Ουράνιο Βασίλειο των Ταϊπίνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μεγαλύτερη έκταση (με βυσσινί) του Ουράνιου Βασιλείου των Ταϊπίνγκ.

Το Ουράνιο Βασίλειο των Ταϊπίνγκ (κινεζικά: 太平天囯) ήταν μη αναγνωρισμένο επαναστατικό κράτος στην Κίνα και κινεζική χριστιανική θεοκρατική απόλυτη μοναρχία από το 1851 έως το 1864, το οποίο υποστήριζε την ανατροπή της δυναστείας των Τσινγκ μέσω του Χονγκ Σιόου-τσιουέν και των ακόλουθών του. Ο ανεπιτυχής πόλεμος που διεξήγαγε ενάντια στους Τσινγκ είναι γνωστός ως Εξέγερση των Ταϊπίνγκ. Πρωτεύουσά του ήταν το Τιενκίνγκ (σημερινή Ναντσίνγκ).

Ένας αυτοαποκαλούμενος νεότερος αδελφός του Ιησού Χριστού[1] και προσηλυτισμένος στον Προτεσταντισμό,[2] ο Χονγκ Σιόου-τσιουέν ηγήθηκε ενός στρατού ο οποίος έλεγχε σημαντικό τμήμα της νότιας Κίνας κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, και τελικά επεκτάθηκε σε μέγεθος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το επαναστατικό βασίλειο ανακοίνωσε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την αντικατάσταση του Κομφουκιανισμού, του Βουδισμού και της κινεζικής λαϊκής θρησκείας με τη δική του (αιρετική) μορφή του Χριστιανισμού, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο δεύτερος γιος του Θεού και ο μικρότερος αδελφός του Ιησού. Οι περιοχές των Ταϊπίνγκ πολιορκήθηκαν από τις δυνάμεις των Τσινγκ καθ' όλη τη διάρκεια της εξέγερσης. Η κυβέρνηση των Τσινγκ νίκησε την εξέγερση με την τελική βοήθεια των γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michael, Franz H.; Chang, Chung-li (1966), The Taiping Rebellion: History and Documents, I: History, Seattle, WA: University of Washington Publications on Asia pg- 35
  2. «History of Christianity in China « Christians in China».