Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρότζερ Μπέικον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρότζερ Μπέικον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Roger Bacon (Αγγλικά)
Γέννηση1220 (περίπου)[1]
Ilchester[2][3]
Θάνατος1292 (περίπου)[4][3][5]
Οξφόρδη[3][6][7]
Τόπος ταφήςChurch of Ss Edmund and Frideswide (Greyfriars Church) (51°44′39″ s. š., 1°13′58″ z. d.)[8]
ΨευδώνυμοDoctor Mirabilis[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Ελάσσονων Αδελφών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜεσαιωνικά Λατινικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
φυσικός
θεολόγος
μουσικολόγος
μουσικός θεωρητικός
αστρολόγος
αλχημιστής
μεταφραστής[9]
εφευρέτης[10]
μαθηματικός
συγγραφέας[11]
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Αξιοσημείωτο έργοOpus Majus[12]
Opus Minus[12]
Opus Tertium
Summa Grammatica
Επηρεάστηκε απόWilliam of Sherwood
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρότζερ Μπέικον (αγγλικά: Roger Bacon‎‎, γνωστός στα ελληνικά και ως Ρογήρος Βάκων, 1219/1220 - 1292) ήταν σχολαστικός θεολόγος και φιλόσοφος του Μεσαίωνα, αποκληθείς για την πολυμάθειά του Doctor Mirabilis (θαυμαστός δάσκαλος).

Γεννήθηκε στο Ίλτσεστερ κοντά στο Μπρίστολ, σπούδασε στην Οξφόρδη και κατόπιν στο Παρίσι, και επέστρεψε στην Οξφόρδη για να διδάξει. Κατατάχθηκε στο τάγμα των Φραγκισκανών, κατέκρινε τις καταχρήσεις του κλήρου και των μοναχών και ζήτησε μεταρρυθμίσεις. Έτσι δημιούργησε εχθρούς, οι οποίοι κατήγγειλαν τις απόψεις του ως αιρετικές και τα επιστημονικά του πειράματα ως μαγεία. Του απαγορεύτηκε να διδάσκει και εξορίστηκε.

Το 1265 έγινε πάπας ο Κλήμης Δ΄, ο οποίος γνώριζε και εκτιμούσε τον Μπέικον. Μέχρι το 1268, με την ενθάρρυνση και προστασία του πάπα, ο Μπέικον, που είχε ανακληθεί εν τω μεταξύ στην Οξφόρδη, έγραψε το σπουδαιότερο έργο του, το Opus majus.

Μετά τον θάνατο του Κλήμη Δ΄ ακολούθησε νέα καταδρομή, τα έργα του απαγορεύτηκαν και διατάχθηκε ν’ αποσυρθεί σε μοναστήρι, όπου έμεινε σχεδόν ως τον θάνατό του.

Ο Μπέικον δίδασκε την αποδέσμευση από τις αυθεντίες και την αναζήτηση της αλήθειας με την έρευνα. Θαύμαζε τον Αριστοτέλη, διατηρώντας όμως ανεξαρτησία γνώμης. Θεωρούσε τα μαθηματικά ως τη βάση των επιστημών και την εμπειρία ως αναγκαία προϋπόθεση κάθε γνώσης, κάτι που τον κατατάσσει στους προδρόμους της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου. Διέκρινε δε την εμπειρία σε εμπειρία των αισθήσεων (εξωτερική) και σε εσωτερική (πνευματική) εμπειρία. Η εξωτερική ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των επιστημών. Η δεύτερη, η πνευματική εμπειρία, ήταν η προϋπόθεση της ανόδου των βαθμίδων της αντίληψης των υπεραισθητών. Ο ανερχόμενος μέχρι τέλους την κλίμακα αυτή θα έφτανε στην ενόραση του θείου.

Ο Μπέικον ασχολήθηκε με όλους τους τομείς της γνώσης. Επιδόθηκε στην αστρονομία, γλωσσολογία, αλχημεία, ιδιαίτερα στην οπτική, διόρθωσε το Ιουλιανό ημερολόγιο και σε αυτόν αποδίδονται οι εφευρέσεις του μεγεθυντικού φακού και του θερμομέτρου. Στην επιστολή του De secretis operibus οραματίζεται αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

  • Opus maius (Έργο μείζον)
  • Opus Minus (Έργο έλασσον)
  • Opus Tertium (Έργο τρίτον)

Στον Μπέικον αποδίδονται διάφορα ακόμη έργα, μεταξύ των οποίων :

  • Epistola de secretis operibus naturae et artis et de nullitate magiae (Επιστολή περί των μυστικών έργων της φύσης και των τεχνών και περί της μηδαμινότητας της μαγείας)
  • De multiplicatione specierum (Περί του πολλαπλασιασμού των ειδών)
  • De perspectiva (Περί προοπτικής)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]