Πολιτισμός της Μαλαισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The wooden frame of a house under construction, with the floor raised off the ground
Ανέγερση παραδοσιακού σπιτιού με ξύλινο σκελετό στο Σαμπάχ

Ο πολιτισμός της Μαλαισίας προέρχεται από τους ποικίλους πολιτισμούς των διαφορετικών ανθρώπων της Μαλαισίας. Οι πρώτοι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή ήταν αυτόχθονες φυλές («Οράνγκ Ασάλ»), που εξακολουθούν να παραμένουν. Ακολούθησαν οι Μαλαισιανοί, οι οποίοι μετακόμισαν εκεί από την ηπειρωτική Ασία κατά την αρχαιότητα. Οι κινεζικές και οι ινδικές πολιτιστικές επιρροές άφησαν το σημάδι τους μετά την έναρξη του εμπορίου με αυτές τις χώρες και αυξήθηκαν με τη μετανάστευση προς τη Μαλαισία. Πολιτισμοί που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό αυτόν της Μαλαισίας υπήρξαν επίσης ο περσικός, ο αραβικός (λόγω θρησκείας) και ο βρετανικός (λόγω αποικιοκρατίας). Οι πολλές διαφορετικές εθνικότητες που υπάρχουν σήμερα στη Μαλαισία έχουν τις δικές τους μοναδικές διάκριτες πολιτιστικές ταυτότητες, με κάποιες αλληλοεπικαλύψεις. Η κοινωνία της Μαλαισίας έχει χαρακτηρισθεί ως «η Ασία σε μικρογραφία».[1]

Η Σίτι Νουρχαλίζα σε γάμο φορώντας παραδοσιακό τουντόνγκ.

Οι τέχνες και η μουσική έχουν μακρά παράδοση στη Μαλαισία, με την τέχνη της Μαλαισίας να χρονολογείται από τα σουλτανάτα της Μαλαισίας. Η παραδοσιακή τέχνη ήταν επικεντρωμένη σε τομείς όπως η γλυπτική αναγλύφων, η αργυροχοΐα και η υφαντική. Τα ισλαμικά ταμπού περιόρισαν έργα τέχνης που απεικόνιζαν την ανθρώπινη μορφή μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Οι ερμηνευτικές τέχνες και το θέατρο σκιών είναι δημοφιλείς δραστηριότητες και συχνά εμφανίζουν ινδικές επιρροές. Ποικίλες επιρροές παρατηρούνται στην αρχιτεκτονική, από μεμονωμένους πολιτισμούς της Μαλαισίας και από άλλες χώρες. Μεγάλες σύγχρονες κατασκευές έχουν ανεγερθεί, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων δίδυμων κτιρίων στον κόσμο, των δίδυμων Πύργων Πετρόνας. Η μουσική της Μαλαισίας έχει ποικίλες ρίζες και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κρουστά όργανα. Μεγάλο μέρος της πρώιμης μαλαισιανής λογοτεχνίας βασίσθηκε πάνω σε ινδικά έπη, τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα ακόμη και όταν οι Μαλαισιανοί έγιναν Μουσουλμάνοι. Αυτό έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η αγγλική λογοτεχνία παρέμεινε περιορισμένη στην ανώτερη τάξη, μέχρι την άφιξη της τυπογραφίας. Κινεζικά και ινδικά λογοτεχνικά έργα γραμμένα στη Μαλαισία εμφανίσθηκαν κατά τον 19ο αιώνα.

Η μαγειρική χωρίζεται συχνά σε εθνοτική βάση, αλλά υπάρχουν μερικά «πιάτα» που περιέχουν μικτά τρόφιμα από διαφορετικές εθνικότητες. Κάθε μεγάλη θρησκευτική ομάδα έχει τις σημαντικές ιερές ημέρες της, που έχουν κηρυχθεί επίσημες αργίες. Οι επίσημες αργίες διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία. Η πιο διαδεδομένη είναι η ημέρα της Μερντέκα, ο εορτασμός της ανεξαρτησίας της Μαλαισίας. Αν και οι εορτές προέρχονται συχνά από ένα συγκεκριμένο εθνικό υπόβαθρο, γιορτάζονται από όλους τους ανθρώπους στη Μαλαισία. Τα παραδοσιακά αθλήματα είναι δημοφιλή στη Μαλαισία, ενώ από την άλλη η χώρα έχει καταστεί δύναμη σε διεθνή σπορ, όπως το μπάντμιντον. Η Μαλαισία φιλοξένησε τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 1998, τους πρώτους Αγώνες της Κοινοπολιτείας όπου ο πυρσός πέρασε από περισσότερες χώρες, εκτός της Αγγλίας και της φιλοξενούσας χώρας.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει κάνει το βήμα να καθορίσει τον μαλαισιακό πολιτισμό μέσω της «Εθνικής Πολιτικής Πολιτισμού του 1971», η οποία καθόρισε αυτό που θεωρήθηκε επίσημος πολιτισμός, βασίζοντας τον πάνω στον πολιτισμό της Μαλαισίας και ενσωματώνοντας ισλαμικές επιρροές. Αυτό αφορούσε ιδιαίτερα τη γλώσσα: μόνο τα κείμενα που είναι γραμμένα στη μαλαισιανή γλώσσα θεωρήθηκαν επίσημα πολιτιστικά κείμενα. Ο κυβερνητικός έλεγχος στα μέσα ενημέρωσης παραμένει ισχυρός και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σχετίζονται με την κυβέρνηση με κάποιο τρόπο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andaya, Barbara Watson· Andaya, Leonard Y. (1982). A History of Malaysia. Λονδίνο: MacMillan Press Ltd. σελ. xiii. ISBN 0-333-27672-8. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]