Ρόμπερτ Κιγιοσάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόμπερτ Κιγιοσάκι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robert Toru Kiyosaki (Αγγλικά)
Γέννηση8  Απριλίου 1947
Χίλο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[2]
Αγγλικά
ΣπουδέςUniversity of Hawaiʻi at Hilo
United States Merchant Marine Academy
Hilo High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
παρακινητικός ομιλητής
επιχειρηματίας
συγγραφέας
καθηγητής
μπλόγκερ
καινοτόμος επιχειρηματίας
επενδυτής
πιλότος ελικοπτέρου
ραδιοφωνικός παρουσιαστής
επενδυτής
Αξιοσημείωτο έργοRich Dad Poor Dad
d:Q124349634
Οικογένεια
ΣύζυγοςKim Kiyosaki
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΣώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμος του Βιετνάμ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑεροπορικό Μετάλιο
Ιστότοπος
www.richdad.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόμπερτ Τόρου Κιγιοσάκι (Robert Toru Kiyosaki, 8 Απριλίου 1947) είναι Αμερικανός επενδυτής, επιχειρηματίας, συγγραφέας, οικονομολόγος και οικονομικός σχολιαστής. Έχει γράψει μια σειρά από βιβλία Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς και έχει δημιουργήσει πολλά κείμενα και βίντεο στη σειρά Πλούσιος μπαμπάς. Έχει γράψει πάνω από δεκαπέντε βιβλία, τα οποία ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια αντίτυπα.[3]

Τρία από τα βιβλία του, το Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς, το Πλούσιος μπαμπάς, κουαρτέτο του πλούτου και Ο οδηγός επενδύσεων του πλούσιου μπαμπά, ήταν νούμερο ένα σε πωλήσεις (10 best-seller) ταυτόχρονα στο The Wall Street Journal, USA Today και στους New York Times. Το Πλούσιο παιδί έξυπνο παιδί δημοσιεύθηκε το 2001, για να βοηθήσει τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους οικονομικές έννοιες. Έχει δημιουργήσει τρία επιτραπέζια "Cashflow" και ηλεκτρονικά παιχνίδια για μεγάλους και μικρούς και έχει μια σειρά από CD και δίσκους με τον τίτλο "Πλούσιος μπαμπάς".

Ως συνήγορος χρηματοοικονομικών γνώσεων, ο Κιγιοσάκι είναι υποστηρικτής της επιχειρηματικότητας, της επιχειρηματικής γνώσης, των επενδύσεων και της χρηματοοικονομικής ορολογίας που θα έπρεπε να διδάσκονται σε σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο.[4] Επίσης διαχειρίζεται το δικό του blog, είναι οικοδεσπότης στο δικό του youtube channel, το οποίο ονομάζεται The Rich Dad Channel, και σε ραδιοφωνική εκπομπή που έχει τον τίτλο Rich Dad Radio Show και διατηρεί δική του στήλη στο Yahoo Finance, όπου γράφει τις δικές του επιχειρηματικές προσπάθειες και τη δική του προοπτική σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη διαχείριση των χρημάτων.[5][6]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέταρτης γενιάς Ιαπωνο-Αμερικανός, ο Κιγιοσάκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χίλο της Χαβάης. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του παιδαγωγού Ραλφ Χ. Κιγιοσάκι (1919 – 1991) και της Μάρτζορι O. Κιγιοσάκι (1921 – 1971). Αφού αποφοίτησε από το Hilo High School, παρακολούθησε μαθήματα στο United States Marine Academy στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε το 1969 ως αξιωματικός καταστρώματος. Από τo 1974 έως το 1978 δούλευε ως πωλητής στο Xerox Corporation.

Το 1977 ο Κιγιοσάκι ξεκίνησε μια εταιρεία εισάγοντας στο εμπόριο πρώτη ύλη νάιλον Velcro "surfer" πορτοφόλια. Η εταιρεία είχε μέτρια επιτυχία όμως τελικά χρεοκόπησε, όσο προσπαθούσε να εξοικονομήσει χρήματα από το κόστος δεν σκέφτηκε την προστασία του προϊόντος. Στις αρχές του 1980 ο Κιγιοσάκι ξεκίνησε μια εταιρεία με κοντομάνικες μπλούζες για Χέβι μέταλ Ροκ συγκροτήματα, όπως οι Mötley Crüe. Η εταιρεία χρεοκόπησε το 1985,[7]. Στο βιβλίο του You can Choose to be Rich ο Κιγιοσάκι δήλωσε μετά από την χρεοκοπία του ότι έμεινε άστεγος και ζούσε με την τότε κοπέλα του Κιμ στο πίσω μέρος ενός Toyota για μερικούς μήνες πριν ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση από την αρχή.[8]

Το 1994 άφησε το Money and You program στην Αυστραλία. Με διάφορες επενδύσεις σε ακίνητα, συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 47 ετών, ξεκίνησε το Cashflow Technologies, μια εταιρεία επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται τα Rich Dad και Cashflow brands.

Επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την διαχείριση της εταιρείας Rich Dad και Cashflow Technologies. Ο Κιγιοσάκι συνεχίζει να διαχειρίζεται εξωτερικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και διάφορες επενδύσεις, από τότε που βγήκε σε σύνταξη το 1997. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αφορούν την πληροφορική, εκδόσεις, εκπαίδευση, ενέργεια, λιανεμπόριο, ακίνητα και χρηματοπιστωτική αγορά, και όχι την αξία των κινητών περιουσιών.

Επιχειρήσεις και οικονομικές συμβουλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο "Rich Dad, Poor Dad" είναι μια σύγκριση ανάμεσα στον δικό του "φτωχό πατέρα" τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος ήταν πολύ μορφωμένος σε αντίθεση με τον "πλούσιο πατέρα", ο οποίος ήταν ο πατέρας του καλύτερου του φίλου, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που αργότερα έγινε ένας από τους πιο πλούσιους στη Χαβάη, επενδύοντας σε ακίνητη περιουσία. Ο κύριος σκοπός του είναι να κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν την άποψη που έχουν για τα χρήματα και την αντίληψη που έχουν για τον εαυτό τους, ως εργαζόμενοι που θα αποκτήσουν οικονομικά οφέλη από τη συμμόρφωση και την εκπαίδευση.

Ο Κιγιοσάκι χρησιμοποιεί το "rich dad, poor dad" για να συγκρίνει και να τονίσει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν κολλήσει σε ότι αυτός ονομάζει "the rat race" (η φυλή των αρουραίων), οι οποίοι ζουν μόνο για την πληρωμή και ξοδεύουν όλον τον χρόνο τους πληρώνοντας λογαριασμούς και άλλα έξοδα. Υποστηρίζει τα φορολογικά πλεονεκτήματα για παράδειγμα στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις και όχι την ιδιοκτησία κινητών αξιών όπως μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η ιδέα αυτή αναπτύσσεται περαιτέρω στο του βιβλίο "Rich Dad".

Η επιχειρηματική προσέγγιση του Κιγιοσάκι είναι η σημασία των χρηματοοικονομικών γνώσεων μέσω της απόκτησης, που ο ίδιος αποκαλεί «περιουσιακά στοιχεία», ως το μέσο για την απόκτηση του πλούτου, υποστηρίζει ότι οι δεξιότητες αποκτούνται μέσω της εμπειρίας και ότι υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που δεν διδάσκονται στα σχολεία. Επίσης λέει ότι η τυπική εκπαίδευση είναι κατά κύριο λόγο για εκείνους που επιδιώκουν να είναι εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι, και ότι αυτό είναι μια ιδέα από την βιομηχανική εποχή. Προκειμένου να αποκτήσει κάποιος οικονομική ελευθερία πρέπει να είναι ιδιοκτήτης κάποιας επιχείρησης, επενδυτής ή και τα δυο δημιουργώντας παθητικό εισόδημα, ιδιαίτερα σε μηνιαία βάση.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς
  2. Πλούσιος μπαμπάς, κουαρτέτο του πλούτου
  3. Ο οδηγός επενδύσεων του πλούσιου μπαμπά
  4. Η σχολή επιχειρηματιών του πλούσιου μπαμπά
  5. Οι ιστορίες επιτυχίας του πλούσιου μπαμπά
  6. Η προφητεία του πλούσιου μπαμπά
  7. Γιατί θέλουμε να γίνετε πλούσιοι
  8. Πώς να αυξήσετε το οικονομικό σας IQ
  9. Η επιχείρηση του 21ου αιώνα
  10. Γιατί οι "καλοί" μαθητές δουλεύουν για τους "κακούς" μαθητές
  11. The Real Book of Real Estate Real Experts Real Stories Real Life
  12. Μια δεύτερη ευκαιρία για τα χρήματα και τη ζωή σου
  13. Πλούσιος αδελφός, πλούσια αδελφή, δύο διαφορετικά μονοπάτια προς τον θεό του χρήματος και της ευτυχίας
  14. Πριν αφήσεις την εργασία σου
  15. Πλούσιος μπαμπάς, ποιος πήρε τα χρήματά μου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. LIBRIS. 3  Μαΐου 2018. libris.kb.se/katalogisering/b8nrx3bv4jq7h4m. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2018.
  2. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2020.
  3. «ABC News: Who Wants to Be an Entrepreneur?». Abcnews.go.com. 19 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2014. 
  4. Kiyosaki, Robert (23 Δεκεμβρίου 2010). «The eye of the recession's storm – Yahoo!7 Personal Finance». Au.pfinance.yahoo.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2012. 
  5. «Get financial education tips from Kim and Robert Kiyosaki here». Richdad.com. 8 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2012. 
  6. «Our Experts – Robert Kiyosaki – Yahoo!7 Personal Finance». Au.pfinance.yahoo.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2012. 
  7. 01/11/2002 08:16 AM EST (1 Φεβρουαρίου 2002). «Meet the Street: Rich Dad, Rich Author». Web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2014. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. You Can Choose to Be Rich, ASIN B000CSXWXW

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]