Οξάνα Μαρκάροβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οξάνα Μαρκάροβα
Оксана Маркарова
Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
25 Φεβρουαρίου 2021
ΠρόεδροςΒολοντίμιρ Ζελίνσκι
ΠροκάτοχοςΒολοντιμίρ Γελτσένκο[1]
Υπουργός Οικονομικών
Περίοδος
7 Ιουνίου 2018 – 4 Μαρτίου 2020
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση28 Οκτωβρίου 1976 (1976-10-28) (47 ετών), Ρίβνε
Εθνότητα Ουκρανία
Πολιτικό κόμμαΑνεξάρτητη
ΕπάγγελμαΠολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Οξάνα Μαρκάροβα (Ουκρανικά: Оксана Сергіївна Маркарова), (γεννημένη στις 28 Οκτωβρίου 1976) είναι Ουκρανή πολιτικός και η σημερινή πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Φεβρουάριο του 2021.[2] Η Μαρκάροβα είναι επίσης πρώην Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν και Ολέξι Χόντσαρουκ.[3] Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τις 8 Ιουνίου 2018[4] μετά την απόλυση του Ολεξάντρ Ντανίλιουκ στις 7 Ιουνίου 2018 μετά από την διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Γκρόισμαν.[5]

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 η Μαρκάροβα έκανε μεταπτυχιακό στην Οικολογία στην Ακαδημία Kyiv-Mohyla και το 2001, έκανε το μεταπτυχιακό της στα Δημόσια Οικονομικά και το Εμπόριο στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι να μεταφερθεί στη δημόσια διοίκηση το 2015, η Μαρκάροβα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εργάστηκε με τη Νάταλι Γιαρέσκο σε ένα επενδυτικό ταμείο στο Κίεβο.

Από το Μάρτιο, 2015 η Μαρκάροβα ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο διαδοχικών υπουργών Νάταλι Γιαρέσκο και Ολεξάντρ Ντανίλιουκ. Τον Απρίλιο του 2016, διορίστηκε Πρώτη Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών. Με πρωτοβουλία της Μαρκάροβα, το 2015 δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη ανοιχτών δεδομένων στον τομέα των δημόσιων οικονομικών E-data, και σήμερα αποτελείται από τις πύλες belanja.gov.ua, openbudget.gov.ua και proifi.gov. ua. Το 2018, η Μαρκάροβα έλαβε το βραβείο Open Data Leader για την υψηλότερη προσωπική αξία στην ανάπτυξη ανοιχτών δεδομένων.

Διατέλεσε κυβερνητικός Επίτροπος για τις Επενδύσεις (Αύγουστος 2016 - Ιανουάριος 2019). Εκείνη την εποχή, κατάφερε να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το UkraineInvest (Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων) και ξεκίνησε τη δημιουργία του Ουκρανικού Ταμείου Εκκίνησης.

Μετά την απόλυση του Ντανίλιουκ στις 7 Ιουνίου 2018 μετά από σύγκρουση του με τον πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Γκρόισμαν[5][6] η Μαρκάροβα διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών στις 8 Ιουνίου 2018. [4] Στις 22 Νοεμβρίου 2018 το ουκρανικό κοινοβούλιο την διόρισε Υπουργό Οικονομικών.[3] Με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Σμύχαλ στις 4 Μαρτίου 2020 τερματίστηκε και η θητεία της ως υπουργού Οικονομικών.[7]

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 ο Ουκρανός Προέδρος Βολοντίμιρ Ζελίνσκι διόρισε την Μαρκάροβα Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.[2] Αμέσως μετά το διορισμό της, η Μαρκαρόβα ανέφερε σε δήλωση της ότι οι κύριες προτεραιότητές της για τη νέα θέση ήταν «η ενίσχυση της συνεργασίας με την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν και ο πολιτικός διάλογος βάσει της ευρείας διμερούς υποστήριξής τους» και επίσης «η μέγιστη βοήθεια για την ανάπτυξη ουκρανικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την προσέλκυση Αμερικανικών εταιρειών στην Ουκρανία».

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρκαρόβα είναι παντρεμένη με τον τραπεζίτη και επιχειρηματία Ντανίλο Βόλυνετς. Η οικογένεια έχει τέσσερα παιδιά (δύο κόρες από τον πρώτο γάμο του συζύγου της και δύο παιδιά δικά τους).[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]