Νόμος των μεγάλων αριθμών
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |
Ο Νόμος των Μεγάλων Αριθμών (Law of Large Numbers) είναι ένα από τα πιο γνωστά αποτελέσματα της Θεωρίας Πιθανοτήτων. Σύμφωνα με το θεώρημα κάτω από κατάλληλες υποθέσεις, ο δειγματικός μέσος μιας ακολουθίας ανεξάρτητων τυχαίων μεταβλητών που ακολουθούν μία κοινή κατανομή συγκλίνει προς τον θεωρητικό μέσο (η μέση τιμή) της κατανομής.
Παραδείγματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα πιθανά αποτέλεσμα ενός δίκαιου νομίσματος μπορεί ναι είναι είτε κορώνα είτε γράμματα, με ίση πιθανότητα. Οπότε η αναμενόμενη αναλογία κορώνας και γραμμάτων είναι 1. Σύμφωνα με τον νόμο τον μεγάλων αριθμών όσο το πλήθος των δοκιμών (δοκιμές Μπερνούλι σε αυτό το παράδειγμα) τείνει στο άπειρο, η αναλογία κορώνα/γράμματα θα συγκλίνει στο 1.
Ο μέσος όρος 6 ζαριών πρέπει να είναι 3.5, καθώς όλες οι ζαριές έχουν πιθανά ενδεχόμενα 1,2,3,4,5,6 με ίση πιθανότητα το καθένα (1/6). Οπότε η μέση τιμή των δοκιμών θα συγκλίνει στη θεωρητική τιμή 3.5:
Μορφές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχουν δύο μορφές του νόμου των μεγάλων αριθμών. Είναι ο «αδύναμος νόμος των μεγάλων αριθμών» και ο «ισχυρός νόμος των μεγάλων αριθμών». Για μία άπειρη ακολουθία ανεξάρτητων και όμοια κατανεμημένων (IID) τυχαίων μεταβλητών ολοκληρώματος Λεμπέγκ , με αναμενόμενη τιμή , και οι δύο μορφές λένε ότι ο δειγματικός μέσος
τείνει στην αναμενόμενη τιμή
Αδύναμος νόμος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο αδύναμος νόμος των μεγάλων αριθμών (γνωστός και ως νόμος του Khinchin) ορίζεται ως: σε ένα σύνολο ανεξάρτητων και όμοια κατανεμημένων δειγμάτων από μία τυχαία μεταβλητή με πεπερασμένο μέσο, ο δειγματικός μέσος συγκλίνει με πιθανότητα στην αναμενόμενη τιμή
Που σημαίνει ότι με ε θετικό:
Δηλαδή όσο μικρό και να είναι το περιθώριο ε, με αρκετά μεγάλο δείγμα ο μέσος θα είναι αρκετά κοντά στην αναμενόμενη τιμή μ.
Ισχυρός νόμος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο ισχυρός νόμος των μεγάλων αριθμών (γνωστός και ως νόμος του Κολμογκόροφ) ορίζει ότι ο δειγματικός μέσος συγκλίνει σχεδόν βέβαια στην αναμενόμενη τιμή.
Που είναι
Δηλαδή όσο οι δοκιμές n τείνουν στο άπειρο, η πιθανότητα ο μέσος των δειγμάτων να είναι ίσος με την αναμενόμενη τιμή.