Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Σόφια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Σόφια)
Χάρτης
Είδοςορθόδοξη εκκλησία
Αρχιτεκτονικήνεορωσική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°41′45″N 23°19′45″E
ΘρήσκευμαΟρθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Διοικητική υπαγωγήSredets District
ΤοποθεσίαΣόφια
ΧώραΒουλγαρία
Έναρξη κατασκευής1914
ΑρχιτέκτοναςΜιχαήλ Πρεομπραζένσκι
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (βουλγαρικά: Руска цервка), επίσημα γνωστή ως Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, είναι χριστιανικός ναός στη Σόφια της Βουλγαρίας υπό την δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η εκκλησία χτίστηκε στη θέση του Σαράι Τζαμί, το οποίο καταστράφηκε το 1882, μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χτίστηκε ως η επίσημη εκκλησία της παρακείμενης Ρωσικής Πρεσβείας, καθώς και της ρωσικής κοινότητας στη Σόφια, και ονομάστηκε, όπως ήταν η παράδοση για τις διπλωματικές εκκλησίες, από τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη άγιο του αυτοκράτορα που κυβερνούσε τη Ρωσία εκείνη την εποχή, τον Νικόλαο Β' της Ρωσίας. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Ρώσο αρχιτέκτονα Μιχαήλ Πρεομπραζένσκι στο στυλ της ρωσικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης, με διακόσμηση εμπνευσμένη από τις Μοσχοβίτες ρωσικές εκκλησίες του 17ου αιώνα. Την επίβλεψη της κατασκευής είχε ο αρχιτέκτονας Α. Σμιρνόφ, ο οποίος έχτιζε επίσης τον γειτονικό καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Η εξωτερική διακόσμηση των πολύχρωμων πλακιδίων έγινε από τον Γ. Κισλίτσεφ και οι εσωτερικές τοιχογραφίες ζωγραφίστηκαν από μια ομάδα καλλιτεχνών με επικεφαλής τον Βασίλυ Περμίνοφ, ο οποίος ζωγράφισε επίσης εκείνες στον καθεδρικό ναό του Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Οι πέντε τρούλοι είναι επικαλυμμένοι με χρυσό. Οι καμπάνες δωρήθηκαν από τον αυτοκράτορα Νικόλαο Β'.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1907 και η εκκλησία καθαγιάστηκε το 1914. Η εκκλησία παρέμεινε ανοιχτή μετά τη Ρωσική Επανάσταση και κατά την κομμουνιστική περίοδο στη Βουλγαρία (1944–1989), αν και οι ιερείς και οι εκκλησιαστικοί παρακολουθούνταν προσεκτικά από την αστυνομία της Κρατικής Ασφάλειας.

Η Ρωσική Εκκλησία στη Σόφια της Βουλγαρίας (Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού) που χτίστηκε το 1914

Το εξωτερικό ανακαινίστηκε πρόσφατα από τη ρωσική κυβέρνηση . Οι εσωτερικές τοιχογραφίες είναι σκοτεινές από τον καπνό των κεριών και από τον χρόνο και χρειάζονται αποκατάσταση.

Η κρύπτη κάτω από τον κύριο όροφο της Ρωσικής Εκκλησίας στεγάζει τα λείψανα του Αγίου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ βρίσκεται. Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να επισκέπτονται τον τάφο του αρχιεπισκόπου, ο οποίος πέθανε το 1950, προσευχόμενοι και αφήνοντας σημειώματα ζητώντας να εκπληρωθούν οι ευχές.[1]

  1. «Навършват се 4 години от обявяването на арх. Серафим Соболев за светец». bnr.bg (στα Βουλγαρικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2024.