξάγονται εις κοινοτικήν βάσιν. Αν μεταβληθή η διευθέτησις αύτη, θα καταργηθούν άλλαι πρόνοιαι των Συμφωνιών και του Συντάγματος, αι οποίαι κατοχυρώνουν την αρχή της υπάρξεως των δύο κοινοτήτων.
3. Οπως και ανωτέρω (σημείον 2), αν υιοθετηθή η τροποποίησις, θα μεταβληθή το καθεστώς που εδημιούργησαν αι Συμφωνίαι και θα μεταβληθή η τουρκοκυπριακή κοινότης εις μειονότητα.
4. Το δικαίωμα εδόθη διά προστασίαν των Τουρκοκυπρίων εναντίον δυσμενούς διακρίσεως.
5. Ο καθορισμός χωριστών δήμων δεν είναι αδύνατος. Αι τουρκικοί περιοχαί θα παραμεληθούν.
6. Εξαιτίας της υπάρξεως τρομοκρατικών οργανώσεων και των προσπαθειών δι' επηρεασμόν της Δικαιοσύνης, ο διαχωρισμός εις την απόδοσιν της Δικαιοσύνης διασφαλίζει τους δικαστάς από πιέσεις.
7. Αν υπάρχουν δυσκολίαι, δύνανται να αρθούν με αναδιοργάνωσιν των δύο σωμάτων και όχι με συνταγματικός τροποποιήσεις.
8. Αι διευθετήσεις αυταί είναι αναγκαίοι διά να μην τεθή εις κίνδυνον η ασφάλεια των Τούρκων.
9. Αι πρόνοιαι αυταί είναι αναπόσπαστον τμήμα του Συντάγματος και έχουν σκοπόν να προστατεύσουν τους Τουρκοκυπρίους και να τους εμπνεύσουν αίσθημα ασφαλείας.
10. Δεν δύναται να γίνη δεκτή η τροποποίησις διότι η επιτροπή έλαβεν ήδη αποφάσεις εις βάρος των Τούρκων.
11. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι τα δικαστικά όργανα θα εξησφάλιζον αμεροληψίαν εις την πλήρωσιν θέσεων και εις τας προαγωγάς.
12. Το Κυπριακόν κράτος δεν είναι ελληνικόν κράτος, αλλά κοινοτικόν κράτος, το οποίον ιδρύθη με συμφωνίαν των δύο κοινοτήτων. Τούτο ήτο βασικόν στοιχείον των Συμφωνιών και του Συντάγματος και διά τούτο ουδεμία τροποποίησις είναι δεκτή».

--188.4.57.51 08:59, 24 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

he only exception for all eight issues is found in the Turkish Cypriot community where the left-wing parties, such as CTP (Republican Turkish Pary), BDH (Peace and Democracy Movement) and TKP (Communal Liberation Party) usually follow positions different from the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) government. The positions of these elites are usually very close to the UN sponsored Annan Plan. Traditionally, the Greek (Cypriot) political elites have preferred either a unitary state or a strong federation with regard to the issue of the future political system. On the other hand, the Turkish (Cypriot) political elites have until recently preferred either a confederation or two independent states as a solution to the future political system of the island. The third-party elites, such as the UN, US, UK and the EU, in many cases support a middle of the road position between the two conflicting parties. In the case of the future political system of the island, almost all the third-party elites try to promote a federal solution to the Cyprus conflic

Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 06:38, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


παρακαλώ πολυ τους χρηστες να ελέγξουν αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα. Απο την αναγνωση της πηγής της παραπομπής 7 μου φαίνεται οτι υπάρχει προβλημα. Ας το δει και άλλος παρακαλώ.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 06:47, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

το κείμενο του μεταπτυχιακού: νώ παράλληλα, ο Ντενκτάς διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι που διέμεναν ακόμη στον Βορρά θα είχαν την κατάλληλη βοήθεια ώστε να εξασφαλίσουν μια ομαλή ζωή. Επίσης, συμφωνήθηκε να επανατεθούν οι Ελληνοκύπριοι που βρίσκονταν στον Νότο με τις οικογένειές τους που παρέμεναν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους Τούρκους ως «Εθελοντική Αναδιάταξη Πληθυσμών»


Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 06:57, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Μπορεις να εξηγησεις ακριβως τι θες να πεις;Cinadon36 07:26, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

