Μόνικα Σέλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μόνικα Σέλες
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Szeles Mónika (Ουγγρικά), Моника Селеш (Σερβικά) και Monika Seleš (Σερβικά)
Γέννηση2  Δεκεμβρίου 1973[1][2][3]
Νόβι Σαντ[1][4]
ΚατοικίαΣαρασότα
Ορλάντο
Νόβι Σαντ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής (από 1994)[5][6][7]
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
Ουγγαρία
Ύψος178 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΟυγγρικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά[8]
Ουγγρικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της αντισφαίρισης (1989–2008)[9]
Περίοδος ακμής1989 - 2008
Οικογένεια
ΣύζυγοςTom Golisano
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔιεθνής Αίθουσα Φήμης της Αντισφαίρισης (2009)[1]
Best Female Tennis Player ESPY Award (1993)
Best Female Athlete ESPY Award (1993)
Sarah Palfrey Danzig Award (2003)[10]
Αθλητής της Χρονιάς του Ασοσιέιτεντ Πρες (1991)
Αθλητής της Χρονιάς του Ασοσιέιτεντ Πρες (1992)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μόνικα Σέλες είναι Πρώην πρωταθλήτρια αντισφαίρισης από τη Σερβία. Γεννημένη το 1973, αγωνίστηκε για τη ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας και ύστερα για την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[11] Είναι ουγγρικής καταγωγής και κατέχει την ουγγρική και αμερικανική υπηκοότητα[12].

Η Μόνικα Σέλες γεννήθηκε το 1973 στο Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας (σημερινής Σερβίας) από γονείς ουγγρικής καταγωγής. Ξεκίνησε από μικρή το τένις και έγινε επαγγελματίας σε ηλικία 15 ετών. Έναν χρόνο αργότερα, το 1990, έγινε η μικρότερη σε ηλικία παίκτρια που κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός, ενώ στην τριετία που ακολούθησε, κυριάρχησε απόλυτα κατακτώντας επτά ακόμα majors (3 σερί Αυστραλιανά Όπεν, τρία σερί Ρολάν Γκαρός και δυο σερί Αμερικανικά Όπεν), πριν καν κλείσει τα 20! Όλα όμως άλλαξαν στις 30 Απριλίου του 1993, στη διάρκεια του προημιτελικού του τουρνουά του Αμβούργου, εκεί όπου η Σέλες έπαιζε με την Βουλγάρα Μαλέεβα. Ο Γκίντερ Πάρχε, ένας Γερμανός, ψυχικά διαταραγμένος και φανατικός θαυμαστής της Στέφι Γκραφ, επιτέθηκε στην Σέλες και την τραυμάτισε στην πλάτη με ένα μαχαίρι. Παρά το γεγονός ότι η πληγή της επουλώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δυο χρόνια, για να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, σαφέστατα επηρεασμένη από το συμβάν (υπέφερε από κατάθλιψη). Αν και έφτασε στην κατάκτηση ενός ακόμα major το 1996 (Αυστραλιανό Όπεν), ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει στην εκπληκτική φόρμα που είχε στο ξεκίνημα της καριέρας της.

Από τον τραυματισμό της και μετά, εκτός από τον τίτλο στην Αυστραλία, έφτασε σε τρεις ακόμα τελικούς Grand Slam, όμως μετά το 1996 ακολούθησε μια μέτρια επταετία με πτωτική πορεία, με την Σέλες να δίνει το 2003 το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της, αν και η επίσημη αποχώρηση από την αγωνιστική δράση ήρθε το 2008. Η Μόνικα, που το 1994 πολιτογραφήθηκε Αμερικανίδα, είχε ένα σπάνιο όπλο, αφού ήταν από τις ελάχιστες τενίστριες με backhand και forehand με τα δυο χέρια, κάτι που έδινε περισσότερη δύναμη και σταθερότητα στα χτυπήματά της και από τις δυο πλευρές. Ήταν εκπληκτική στην άμυνα, διέθετε μια μοναδική ευκινησία μέσα στο γήπεδο και διακρινόταν για τα ασταμάτητα winner της, κυρίως από τη βασική γραμμή. Πολλοί ειδικοί, αλλά και τενίστριες-θρύλοι του αθλήματος, έχουν υποστηρίξει ότι αν δεν είχε συμβεί το επεισόδιο με το μαχαίρωμα, η Σέλες θα είχε αναδειχθεί ως η κορυφαία όλων των εποχών. Το σίγουρο είναι ότι κατέχει το ρεκόρ της τενίστριας με τα περισσότερα majors (8) κάτω των 20 ετών. Παρέμεινε συνολικά 178 εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης (91 συνεχόμενες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]