Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φαράγγι του Δνείστερου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φαράγγι του Δνείστερου σχηματίζεται σε τμήμα του ομώνυμου ποταμού, στη δυτική Ουκρανία. Αποτελεί εθνικό δρυμό και έχει συμπεριληφθεί στα επτά φυσικά θαύματα της Ουκρανίας.[1]

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δνείστερου Φαράγγι, κοντά στο στόμα του Strypa, Ternopil περιοχή.
Δνείστερου Φαράγγι στο χωριό Pylypche, km / h, συννεφιασμένο Ασθενής, Ternopil Περιφέρεια της δυτικής Ουκρανίας

Ο Δνείστερος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και πιο καθαρό ποτάμι στην Ουκρανία. Το Φαράγγι του Δνείστερου έχει μήκος 250 χιλιόμετρα και εκτείνεται από το σημείο όπου ενώνεται με το Δνείστερο ο ποταμός Ζόλοτα Λίπα μέχρι το σημείο όπου χύνεται στο Δνείστερο ο ποταμός Ζμπρουτς. Πλημμυρίζει εν μέρει από νερά τεχνητών λιμνών και στο βαθύτερο σημείο φθάνει περίπου τα 50 μέτρα. Εδώ ο Δνείστερος πλέει σε μια κοιλάδα φαραγγιού με βάθος 80 - 200 μέτρων. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν περισσότερα από δέκα καρστικά σπήλαια και σπηλιές.

Τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο πολύτιμο και το γραφικό μέρος του Δνείστερου είναι τα 250 χλμ. εκτείνονται από τις εκβολές του ποταμού Ζόλοτα Λίπα μέχρι το στόμιο του ποταμού Ζμπρουτς ονομάζεται φαράγγι του Δνείστερου. Η φύση του φαραγγιού του Δνείστερου είναι συγκεκριμένη και πρωτότυπη. Πρώτα από όλα, είναι τα γραφικά τοπία και η ευελιξία που προσδίδουν αυτό που συμβάλει στην πρωτοτυπία αυτών των διαδρομών. Οι απότομες βραχώδεις ή ξύλινες όχθες με τα ύψη έως 200 μέτρα, τα μοναδικά βράχια τραβερτίνη, καθώς και η γεωλογική απολέπιση, τα σπήλαια και οι σπηλιές με ίχνη κατοίκησης σε αυτά, οι καταρράκτες, τα γραφικά νησιά, τα μνημεία της φύσης, η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η εθνογραφία – όλα αυτά μπορούν να ειδωθούν μίλια και μίλια.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι του Δνείστερου είναι τμήμα 250 χιλιομέτρων από το στόμιο του ποταμού Ζόλοτα Λίπα μέχρι το στόμιο του Ζμπρουτς.

  • Φαράγγι Ντνιέστροβο-Μπερεμιάνσκι (που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Χουμπίν-Μπερεμιάνι-Χμέλεβα) είναι ένα άλλο φαράγγι μέσα σε αυτό. Το βάθος του φτάνει τα 200 μέτρα πλάτος, το πλάτος 1 έως 5 χιλιόμετρα και το μήκος 10 χιλιόμετρα.

Προστασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνικό φυσικό Πάρκο του Φαραγγιού του Δνείστερου ιδρύθηκε κατά μήκος της πορείας του Ποταμού Δνείστερου με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 2010 και το Διάταγμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, στις 12 Δεκεμβρίου του 2011.[2]

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι του Δνείστερου αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες νερό τουρίστες κάθε χρόνο.

Το ταξίδι στη ροή του Δνείστερου ποταμού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια στην Ουκρανία. Τα γραφικά τοπία περιλαμβάνουν απότομες βραχώδεις ή όχθες δασών με ύψος 200 μέτρων, μοναδικά πετρώματα τραβερτίνη και γεωλογικώς αφαιρεμένα στρώματα, σπήλαια και σπηλιές, καταρράκτες, νησιά, μνημεία της φύσης, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της λαογραφίας.

Ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χωριά της Ισακίβ και Ονταγίβ που βρίσκονται στο φαράγγι προσελκύουν αλεξιπτωτιστές όχι μόνο από την Ουκρανία, αλλά επίσης και από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες. Δύο φορές το χρόνο λαμβάνουν χώρα διαγωνισμοί ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο (ένας διεθνής και ένας ουκρανικός).


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Один із переможців акції «7 природних чудес України» отримав статус Національного Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  2. Хронологія подій Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty. (Ουκρανικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]