Ναρόντναγια Βόλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ναρόντναγια Βόλια (κυριολεκτικά: Λαϊκή Βούληση) ήταν μια επαναστατική οργάνωση του 19ου αιώνα στη Ρωσική Αυτοκρατορία, η οποία δολοφονούσε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην προσπάθεια της να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η οργάνωση δήλωσε ότι είναι ένα λαϊκό κίνημα που διαδέχθηκε το κίνημα των Ναρόντνικων. Τα μέλη της Ναρόντναγια Βόλια ήταν πρωτίστως νέοι, επαναστατικοί σοσιαλιστές και διανοούμενοι που πίστευαν στην αποτελεσματικότητα της τρομοκρατίας. Η Ναρόντναγια Βόλια εμφανίστηκε το φθινόπωρο του 1879 από τη διάσπαση μιας παλαιότερης επαναστατικής οργάνωσης που ονομαζόταν Ζέμλια ι Βόλια ("Γη και Ελευθερία").

Η Ναρόντναγια Βόλια βασιζόταν σε ένα δίκτυο παράνομων, ημιανεξάρτητων τοπικών ομάδων τις οποίες συντόνιζε Εκτελεστική Επιτροπή. Οι πράξεις επαναστατικής βίας στοχεύανε στην πυροδότηση μιας μαζικής εξέγερσης ενάντια στον τσαρισμό. Η πιο γνωστή της ενέργεια ήταν η επιτυχημένη δολοφονία του Τσάρου Αλέξανδρου Β' τον Μάρτιο του 1881.

Η χρήση τρομοκρατίας από μυστικές ομάδες για να αποσταθεροποιηθεί βίαια η Ρωσική Αυτοκρατορία δικαιολογήθηκε ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για μεταρρύθμιση η οποία θα προκαλέσει μια τεράστια εξέγερση. Η ομάδα ανέπτυξε ιδέες - όπως η στοχοθετημένη δολοφονία των «ηγετών της καταπίεσης» - που θα αποτελούσαν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επακόλουθης βίας από μικρές ομάδες.

Ένα μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας της οργάνωσης εμπνεύστηκε από τον Σεργκέι Νετσάγιεφ και την «προπαγάνδα από την πράξη». Η ομάδα χρησίμευσε ως έμπνευση και πρόδρομος για άλλες σοσιαλιστικές και αναρχικές επαναστατικές οργανώσεις που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου ιδίως του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος (PSR).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Narodnaya Volya στο Wikimedia Commons