αλλη λέξη για τη λογοκλοπη. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 07:28, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Κατι θα ξερεις μιας και εχεις κανει αρκετες λογοκλοπες. Ομως εξηγησε που ακριβως βρήσκεις την λογοκλοπη στο πρωτο αγγλικό κειμενο που εβαλες.Cinadon36 07:30, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

εσενα δε θα σε φτάσω ούτε σε 100 χρόνια όμως:)Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 07:31, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Μπα, με εχεις ξεπεράσει κατα πολύ! Και σκέψου τα λημματα σου ειναι λίγων MB, η αναλογια ειναι τεραστια!  Cinadon36 07:40, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Αχ αυτή η μάτσο αντίληψη με το μέγεθος. Δες λίγο τις ισπανες αναρχικές :DΑντικαθεστωτικός (συζήτηση) 07:43, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Περαν απο την προσθαθεια για αστειακια, ο πιο πανω χρηστης δεν εχει τεκμηριωσει την αποψη του για εκτεταμένη λογοκλοπή.Cinadon36 08:27, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


μεταπτυχιακό:


Τον Μάρτιο του 1986 ο ΓΓ, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέλαβε την εκ νέου υποβολή ενός σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος. Το σχέδιο αυτό θα υποβαλλόταν και στις δύο κοινότητες ως πλαίσιο συμφωνίας για την επανένωσή τους στη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους, όπου το 29% αυτού θα ελεγχόταν από τους Τουρκοκυπρίους. Επίσης προβλέπονταν δικλείδα ασφαλείας στην περίπτωση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση σε κάποιο ζήτημα, οδηγώντας την επίλυση του προβλήματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τέλος, δινόταν το δικαίωμα σύναψης διεθνών συμβάσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς και η άσκηση αρνησικυρί

Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 08:37, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


ιστοσελίδα 100% κοπι πεηστ: https://simerini.sigmalive.com/article/2016/11/12/oi-diakhronikes-askeseis-epi-khartou/#sthash.ooqGQdQ6.dpuf Σύμφωνα με τον χάρτη Γκόμπι, «Αμμόχωστος και Μόρφου θα επιστρέφονται κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση (ε/κ διοίκηση 72.8%, τ/κ διοίκηση 27.2%). Η τουρκοκυπριακή πλευρά διέκοψε τις συνομιλίες τον Μάη του 1983.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 08:43, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Μια ακόμη Συμφωνία Κορυφής υπογράφθηκε τον Μάιο του 1979, στο πλαίσιο της οποίας ο Κυπριανού και ο Ντενκτάς επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τη σύσταση ομοσπονδίας, υιοθετώντας ένα κείμενο 10 σημείων. Η συμφωνία που αφορούσε το προαναφερθέν κείμενο, ουσιαστικά επεσήμανε την έναρξη νέων διακοινοτικών συνομιλιών και επαναλάμβανε τα σημεία της Συμφωνίας του 197769 .

ολο αντιγραφή.και οι θέσεις πιο κάτω.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 08:49, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Για το περιεχόμενο των «δεικτών ντε Κουεγιάρ» ας δώσουμε το λόγο στον Πλούτη Σέρβα: «1. Στο εδαφικό ο ντε Κουεγιάρ έθετε ως μίνιμουμ παραχωρήσεων στην τουρκική πλευρά το 23% και ως μάξιμουμ το 30%. 2. Για το θέμα της νομοθετικής εξουσίας (...) πρότεινε την εγκαθίδρυση δύο σωμάτων, την Κάτω Βουλή και την Άνω Βουλή. Στην Κατά) Βουλή η κάθε κοινότητα θα αντιπροσωπευόταν με βάση την πληθυσμιακή αναλογία της, ενώ στην Άνω Βουλή, η αντιπροσώπευση θα ήταν 50% προς 50%

απο την ιστοσελίδα των thesis.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 08:56, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Το πλαίσιο αυτό επίλυσης του Κυπριακού (που ονομάσθηκε οι «τρεις δείκτες ντε Κουεγιάρ») επανέφερε, ουσιαστικά, στο προσκήνιο τη συμφωνία - πλαίσιο Μακαρίου - Ντενκτάς και έγινε αμέσως αποδεκτό από τους τ/κ, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να κάνουν διεθνώς γνωστή την «προθυμία» τους για επίλυση του Κυπριακού.

Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 09:00, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Δεν βγαινει κανενα νοημα ετσι οπως τα γραφεις.Cinadon36 09:05, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

https://www.academia.edu/8906097/%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%82_%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%80

κοπι πεηστ από εδω της παραγράφου Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και προετοιμασία Δέσμης ιδεών από Κουεγιάρ-Γκάλι

χωρίς πηγή στο κείμενο.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 09:07, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Από το μεταπτυχιακό:

Οι προτάσεις του Βασιλείου, αν και γενναιόδωρες, δεν τελεσφόρησαν καθώς προσέκρουσαν στην απορριπτική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ωστόσο, ούτε η ελληνική πλευρά υπό την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν στάθηκε υπέρμαχος των προτάσεων Βασιλείου. Συνέχεια στην στάσιμη ελληνική πολιτική που είχε προηγηθεί, έδωσε και η θέση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς είχε πλέον να αντιμετωπίσει το αναδυόμενο Μακεδονικό Ζήτημα, γεγονός που δυσχέραινε τη όποια διατύπωση τολμηρών θέσεων σε άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής88. Συμπεραίνοντας, οι προσπάθειες του Βασιλείου απέναντι στην εύρεση της τελικής λύσης κατέληξαν σε αποτυχία.


Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 09:17, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Κανονικα πρεπει να παραθετεις το κειμενο του λημματος και το κειμενο της πηγής. Ετσι οπως τα κανεις ειναι ανακατα και δεν βγαίνει νοημα. Δεν τεκμηριώνεται κάτι. Cinadon36 09:20, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Απο ιστοσελίδα, απλή μετάφραση στα Ελληνικά:

April 1978, a new set of Turkish Cypriot proposals was made public, but was quickly rejected by the Greek Cypriot negotiator, Papadopoulos, who objected to both the proposals constitutional and territorial aspects. Kyprianou dismissed Papadopoulos in June over disagreements. http://countrystudies.us/cyprus/58.htm

Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 09:31, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

μεταπτυχιακό: το επονομαζόμενο «Πλαίσιο ABC» (American, British, Canadian) προς τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Το σχέδιο αυτό, παρά τον γενικό χαρακτήρα του και την περιληπτική δομή του, αποτέλεσε μια συνολική πρόταση λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, βασιζόμενο στο σύνταγμα του 1960 και στις κατευθυντήριες γραμμές της 12ης Φεβρουαρίου 1977. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 09:36, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Να σημειωθεί οτι δεν βρηκα μια σημαντικη πηγή γιατί δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, και δε κοίταξα τα αγγλικά. ΟΛΑ τα αλλα ειναι κοπι πειστ.


βαρέθηκα να ασχολούμαι. Όποιος έχει αντιρρήσεις να πάει στο σδ να με καταγγείλει.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 09:41, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Αν βαρεθηκες ισως να πας να διορθώσεις τις λογοκλποπες στα λήμματα που εφτιαξες! Δεν ειναι και λίγες! Οφο αφορα αυτο το λήμμα, υπαρχουν λίγα μη εκτεταμένα προβλήματα, περισσοτερα ομως αφορουν μη καταλληλες πηγες (εφημεριδες, μπλογκς, πρωτογενεις πηγες) Το λημμα θα γινει καλύτερο συντομα! Cinadon36 10:03, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Σχόλιο Λόγω έλλειψης χρόνου και μέσων, έχω παραθέσει αρκετά χύμα τα κείμενα από τις πρωτογενείς πηγές τους. Όποιος θέλει να δει το μέγεθος του προβλήματος πνευματικών δικαιωμάτων ας κάνει σύγκριση των κειμένων αυτών με την έκδοση 'πρίν τις διορθώσεις. Αν υπάρχει χρήστης που ενδιαφέρεται, το κάνω εγώ για αυτόν.

Απλό παράδειγμα, αρχική πηγή: Οι προτάσεις του Βασιλείου, αν και γενναιόδωρες, δεν τελεσφόρησαν καθώς προσέκρουσαν στην απορριπτική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ωστόσο, ούτε η ελληνική πλευρά υπό την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν στάθηκε υπέρμαχος των προτάσεων Βασιλείου.

κείμενο παλιάς έκδοσης ΒΠ: Οι προτάσεις του Βασιλείου δεν τελεσφόρησαν καθώς προσέκρουσαν στην απορριπτική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ωστόσο, ούτε η ελληνική πλευρά υπό την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν στάθηκε υπέρμαχος των προτάσεων Βασιλείου.


Είναι ξεκάθαρο το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Το οποίο το έχω αναφέρει πολλάκις. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 11:50, 3 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]