Ο Άλλος Άνθρωπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Ο Άλλος Άνθρωπος" Κων/νος Πολυχρονόπουλος στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Μέρος των εσόδων της πρωτοβουλίας "Kefalonia Big Walk 2016" διατέθηκαν στην "κοινωνική κουζίνα".

"Ο άλλος άνθρωπος" είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011. Μέσω της "κοινωνικής κουζίνας" η ομάδα "Ο άλλος άνθρωπος" μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων[1]. Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχει στηριχτεί από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Από το 2015 λειτουργεί χώρος 230 τ.μ. στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα και Κέντρο Ημέρας[2].

Η ιδέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του[1]. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της "κοινωνικής κουζίνας"[3]: ο κ. Πολυχρονόπουλος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους[2]. Συχνά τα Διαδικτυακά ΜΜΕ τον βοηθούν κοινοποιώντας την έκκληση που απευθύνει στον κόσμο από το ιστολόγιό του για συνεισφορά βασικών ειδών[4].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς", όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο δηλώνοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αληλλεγγύης και του πολιτισμού αλλά όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού[5]. Το 2013 βραβεύτηκε για την προσφορά του από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα μέσω της εκπομπής του Σάκη Ρουβά "Ήρωες ανάμεσά μας".[6]

Το σπίτι του Άλλου Ανθρώπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "σπίτι του Άλλου Ανθρώπου" βρίσκεται στην οδό M Αλεξάνδρου 122 και Αρτεμισίου 28 στο Μεταξουργείο[3]. Εκτός από αποθήκη, ο χώρος είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιεί έναν καφέ. Προσφέρεται επίσης για πρόβες στην Θεατρική ομάδα Ο Άλλος Άνθρωπος (ΑΑ) και ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ο άλλος άνθρωπος». LiFO. http://www.lifo.gr/guests/bravo/49730. Ανακτήθηκε στις 2016-10-22. 
  2. 2,0 2,1 «Μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί στον δρόμο για να σπάσουμε τη ντροπή» (στα αγγλικά). Νόστιμον ήμαρ. 2015-12-27. http://www.nostimonimar.gr/magirevoume-ke-trome-mazi-ston-dromo-gia-na-spasoume-ti-ntropi/. Ανακτήθηκε στις 2016-10-22. 
  3. 3,0 3,1 «Κοινωνική Κουζίνα: Ένα καθημερινό δείπνο αγάπης στον δρόμο». The Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2016. 
  4. life, DOC TV | documenting everyday. «Ο Άλλος Άνθρωπος εκπέμπει SOS». DOC TV | documenting everyday life. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2016. 
  5. 5,0 5,1 «Ένας «Άλλος Άνθρωπος» απορρίπτει αυτή «την Ευρώπη των κανιβάλων»». TVXS - TV Χωρίς Σύνορα. http://tvxs.gr/news/ellada/enas-allos-anthropos-aporriptei-ayti-tin-eyropi-ton-kanibalon. Ανακτήθηκε στις 2016-10-22. 
  6. «ΑΝΤ1, Ήρωες Ανάμεσά μας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2017. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]