Μισό φλόριν
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το μισό φλόριν ήταν μία προσπάθεια του Άγγλου βασιλιά Εδουάρδου Γ΄ να παράγει ένα χρυσό νόμισμα κατάλληλο για χρήση στην Ευρώπη, καθώς και στην Αγγλία. Το φλόριν βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε σύγχρονα ευρωπαϊκά χρυσά νομίσματα, αξίας τριών σελινιών. Ο χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για τη χύτευση των νομισμάτων ήταν υπερτιμημένος, με αποτέλεσμα τα νομίσματα να μην είναι δεκτά στο κοινό. Τα νομίσματα αποσύρθηκαν μετά από λίγους μόνο μήνες κυκλοφορίας τον Αύγουστο του 1344, για να λιωθούν για να παραχθεί το πιο δημοφιλές νομπλ. Λίγα δείγματα έχουν επιζήσει από το φλόριν, που συχνά θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα μεσαιωνικά αγγλικά νομίσματα, που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.[1]
Η μπροστινή όψη του νομίσματος δείχνει μία λεοπάρδαλη με ένα μανίκι του βασίλειου βραχίονα. Ο μύθος είναι EDWAR D GRA REX ANGL Z FRANC DNS HIB («Εδουάρδος, Θεού χάριτι βασιλιάς της Αγγλίας και της Γαλλίας, κύριος της Ιρλανδίας»). Η πίσω όψη του νομίσματος δείχνει τον βασιλικό σταυρό μέσα σε ένα τετράλοβο, μία λεοπάρδαλη σε κάθε τεταρτημόριο. Η επιγραφή είναι DOMINE NE IN FURORE TUO ARGUAS ME («Κύριε, μην με επιπλήττεις στον θυμό σου», από τον Ψαλμό 6).
Μόνο πέντε παραδείγματα είναι γνωστό, ότι σώζονται. Το 2019 οι ειδικοί ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός δείγματος από το Ρήφαμ τού Νορφολκ.[2] Αυτό το ίδιο νόμισμα πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Μάρτιο του 2022.[3]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Spink, Coins of England and the United Kingdom. 46th edition standard catalogue of British coins, 2011.
- ↑ Museum, The British· Street, Great Russell· T: +4420 73238618, London WC1B 3DG. «Record ID: NMS-30E3B9 - MEDIEVAL coin hoard». The Portable Antiquities Scheme (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2022.
- ↑ Anderson, Stuart (3 Φεβρουαρίου 2022). «Rare gold coin from north Norfolk could fetch £140,000». Eastern Daily Press (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2022.