Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπαλέτο του Κοσσυφοπεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φωτογραφία του συγκροτήματος μπαλέτου του Κοσσυφοπεδίου - «Πτήση προς το Φως»

Το Μπαλέτο του ΚοσσυφοπεδίουΜπαλέτο του Κοσόβου) είναι εταιρεία χορευτών μπαλέτου που ιδρύθηκε το 1972. Από την ίδρυσή της, υπήρξαν δύο κύριες γενιές της εταιρείας. Είναι γνωστές ως «Πρώτη Γενιά» και «Δεύτερη Γενιά» (η οποία είναι επίσης γνωστή ως η Νέα Γενιά). Η Πρώτη Γενιά αναφέρεται στα ιδρυτικά μέλη του Μπαλέτου Κοσσυφοπεδίου που έδωσαν παραστάσεις για την εταιρεία μέχρι την αναγκαστική διάλυσή της. Η Δεύτερη Γενιά αναφέρεται στην ομάδα των χορευτών μπαλέτου που εκπαιδεύτηκαν υπό τον Αχμέτ Μπραχιμάι για να μεταρρυθμίσουν το Μπαλέτο του Κοσσυφοπεδίου μετά τους Γιουγκοσλαβικούς Πολέμους.

Οι χορευτές μπαλέτου από την Πρώτη Γενιά εκπαιδεύτηκαν στη Δευτεροβάθμια Σχολή Μπαλέτου των Σκοπίων, υπό τη διεύθυνση της Τατιάνα Πετκόβσκα.[1] Μετά την αποφοίτησή τους, 25 χορευτές από αυτήν την τάξη επέστρεψαν στην Πρίστινα όπου δημιούργησαν την επίσημη Πρώτη Γενιά του Μπαλέτου Κοσσυφοπεδίου στο Εθνικό Θέατρο του Κοσσυφοπεδίου.[2] Η εταιρεία θα συνέχιζε να παίζει σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Μπαλέτο Μπιενάλε (Ballet Biennale) στη Λιουμπλιάνα και στους Θερινούς Αγώνες στο Ντούμπροβνικ. Δυστυχώς, η εταιρεία διαλύθηκε βίαια το 1991 λόγω της συνεχιζόμενης βίας και της απειλής εθνοκάθαρσης από τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους.[3]

Τα μέλη της πρώτης γενιάς περιελάμβαναν: Αχμέτ Μπραχιμάι, Ρουστέμ Σέλκα, Άσμα Μούλα, Σελατζίν Κισέ, Γκάνι Λόσι και Τζονούζ Μπεκιράι. Έπαιξαν υπό τη διεύθυνση του Αμπντουραχμάν Νοκσίκι. Λόγω της έλλειψης χορευτών μπαλέτου, πέντε γυναίκες χορευτές μπαλέτου από τα Σκόπια προσχώρησαν στην εταιρεία (συμπεριλαμβανομένων των Νεξμιτζέ Μεχά Σελμά και Σαμπρίγιε Σπάχιου Σκρέλι), καθώς και δύο χορευτές μπαλέτου από το Κοσσυφοπέδιο (Ένβερ Ελσάνι και Τζασάρ Μπερίσα).[3]

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Μπαλέτο του Κοσσυφοπεδίου συνεργάστηκε με πολλούς καλεσμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Αυτοί οι χορευτές περιελάμβαναν από την Αγγλία τους: Βάντα Ίμπρα, Σούζαν Λετσκ και Ζοάνα Ζένκινς, από Πολωνία τους: Τζοάνα Αντζιάκ, Λιντίγια Τομασέβσκα και Άννα Σταβνγιάκ, από τη Ρουμανία τη Λιλάνα Μπενουντάου, το Βελιγράδι τη Βγιόλκα Κουρί και από τις Φιλιππίνες τη Μάργια Μπερτιάν.[3][4]

