Ολουντενίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολουντενίζ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ολουντενίζ
36°34′0″N 29°8′41″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΦετχιγιέ
Έκταση3.059 km²
Πληθυσμός2.748
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ολουντενίζ (κυριολεκτικά Νεκρά Θάλασσα, οφείλεται σε ήρεμα νερά, ακόμη και κατά τη διάρκεια καταιγίδων, επίσημη μετάφραση Μπλε Λιμνοθάλασσα) είναι μια μικρή γειτονιά και παραλιακό θέρετρο στην επαρχία Φετίγιε της Μούγλας, στην Ακτή Τιρκουάζ της νοτιοδυτικής Τουρκίας, στο σημείο συνάντησης του Αιγαίου και της Μεσογείου θάλασσας. Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νότια του Φετίγιε, κοντά στο όρος Κράγος (Μπαμπαντάγ).

Έχει αμμώδη κόλπο στις εκβολές του Ολουντενίζ, σε μπλε λιμνοθάλασσα.[1] Η παραλία είναι μια παραλία με βότσαλα. Η λιμνοθάλασσα είναι φυσικό εθνικό αποθεματικό και η οικοδόμηση απαγορεύεται αυστηρά.[2] Το θαλασσινό νερό του Ολουντενίζ είναι διάσημο για τις αποχρώσεις του τυρκουάζ και του ακουαμαρίν, ενώ η παραλία του διαθέτει Γαλάζια Σημαία.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολουντενίζ είναι επίσης γνωστή για τις ευκαιρίες πτήσεως με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αλεξίπτωτα πλαγιάς λόγω της μοναδικής πανοραμικής θέας, σταθερές καιρικές συνθήκες και το εξαιρετικό ύψος του όρους Κράγου.[3][4]

Υπερμαραθώνιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2010, διεξάγεται ένας διεθνής υπερμαραθώνιος που ονομάζεται Λυκιανός Υπερμαραθώνιος, ο οποίος διεξάγεται στην ιστορική Λυκία Οδός. Η εκδήλωση εκτείνεται προς τα ανατολικά σε μια διαδρομή περίπου 220-240 χιλιομέτρων από το Ολουντενίζ προς την Αττάλεια σε ταξίδι έξι μερών.[5][6]

Καταδύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολουντενίζ προσφέρει μια ποικιλία από ευκαιρίες για καταδύσεις σε σχέση με τα κρυστάλλινα νερά και τα πλούσια υποθαλάσσια σπήλαια και πανίδα. Οι καταδύσεις είναι η πιο δημοφιλής υποβρύχια δραστηριότητα. Οι τοπικοί καταδυτικοί οργανισμοί παρέχουν μαθήματα και απαιτούνται άδειες κατάδυσης. Η κολύμβηση με αναπνευστήρα είναι μια άλλη δραστηριότητα καταδύσεων και πολλές περιοχές είναι πολύ κατάλληλες για κολύμβηση με αναπνευστήρα[7].

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολουντενίζ έχει τυπικό Μεσογειακό Κλίμα. Ο καιρός είναι ζεστός όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ölüdeniz (Blue Lagoon)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2008. 
  2. «Επισκόπηση της Oludeniz, Fethiye». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019. 
  3. «Ölüdeniz, near Fethiye, Turkey». Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2007. 
  4. Oludeniz αλεξίπτωτο πλαγιάς
  5. «Rota» (στα Turkish). Likya Yolu Ultramaratonu. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. «Hakkında» (στα Turkish). Likya Yolu Ultramaratonu. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  7. «Ölüdeniz, The Unique Beach of the Mediterranean». Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]