Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια εκτυφλωτική απουσία φωτός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια εκτυφλωτική απουσία φωτός
ΣυγγραφέαςΤαχάρ μπεν Ζελούν
ΤίτλοςCette aveuglante absence de lumière
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης2001
Μορφήμυθιστόρημα
LC ClassOL4007893M
Πρώτη έκδοσηÉditions du Seuil
Ο συγγραφέας

Το Μια εκτυφλωτική απουσία φωτός , (πρωτότυπος τίτλος: Cette aveuglante absence de lumière) είναι μυθιστόρημα του Μαροκινού γαλλόφωνου συγγραφέα Ταχάρ μπεν Ζελούν.

Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά στη Γαλλία το 2000 από τις "Éditions du Seuil" και το 2004 τιμήθηκε με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin[1]. Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 2001 σε μετάφραση του Γιώργου Καλαμαντή από τις εκδόσεις «Λιβάνης Α.Α.» (ISBN 960-14-0423-6). Έχει εκδοθεί επίσης στα αγγλικά, ιταλικά, αραβικά, εβραϊκά, κινέζικα και πολωνικά.

Ξεκινώντας από τα πραγματικά γεγονότα, τις συλλήψεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη προσπάθεια στρατιωτικών να αναλάβουν την εξουσία της χώρας, δολοφονώντας τον Μαροκινό βασιλιά Χασάν ο Β', τον Αύγουστο του 1972, ο συγγραφέας διηγείται τις αποτρόπαιες συνθήκες κράτησης των πολιτικά αντιφρονούντων στις διαβόητες φυλακές του «Ταζμαμάρτ» (στρατόπεδο συγκέντρωσης στην έρημο) και τον αγώνα τους για σωματική και κυρίως, ψυχική επιβίωση. Πέρα από αυτό όμως, ο συγγραφέας περιγράφει τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου εγκλεισμού στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Ο ήρωας του βιβλίου, ένας από τους συνωμότες, (ο ήρωας είναι υπαρκτό πρόσωπο, φίλος του συγγραφέα) όταν θα βγει από την φυλακή, 18 χρόνια αργότερα, θα έχει κοντύνει κατά 15 εκατοστά, θα έχει καμπουριάσει και θα έχει παραμορφωθεί ο θώρακάς του αλλά θα έχει καταφέρει να επιζήσει, από τους ελάχιστους (άλλοι δυο) κρατούμενους που το κατάφεραν.[2]

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Λογοτεχνικού Βραβείου IMPAC Dublin στο σκεπτικό της βράβευσής της αναφέρει μεταξύ άλλων...ότι πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα...με διαυγή γλώσσα και λιτή μορφή η οποία δίνει στο έργο μια σκοτεινή υπόγεια δύναμη. Διηγείται μια ιστορία που έπρεπε οπωσδήποτε να ειπωθεί, την ιστορία μιας ανθρώπινης ζωής χωρίς ελπίδα.[3]

Εσωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές - Παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017. 
  2. http://www.protoporia.gr/mia-ektyflotiki-apoysia-fotos-p-123253.html[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017.