Οι Άνδρες με τα Μαύρα
Ο όρος Οι Άνδρες με τα Μαύρα (αγγλικά:Men in Black) αναφέρεται στη λαϊκή κουλτούρα και στις θεωρίες συνωμοσίας των Α.Τ.Ι.Α, («Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα») όπου υποτίθεται ότι αυτοί οι άνδρες είναι ντυμένοι με μαύρα κοστούμια και είναι κυβερνητικοί πράκτορες που παρακολουθούν, απειλούν ή δολοφονούν μάρτυρες των Α.Τ.Ι.Α για να τους κρατήσουν σιωπηλούς για αυτά που έχουν δει.
Μερικές φορές υπονοείται ότι αυτοί οι άνδρες μπορεί να είναι εξωγήινης προέλευσης. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να περιγράψει μυστηριώδεις άνδρες που εργάζονται για άγνωστους οργανισμούς, καθώς και διάφορους κλάδους της κυβέρνησης που φέρεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν κυβερνητικά μυστικά ή να εκτελούν άλλες παράξενες δραστηριότητες. Ο όρος είναι γενικός, χρησιμοποιείται για κάθε ασυνήθιστο, απειλητικό ή παράξενο συμπεριφερόμενο άτομο του οποίου η εμφάνιση μπορεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με ένα Α.Τ.Ι.Α.[1] Έχουν αναφερθεί αρκετές υποτιθέμενες συναντήσεις με τους άντρες με τα μαύρα από ερευνητές και ενθουσιώδεις οπαδούς των Α.Τ.Ι.Α.
Στην λαογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο λαογράφος Τζέιμς Λιούις συγκρίνει τους έρευνες των ανδρών με τα μαύρα με τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν τον Λούσιφερ και υποθέτει ότι μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος «ψυχολογικού δράματος».[2]
Στην Ουφολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]«Οι Άνδρες με τα Μαύρα» κυριαρχούν στην ουφολογία και τη λαογραφία των Α.Τ.Ι.Α. Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, οι ουφολόγοι υιοθέτησαν μια συνωμοτική νοοτροπία και άρχισαν να φοβούνται ότι θα υποστούν οργανωμένο εκφοβισμό σε αντίποινα για την αποκάλυψη της «αλήθειας των Α.Τ.Ι.Α».[3]
Το 1947, ο Χάρολντ Νταχ ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιηθεί να μην μιλήσει για την υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός Α.Τ.Ι.Α στο νησί Μάουρι από έναν άντρα με σκούρο κοστούμι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο ουφολόγος Άλμπερτ Μπέντερ ισχυρίστηκε ότι τον επισκέφτηκαν άνδρες με μαύρα κοστούμια που τον απείλησαν και τον προειδοποίησαν να μην συνεχίσει να ερευνά για εμφανίσεις Α.Τ.Ι.Α. Ο Μπέντερ υποστήριξε ότι οι αυτοί οι άνδρες ήταν μυστικοί κυβερνητικοί πράκτορες στους οποίους είχε ανατεθεί το καθήκον να αποκρύψουν στοιχεία για τα Α.Τ.Ι.Α. Ο ουφολόγος Τζον Κέιλ ισχυρίστηκε ότι είχε συναντήσεις με άντρες με τα μαύρα και τους χαρακτήρισε ως «δαιμονικούς υπερφυσικούς» με «σκούρο δέρμα ή / και «εξωτικά χαρακτηριστικά του προσώπου». Σύμφωνα με τον ουφολόγο Τζερόμ Κλαρκ, αναφορές μαύρων ανδρών αντιπροσωπεύουν «εμπειρίες» που «δεν φαίνεται να έχουν συμβεί στον κόσμο της συναίνεσης της πραγματικότητας».[4]
Ο ιστορικός Ααρών Γκούλυας έγραψε: «κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, 1980 και 1990, οι θεωρητικοί συνωμοσίας των Α.Τ.Ι.Α θα ενσωματώσουν τους «Άνδρες με τα Μαύρα» στα ολοένα και πιο περίπλοκα και παρανοϊκά τους οράματα».[3]
Ο ουφολόγος Τζον Κέιλ ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι «άνδρες με τα μαύρα» έκαναν συναντήσεις που μπορούν να εξηγηθούν λανθασμένα ως απολύτως συνήθη γεγονότα που διαιωνίζονται μέσω μιας τοπικής λαογραφίας. Στο βιβλίο του 1975 «The Mothman Prophecies», ο Κέιλ περιγράφει μια εκδρομή αργά το βράδυ στην αγροτική Δυτική Βιρτζίνια του 1967, όπου ο ίδιος συνάντησε έναν άντρα με μαύρο κοστούμι, ψάχνοντας ένα τηλέφωνο για να καλέσει ένα ρυμουλκό.[5]
Στη λαϊκή κουλτούρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1997 «Οι Άνδρες με τα Μαύρα», με πρωταγωνιστές τους Γουίλ Σμιθ και Τόμι Λι Τζόουνς, είναι εμπνευσμένη από κόμικς που βασίζονται στη θεωρία συνωμοσίας των αυτών των ατόμων.
Στη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1998, «Serial Experiments Lain», υπάρχει η παρουσία ανδρών με τα μαύρα, πολύ παρόμοιους με αυτούς από την αρχική θεωρία συνωμοσίας. Στην ιστορία, αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να δολοφονήσουν τα μέλη μιας ομάδας χάκερ που ονομάζονται «Ιππότες του Ανατολικού Λογισμικού», των οποίων στόχος είναι η συγχώνευση του πραγματικού κόσμου και του Ενσύρματου (Ένα σύστημα επικοινωνίας τύπου Διαδικτύου) σε ένα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Clark, σελίδες 317-318.
- ↑ Lewis.
- ↑ 3,0 3,1 Gulyas.
- ↑ Harris, Aisha. «Do UFO Hunters Still Report "Men in Black" Sightings?». Slate. Slate.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2014.
- ↑ John Alva Keel, The Mothman Prophecies, Tor, 2002. Chapter 1: "Beelzebub Visits West Virginia".
- Lewis, James R. (9 Μαρτίου 1995). The Gods Have Landed: New Religions from Other Worlds. SUNY Press. σελίδες 218–. ISBN 978-0-7914-2330-1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2016.
- Gulyas, Aaron John (25 Ιανουαρίου 2016). Conspiracy Theories: The Roots, Themes and Propagation of Paranoid Political and Cultural Narratives. McFarland & Company. σελίδες 86–. ISBN 978-1-4766-2349-8.
- Clark, Jerome (1996). The UFO Encyclopedia, volume 3: High Strangeness, UFO's from 1960 through 1979. Omnigraphis. ISBN 1-55888-742-3.
- Condon, Edward (1968). Gilmor, Daniel S., επιμ. Final Report of the Scientific Study of Unidentified Flying Objects. New York City: Batnam. ISBN 0-552-04747-3.