Σπηλιά Ατλαντίδα
Η Σπηλιά Ατλαντίδα (ουκρανικά: Атланти́да) είναι ένα καρστ σπήλαιο στην Ουκρανία, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ασυνήθιστη γεωλογία του, τους σπάνιους σχηματισμούς και την αρχαϊκή του κατάσταση.Βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ζμπρουτς στην περιφέρεια Χμελνίτσκι κοντά στο χωριό Ζαβάλια.Το σπήλαιο έχει μήκος 2525 μ. και βάθος 18 μ., με εμβαδόν 4440 τ.μ..Υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Τουρισμού και Εκδρομών της περιφέρειας Χμελνίτσκι το σπήλαιο είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Ποντίλσκι Τοβτρέ.
Η Ατλαντίδα είναι η μόνη σπηλιά με οριζόντια δομή τριών επιπέδων στην Ουκρανία. Αυτή η δομή βασίζεται σε ένα σύστημα μεγάλων και υψηλών στοών του κατώτερου επιπέδου, που σχηματίζεται από ισχυρές υπόγειες ροές.Στο επίπεδο του γύψινου στρώματος βρίσκεται ένας λαβύρινθος από περάσματα που ονομάζονται "κελάρια" (καθώς πολλά από αυτά είναι αδιέξοδος).Το δεύτερο επίπεδο εκτείνεται περίπου 9 μ. παραπάνω και αποτελείται από κοιλότητες με πλάτος έως 1-1,5 μ..Το ανώτερο επίπεδο, το οποίο περιέχει δύο διόδους ύψους 5 μέτρων, βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή του στρώματος γύψου.Υπάρχουν επίσης αρκετές αίθουσες ύψους έως 12 μέτρων στις διασταυρώσεις των στοών.Τα μεγαλύτερα είναι το Ντινάμο , η Αίθουσα των Κατακτητών των σπηλαίων, η Αίθουσα των σπηλαιολόγων του Κιέβου.Η μορφολογία των στοών και των αιθουσών της Ατλαντίδας δεν επηρεάζεται πολύ από τη διαδικασία της καταστροφής.Οι σχηματισμοί όπως σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφορετικών χρωμάτων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό γλυπτό σχήμα στην οροφή και στους τοίχους του σπηλαίου.Η μεγάλη ποικιλία κρυστάλλων από μικροσκοπικές βελόνες έως 1,5 μ. μονάδες κάνει το σπήλαιο ένα μοναδικό ορυκτολογικό μουσείο. Το σπήλαιο κατοικείται από σπάνια είδη νυχτερίδων.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη δεκαετία του 1950, στη περιοχή Ζαβάλια υπήρξε λατομείο για την εξόρυξη γύψου.Ωστόσο, δεν λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των πολυάριθμων κενών στο βράχο, γεγονός που έκανε την επιχείρηση μη κερδοφόρα.Προσέλκυσαν όμως νέους σπηλαιολόγους από το Κίεβο υπό την καθοδήγηση του Βαλερύ Ρογκόζνικοφ, που ανακάλυψε το σπήλαιο της Ατλαντίδας το 1969.Μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο σπήλαιο είναι αφιερωμένη σε αυτόν και την ομάδα του - "Η Αίθουσα των σπηλαιολόγων του Κιέβου".
Επίσκεψη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις μέρες μας παρέχονται περιηγήσεις του σπηλαίου Ατλαντίδα υπό τον έλεγχο του Συλλόγου Σπηλαίων Χμελνίτσι 'Ατλαντίδα' με έδρα το Ζαβάλια.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- "Кадастр пещер Украины"
- "Описание пещеры - Атлантида: спелеология, кристаллы сталактиты, экскурсии, экстрим поход, ХСК, адреналин"
- "Печера "Атлантида"
- "Пам'ятка природи загальнодержавного значення "Печера Атлантида"