Μουμτάζ Μαχάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουμτάζ Μαχάλ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΑρχουμάντ Μπάνου Μπέγκαμ
27 Απριλίου 1593
Θάνατος17 Ιουνίου 1631
Μπουρχανπούρ
Αιτία θανάτουαιμορραγία
Τόπος ταφήςΤατζ Μαχάλ
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία των Μουγκάλ
ΘρησκείαΣιίτες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
περσικά
ΕκπαίδευσηΠερσική γλώσσα, Αραβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑυτοκράτειρα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣαχ Τζαχάν
ΤέκναΑουρανγκζέμπ
Dara Shikoh
Murad Bakhsh[1]
Shah Shuja
Jahanara Begum
Roshanara Begum
Gauhar Ara Begum
ΓονείςAbul-Hasan ibn Mirza Ghiyas Beg
ΑδέλφιαShaista Khan
ΣυγγενείςNur Jahan (θεία)
ΟικογένειαMughal dynasty
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣύζυγος αυτοκράτορα (1628–1631, Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μουμτάζ Μαχάλ ήταν η κύρια σύζυγος του αυτοκράτορα της Μογγολικής αυτοκρατορίας της Ινδίας Σαχ Τζαχάν από τις 19 Ιανουαρίου 1612 μέχρι τις 17 Ιουνίου 1631.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του έτους 1593.[2] Το αρχικό της όνομα ήταν Αρχουμάντ Μπάνου Μπέγκαμ. Καταγόταν από επιφανή περσική οικογένεια. Ο πατέρας της μάλιστα, ήταν ένας πλούσιος ευγενής της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ, ο Ασάφ Κχαν.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος του γάμου της με τον μετέπειτα αυτοκράτορα, το 1612, επελέγη από τους αστρολόγους της αυλής για να είναι πιο αποτελεσματική η εξασφάλιση ενός ευτυχούς γάμου. Λίγο μετά τον γάμο τους ο πρίγκιπας Χουρράμ (Σαχ Τζαχάν) έδωσε στη Μπέγκαμ το νέο της όνομα, Μουμτάζ Μαχάλ που σημαίνει "η εκλεκτή του παλατιού".[3] Την αγαπούσε παρά πολύ και για αυτόν τον λόγο δεν έδινε πολύ μεγάλη σημασία στις υπόλοιπες συζύγους του. Παρά τις πολυάριθμες εγκυμοσύνες, η Μαχάλ ταξίδεψε με τον σύζυγό της σε όλη την αυτοκρατορία των Μουγκάλ, ενώ επίσης τον ακολούθησε σε όλες τις στρατιωτικές εκστρατείες του. Κατά την διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν δεκατέσσερα παιδιά, επτά εκ των οποίων πέθαναν στην γέννηση ή σε πολύ μικρή ηλικία.[4]

Εκπαίδευση και χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουμτάζ ήταν αξιοθαύμαστη στον τομέα της μάθησης και ήταν ιδιαίτερα μορφωμένη και καλλιεργημένη. Γνώριζε άριστα την αραβική και την περσική γλώσσα, ενώ επίσης μπορούσε και να συνθέσει ποιήματα στην τελευταία. Ήταν πολύ φημισμένη για την ειλικρίνεια, την καλοσύνη και την σεμνότητα της.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουμτάζ Μαχάλ απεβίωσε στο Μπουρχανπούρ από αιμορραγία το 1631 [5], ενώ γεννούσε το δέκατο τέταρτο παιδί της. Το Τατζ Μαχάλ ανεγέρθηκε από τον σύζυγό της ως χώρος ανάπαυσης για αυτήν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]