Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νταντασίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νταντασίτης
Νταντασίτης επί κροκοΐτη. Προέλευση: Τασμανία
Γενικά
ΚατηγορίαΑνθρακικά ορυκτά
Χημικός τύποςPbAl2[(OH)2|CO3]2 • H2O
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα2,26 gr/cm3
ΧρώμαΑπό λευκό έως πολύ ωχρό μπλε, άχρωμο στο μεταδιδόμενο φως
Σύστημα κρυστάλλωσηςΡομβικό
ΚρύσταλλοιΙνώδεις κρύσταλλοι συνήθως σε σφαιρικό αδρανές υλικό
ΥφήΠαχιές ίνες (ινώδης)
ΔιδυμίαΌχι
Σκληρότητα2
ΣχισμόςΤέλειος
ΘραύσηΆγνωστο
ΛάμψηΥαλώδης, μεταξώδης
Γραμμή κόνεωςΛευκή
ΠλεοχρωισμόςΔεν αναφέρεται
ΔιαφάνειαΔιαφανής
ΠαρατηρήσειςΠαρουσιάζει διπλοδιάθλαστικότητα

Ο Νταντασίτης (αγγλ. dundasite) είναι σπάνιο ανθρακικό ορυκτό του μολύβδου και του αργιλίου. Το όνομά του το οφείλει στην τοποθεσία όπου πρωτοβρέθηκε, στην Dundas της Τασμανίας στην Ωκεανία. Το ορυκτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αδελαΐδα σε περιοχή ιδιοκατασκευμάτων ναρκών. Ο Νταντασίτης για πρώτη φορά περιγράφηκε από τον Ουίλιαμ Πέτερντ (William Frederick Petterd) το 1893.

Ο Νταντασίτης είναι ένα ασυνήθιστο δευτερογενές ορυκτό που ανευρίσκεται στην ζώνη οξείδωσης των μεταλλευτικών αποθέσεων του μολύβδου. Μπορεί επίσης να είναι διάστικτος από κίτρινο Κερουσίτη. Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι ο κερουσίτης, πλαττνερίτης, αζουρίτης, ο μαλαχίτης, ο πυρομορφίτης, ο μιμητίτης, ο μπωνταντίτης, ο νταφτίτης, ο γιββσίτης, ο αλλοφανής και ο λειμονίτης .

Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στα εξής ορυχεία: εκτός από το Dundas της Τασμανία στην Αυστραλία, ανευρίσκεται στη Λιέγη στο Βέλγιο, στο Guangxi στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στα γερμανικά κρατίδια Niedersachsen (όρη Χαρτς), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (Sauerland, Siegen), Rheinland-Pfalz (Nothweiler, Bad EMS, Rheinbreitbach), στη Γαλλία (Αλσατία, Ακουιτανία, Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, Provence-Alpes-Cote d'Azur και Rhône-Alpes) στα μεταλλεία Λαυρίου (Αττική στην Ελλάδα), την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία στο Galway και στο Tipperary στην Ιρλανδία. Επίσης βρίσκεται στη Λομβαρδία, τη Σαρδηνία, την Τοσκάνη και τη Βενετία στην Ιταλία, στο κοίτασμα Τσουμέμπ στη Ναμίμπια, στην Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, στην Καρινθία, στο Σάλτσμπουργκ και στη Στυρία στην Αυστρία, στη Μοραβία στην Τσεχική Δημοκρατία, στο νομό Heves στην Ουγγαρία, καθώς και στη Νεβάδα, Νιου Τζέρσεϊ και το Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα ανευρίσκεται στα μεταλλεία Λαυρίου και συγκεκριμένα στο ορυχείο του Αγίου Κωνσταντίνου Καμάριζας.