Νικολάι Αρσέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικολάι Αρσέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Αυγούστου 1972[1][2]
Κοπεγχάγη[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Δανίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΔανικά[4][5]
ΣπουδέςNational Film School of Denmark (1997–2001)
European Film College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
σεναριογράφος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςAllen Award (2013)[6]
Ιστότοπος
nikolajarcel.com

Ο Νικολάι Αρσέλ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1972 στην Κοπεγχάγη. Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γιος της Ελευθερίας (Λίμπυ) Τατά[7].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το γυμνάσιο, γράφτηκε στην Εθνική Σχολή Κινηματογραφίας της Δανίας. «Δεν θυμάμαι να ενδιαφέρθηκα ποτέ για κάτι άλλο πέραν του κινηματογράφου», λέει ο ίδιος, «και δεν έχω ιδέα γιατί. Πάντοτε πήγαινα μόνος μου σινεμά και έτσι ένιωθα ευτυχής».

Στη Λέσβο γύρισε την ταινία Η τελευταία συμφωνία του Βόυτσεκ (Woyzecks sidste symfoni) με ήρωα έναν δημοσιογράφο, που ήταν η διπλωματική του εργασία για την Εθνική Σχολή Κινηματογραφίας της Δανίας. Αποφοίτησε το 2001. Η πρώτη εμπορική ταινία του ήταν Το παιχνίδι του βασιλιά (Kongekabala) το 2004, ένα πολιτικό θρίλερ με πολλά σκανδιναβικά βραβεία.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 γύρισε Το νησί των χαμένων ψυχών (De fortabte sjæles ø): η ψυχή ενός άνδρα που έχει πεθάνει από το 19ο αιώνα καταλαμβάνει τον Σιλβέστερ, του οποίου η αδελφή, με τη βοήθεια ενός συνομήλικού της και ενός ερευνητή, θα καταπολεμήσουν τον άνδρα. Μια αξιέπαινη διερεύνηση της μεταφυσικής μέσα από την περιγραφή δύο κόσμων. Το έργο είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Δανία.

Επόμενη ταινία ήταν Η αλήθεια για τους άνδρες (Sandheden om mænd) του 2010.

Το 2012 ήταν η σειρά της ταινίας Ο έρωτας της βασίλισσας (En kongelig affære, αγγλ. A royal affair), που αναφέρεται στον έρωτα τής Καρολίνας-Ματθίλδης με τον Γιόχαν Στρούνζε, ιατρό του διαταραγμένου συζύγου της, Χριστιανού Ζ' της Δανίας. Η υπόθεση, που ο Αρσέλ την είχε διδαχθεί στο Σχολείο, αναφέρεται στη φιλική σχέση του Στρούνζε με τον βασιλιά και στην ερωτική σχέση με την Καρολίνα-Ματθίλδη. Ο Γερμανός ιατρός ήταν οπαδός του Διαφωτισμού και ενέπνευσε με τις ιδέες του τη βασίλισσα, που πήρε φιλελεύθερα μέτρα για το λαό της. Αλλά η συντηρητική κοινωνία, με αφορμή τη σκανδαλώδη σχέση, τούς ανέτρεψε.

Ο Νικολάι Αρσέλ δούλεψε ένα χρόνο επάνω στην κατανόηση της εποχής του 18ου αι. και του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων της. Με αφορμή ιστορικά γεγονότα, θέτει μια σειρά από επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία, τον έρωτα, την εκκλησιαστική εξουσία, τις πολιτικές μηχανορραφίες και τη θυσία για έναν ανώτερο σκοπό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου και καλύτερου ηθοποιού (για τον Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ). Ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2013 και υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία. Έκανε ρεκόρ εισιτηρίων και τον έκανε γνωστό στο παγκόσμιο κοινό. Στις 18-2-2013 έγινε η πρεμιέρα της ταινίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Νικολάι Αρσέλ συνεργάζεται με τον σεναριογράφο Ράσμους Χέιστερμπεργκ και τον παραγωγό Λαρς φον Τρίερ. Επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο. «Ερχομαι τη Λέσβο, όπου εδώ ανακαλύπτω από την αρχή ένα κομμάτι του εαυτού μου που δεν υπάρχει στη Δανία· και μου αρέσει» αναφέρει. Η αδελφή του, Νάστια, είναι μια από τις διασημότερες ηθοποιούς του θεάτρου στη Δανία. Έχει γράψει το σενάριο των έργων που σκηνοθέτησε και έξι ακόμη ταινιών[8], όπως αυτό της δανικής εκδοχής της σουηδικής ταινίας Το κορίτσι με το τατουάζ (The girl with the dragon tattoo). Επίσης γράφει άρθρα με προσωπικές εμπειρίες ή κριτικές ταινιών.

Συγγράφει το σενάριο της μεταφοράς στην οθόνη του βιβλίου Ο Μαύρος Πύργος του αγαπημένου του συγγραφέα έργων τρόμου, Στίβεν Κινγκ. Τον πιστολέρο ήρωα Ρόλαντ υποδύεται ο ηθοποιός Ίντρις Έλμπα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 14  Μαΐου 2014.
  2. 2,0 2,1 filmportal.de. 1c9c12f0c8b244228bb9adce4cb95471. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 22  Δεκεμβρίου 2014.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb161556618. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  5. CONOR.SI. 120458339.
  6. www.dramatiker.dk/allen-legatet.html. Ανακτήθηκε στις 2  Ιανουαρίου 2018.
  7. Συγγραφέας του βιβλίου "Με το διωγμό στην ψυχή", εκδόσεις Κέδρος 2014
  8. Klatretøsen, Καικιλία, Ο μαχητής, Ταξίδι στον Κρόνο, Οι άνδρες που μισούν τις γυναίκες, Η γυναίκα στο κλουβί

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]