Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ελ Σαλβαδόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ελ Σαλβαδόρ
ΣυντομογραφίαFESFUT
Ίδρυση1935
ΈδραΣαν Σαλβαδόρ
ΜέλοςCONCACAF (από 1962), UNCAF (από 1990) και FIFA (από 1938)
ΠρόεδροςHugo Atilio Carrillo Castillo
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ελ Σαλβαδόρ (ισπανικά: Federación Salvadoreña de Fútbol, FESFUT) είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στo Ελ Σαλβαδόρ. Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων του Ελ Σαλβαδόρ. Διοργανώνει επίσης το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του ανώτατου επιπέδου ποδοσφαιρικής κατηγορίας της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ελ Σαλβαδόρ συστάθηκε στις 26 Απριλίου του 1935, όταν εγκρίθηκε το καταστατικό της, με πρόεδρο τον Δρ. Ραούλ Ρίβας Παλάσιος και αντιπρόεδρο τον συνταγματάρχη Ρομπέρτο ​​Λόπεζ Ρότσακ.

Επανασυστάθηκε το 1965 με το νομοθετικό διάταγμα αριθ 472 της 15ης Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, εκδόθηκε νόμος για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ελ Σαλβαδόρ, με στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, την υγεία και τη φυσική αγωγή του πληθυσμού της χώρας. Εκείνη την περίοδο η διεύθυνση δόθηκε σε μια ανεξάρτητη ομάδα που έλαβε άμεσα τη διοικητική, τεχνική και οικονομική ευθύνη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ελ Σαλβαδόρ, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο καταστατικό που διέπει τον οργανισμό, ενώ σήμερα η ομοσπονδία διέπεται από ένα νέο νόμο, που δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2001 και καθορίζει τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη διοικητική οργάνωση των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου, που ευνοούν τη μετάδοση, την πρακτική και τη μάθηση μεταξύ των παιδιών και των νέων του Ελ Σαλβαδόρ, την προώθηση της ανάπτυξης και του επαγγελματισμού.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013, η FESFUT αποφάσισε να αποπέμψει 17 παίκτες (14 από αυτούς εφ όρου ζωής)[1] λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο στημένων αγώνων,[2] το οποίο συγκλόνισε το Ελ Σαλβαδόρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]