Ρόναλντ Σκόμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόναλντ Σκόμπι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιουνίου 1893[1]
Μανταλέι
Θάνατος23  Φεβρουαρίου 1969[1]
Όλντερσοτ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςRoyal College of Defence Studies
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
στρατιωτικός
παίκτης του ράγκμπι γιούνιον
παίκτης του κρίκετ
Περίοδος ακμής1947
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςαντιστράτηγος και αντιστράτηγος/Βρετανικός Στρατός
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΣτρατιωτικός Σταυρός
Εταίρος του Τάγματος του Λουτρού
Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Αργυρός Σταυρός του Τάγματος Στρατιωτικής Αξίας της Πολωνίας[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σερ Ρόναλντ Μακένζι Σκόμπι (Ronald MacKenzie Scobie, 8 Ιουνίου 1893 - 23 Φεβρουαρίου 1969) ήταν Βρετανός στρατηγός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του οποίου η δράση συνδέθηκε στενά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ανακηρύχθηκε ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τιμήθηκε με πλείστα παράσημα.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Το 1914 κατατάχθηκε στο Βασιλικό Μηχανικό και περί τα τέλη του Α' Π.Π. έφερε τον βαθμό του λοχαγού. Ακολούθως ανέλαβε διευθυντής πυροβολικού.
Με το ξέσπασμα του Β' Π.Π. έφερε τον βαθμό του ταξίαρχου και υπηρετούσε ως επιτελικός στο υπουργείο Πολέμου. Το 1940 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός υπασπιστής στο Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής και το 1941 ανέλαβε διοικητής του πολιορκούμενου Τομπρούκ στα σύνορα Λιβύης Αιγύπτου κατά την πρώτη προέλαση των γερμανικών δυνάμεων του στρατηγού Ρόμελ. Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι συμμαχικές δυνάμεις το 1942 ανέλαβε γενικός διοικητής της Μάλτας. Στις 22 Μαρτίου του 1943 προαχθείς σε υποστράτηγο ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Στις 11 Δεκεμβρίου του 1943 ανέλαβε διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού που θα μεταφερόταν από το Σαλέρνο στην Ελλάδα, για την εκδίωξη των Γερμανών. Έτσι με τη Συμφωνία της Καζέρτας (Σεπτέμβριος του 1944) ορίσθηκε αρχιστράτηγος των αγγλικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, όπου μετά την εκκένωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, ακολούθησε η αποβίβαση των βρετανικών δυνάμεων που όμως ενεπλάκησαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Ο ρόλος του στα Δεκεμβριανά ήταν πρωταγωνιστικός αλλά και ιδιαίτερα αποφασιστικός επί των τότε εξελίξεων π.χ. προώθηση του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, Συμφωνία της Βάρκιζας κ.λπ.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο ίδιος ο στρατάρχης Αλεξάντερ έχοντας δει στην Αθήνα την κατάσταση αποφάσισε την αντικατάσταση του στρατηγού Σκόμπυ ο οποίος θεωρούταν οτι δεν είχε πολεμική εμπειρία καθώς είχε υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις. Ο Αλεξάντερ διέταξε την άμεση αναχώρηση από την Ιταλία του υποστράτηγου Τζων Χωκσγουερθ και του ταξιάρχου Χιου Μάνεριγκ, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από το εμπειροπόλεμο επιτελείο του 10ου Σώματος Στρατού και συστάθηκε η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών (Military Command Athens), η οποία διεξήγαγε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως το τέλος της μάχης, άλλα έμεινε στην αφάνεια για να μη πληγεί το κύρος του στρατηγού Σκόμπυ [3].

Ο στρατηγός Σκόμπι παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1946 οπότε και επέστρεψε στην Αγγλία και αποστρατεύτηκε το 1951 με πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6kj6px8. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Ανακτήθηκε στις 12  Μαρτίου 2021.
  3. Χαραλαμπίδης (2014) σσ. 186-187

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ. 54ος, σελ.184-185.