Σενναχειρείμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σενναχειρείμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση745 π.Χ. (περίπου)
Νιμρούντ
Θάνατος20  Οκτωβρίου 681 π.Χ.
Νινευή
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
Χώρα πολιτογράφησηςΑσσυρία
Βαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςNaqi'a
ΤέκναΕσαραδδών
Ασούρ ναδίν σουμί
Arda-Mulissu
ΓονείςΣαργών Β'
ΣυγγενείςShmaya και Abtalion
ΟικογένειαSargonid dynasty
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ασσυρίας (704 π.Χ.–680 π.Χ.)
Βασιλιάς της Βαβυλώνας (689 π.Χ.–681 π.Χ.)
Βασιλιάς της Βαβυλώνας (705 π.Χ.–703 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Σενναχειρείμ κατά το Βαβυλωνιακό πόλεμο.

Ο Σενναχειρείμ, ήταν βασιλιάς της Ασσυρίας (705 - 681 π.Χ.) γιος και διάδοχος του βασιλιά της Ασσυρίας Σαργών Β'. Το 703 π.χ. ο Χαλδαίος βασιλιάς της Βαβυλώνας Μαρδούκ απλά Ιντινά Β' που είχε διωχθεί από τον πατέρα του Σαργών από το 710 επέστρεψε με την βοήθεια του Ελάμ και ανακατέλαβε τον θρόνο της Βαβυλώνας για 9 μήνες. Ο Σεναχειρίμπ στην συνέχεια ήρθε με στρατό τον νίκησε στο Κις, έσφαξε όλους τους επαναστάτες αλλά ο ίδιος ο Μαρδούκ απλά Ιντινά Β' δραπέτευσε ξανά στο Ελάμ όπου παρέμεινε επικηρυγμένος από τον Σεναχειρίμπ ως το τέλος της ζωής του. Ο Σεναχειρίμπ έβαλε υποτελή του βασιλιά στην Βαβυλώνα τον Χαλδαίο πρίγκηπα Μπελιμπνί αλλά σύντομα επαναστάτησε κατά των Ασσυρίων με την βοήθεια ξανά των Ελαμιτών και των Χαλδαίων, ο Σεναχειρίμπ τον καθαίρεσε (700 π.χ.) τοποθετώντας διοικητή της Βαβυλώνας τον γιό του Ασούρ - ναντίν - σουμί. Το 694 π.χ. ενώ οι Ασσύριοι ήταν απασχολημένοι σε πόλεμο στον Περσικό κόλπο οι Ελαμίτες εισέβαλαν ξανά στην Βαβυλώνα συνέλαβαν και δολοφόνησαν τον γιό του Σεναχειρίμπ Ασούρ - ναντίν - σουμί τοποθετώντας βασιλιά τον Μεργκάλ - Ουσεζίντ, οι Ασσύριοι ένα χρόνο μετά στην μάχη του Νιππούρ κατάφεραν να τον συλλάβουν οι Ελαμίτες έβαλαν νέο βασιλιά τον Μουσεζίντ - Μαρδούκ. Ο Σεναχειρίμπ λεηλάτησε περιοχές του Ελάμ ενώ κατάφερε να ανακαταλάβει οριστικά την Βαβυλώνα (689 π.Χ.) όπου για να εκδικηθεί τον θάνατο του γιου του επιδόθηκε σε αμέτρητες σφαγές, καταστροφές και λεηλασίες όλων των ναών, η μεγαλύτερη ιεροσυλία του ήταν η καταστροφή τον ναού του Εσαγκίλα ο οποίος αναφέρεται ως ο Πύργος της Βαβέλ.

Αποτυχία στην πολιορκία των Ιεροσολύμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 701 π.χ. ο Σεναχειρίμπ κατόρθωσε να κυριεύσει 47 πόλεις στην Παλαιστίνη. Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος λέει ότι ο Σεναχειρίμπ εκστράτευσε κατά του Αιγύπτιου φαραώ Σέθη του οποίου ο στρατός λιποτάκτησε επειδή τρομοκρατήθηκε από το απίστευτο μέγεθος του Ασσυριακού στρατού. Ο Σέθης ονειρεύτηκε σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τον θεό που του είπε να προχωρήσει και είναι μαζί του, τότε εμφανίστηκαν αρουραίοι που ροκάνισαν τις ασπίδες των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα απροστάτευτοι να εξουδετερωθούν όλοι εύκολα στην μάχη, γι´αυτό στον ναό του θεού Φθα υπάρχει πέτρινος ανδριάντας του θεού Σέθη με έναν αρουραίο στο χέρι. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο από όλους ότι ο Σεναχειρίμπ τότε υπέστη σοβαρή ήττα. Στον τομέα των έργων έκανε την Νινευή τεράστια μητρόπολη με πάρκα με τεχνητή άρδευση, δολοφονήθηκε από τους μεγαλύτερους γιους του οι οποίοι ήταν έντονα ενοχλημένοι από την καταστροφή του ναού του Εσαγκίλα την Βαβυλώνα, ο μικρότερος γιος του Εσαραδδών νικώντας τελικά τους αδελφούς του θα τον διαδεχτεί στον θρόνο

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • FLAVIUS JOSEPHUS : JEWISH ANTIQUITIES
  • The legends of the Jews, Volume 6 By Louis Ginzberg, Henrietta Szold, Paul Radin.
  • Stephanie Dalley and John Peter Oleson (January 2003). "Sennacherib, Archimedes, and the Water Screw: The Context of Invention in the Ancient World", Technology and Culture 44 (1).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Σαργών Β΄
Βασιλιάς των Ασσυρίων
705 π.Χ.–681 π.Χ.
Διάδοχος:
Εσαραδδών
Προκάτοχος:
Μουσεζίμπ Μαρδούκ
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
689 π.Χ.681 π.Χ.
Διάδοχος:
Εσαραδδών
Προκάτοχος:
Σαργών Β΄
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
705 π.Χ.–703 π.Χ.
Διάδοχος:
Μαρδούκ ζακίρ σουμί Β'