Το 2001, με την ολοκλήρωση των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων, ο Αχμέτ Μπραχιμάι αποφάσισε να ανοικοδομήσει την εταιρεία.[5][6] Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια, ίδρυσε το πρώτο Λύκειο Μπαλέτου (Δευτεροβάθμια Μουσική Σχολή) σε συνεργασία με την Πρενκ Τζακόβα και άρχισε να προσλαμβάνει νέους. Πέντε χρόνια αργότερα, η πρώτη τάξη αυτού του σχολείου αποφοίτησε υπό τη διεύθυνση του. Σήμερα, αυτοί οι χορευτές αποτελούν το βασικό σύνολο του Μπαλέτου Κοσσυφοπεδίου ως τη δεύτερη γενιά της εταιρείας.[7]

Αξιοσημείωτοι χορευτές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρέχοντα μέλη του Μπαλέτου Κοσσυφοπεδίου περιλαμβάνουν:

*Behie Murtezi
  • Αμπετάρ Χαϊζένι
  • Ντρίλον Ποντριμτσάκου
  • Βγιόλκα Λουτζίτζι
  • Φίσνκικ Σμάνι
  • Σινάν Καϊταζί
  • Τιούτα Κρασνίκι
  • Ζέτα Μουσόλι
  • Κρέσνικ Μουσόλι
  • Λαμπίνοτ Ρεζέπι
  • Λεονόρα Ρεζέπι
  • Λουλιγιέτα Αντέμι
  • Λιρίντον Μζίου
  • Βλόρα Πριζρένι
  • Μαριγκόνι Χόγκσα
  • Μουχάμετ Μπικλίκι
  • Σιντ Βουνίκι
  • Ίσραελ Ροντρόγκεζ (επισκέπτης καλλιτέχνης)
  • Αντώνιο Φίνι (επισκέπτης καλλιτέχνης)

Μετά την ανασυγκρότησή της, η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με τον Αλβανό χορογράφο Γκιέρτζι Πρεβάζι στη σκηνή, με τέσσερα από τα σύγχρονα χορευτικά του έργα: Τρανζιτσιόνι II (Μετάβαση II), Σ'πο nτετζοχέτ γκονγκ (Δεν μπορώ να ακούσω το γκονγκ), Κοντράστ (Αντίθεση) και Απόδοση. Η εταιρεία συνεργάστηκε εκτενώς με τον Έλτον Κέφα για να δημιουργήσει το ρεπερτόριο κλασικών μπαλέτων της. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία πραγματοποίησε αποσπάσματα από τα Δον Κιχώτης, Γκιζέλ, Ο Κουρσάρος και Η Λίμνη των Κύκνων. Μια τυχαία συνεργασία με τη Βουλγάρα πρίμα-μπαλαρίνα Σίλβια Τόμοβ ξεκίνησε την παραγωγή πλήρους κλασικού μπαλέτου για την εταιρεία, σε αυτήν την περίπτωση το The Sleeping Beauty (Η Ωραία Κοιμωμένη).

Εκτός από τη συνεργασία με πολλούς αναγνωρισμένους χορογράφους, το Μπαλέτο του Κοσσυφοπεδίου Αρχειοθετήθηκε 2021-04-19 στο Wayback Machine. έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες χορού από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Πειραματικό Θέατρο La Mama (προφ: Λα Μάμα) για τη μουσική παράσταση Diana (Νταϊάνα).

Επιπλέον, το Μπαλέτο του Κοσσυφοπεδίου έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ χορού, όπως:


  1. «Dance Fest Skopje - Unesco». archive.is. 13 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Baleti i Kosovës : Kosovo Ballet». web.archive.org. 28 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. 3,0 3,1 3,2 «Gjenerata e pare». Baleti Kombëtar i Kosovës (στα Αλβανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. 
  4. Desk, BWW News. «National Ballet of Kosovo Announces 45th Anniversary Season». BroadwayWorld.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. 
  5. Darby, Seyward· affairs, ContributorFreelance journalist focusing on international· Rights, Human (23 Ιουλίου 2012). «Setting The Stage: The Kosovo National Ballet (PHOTOS)». HuffPost (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. 
  6. «Kosovo's Ballet, no institutional ties with Albania's Ballet». Independent Balkan News Agency (στα Αγγλικά). 20 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. 
  7. Teatri Kombëtar. "Historiku i Baletit". Retrieved 24 February 2013.