Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετονομασία των Τουρκμενικών μηνών και ημερών της εβδομάδας (2002)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 10 Αυγούστου 2002, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν ενέκρινε νόμο για την μετονομασία όλων των μηνών και των περισσότερων ημερών της εβδομάδας. Τα ονόματα έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα εθνικά σύμβολα της χώρας, όπως περιγράφεται στο Ρουχνάμα, ένα βιβλίο γραμμένο από τον Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, τον πρώτο ισόβιο πρόεδρο του Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ Η Σκιά του Ιερού Βιβλίου του Άρτο Χαλόνεν, η ιδέα της μετονομασίας των μηνών προήλθε από τον Τούρκο επιχειρηματία Αχμέτ Τσαλίκ καθώς προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Νιγιαζόφ για να επεκτείνει την επιχείρησή του στη χώρα.

Μετά την έγκριση του νόμου τα νέα ονόματα χρησιμοποιούνταν σε όλα τα τουρκμενικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι εκδόσεις σε άλλες γλώσσες εκτός από τα τουρκμενικά χρησιμοποιούν συχνά τα νέα ονόματα, ιδιαίτερα εκείνες που είχαν ως στόχο τους ρωσόφωνους πολίτες του Τουρκμενιστάν, με τα παλιά ονόματα να γράφονται μερικές φορές σε παρένθεση. Τα παλιά ονόματα των μηνών χρησιμοποιούνται ακόμα στην λαϊκή γλώσσα.[1]

Ο Νιγιάζοφ πέθανε το 2006. Στις 23 Απριλίου 2008 αναφέρθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Τουρκμενιστάν συζητούσε για την αποκατάσταση των παλιών ονομάτων των μηνών και ημερών της εβδομάδας.[2] Τα παλιά ονόματα είχαν αποκατασταθεί τον Ιούλιο του 2008.

Τα αρχικά ονόματα των μηνών εισήχθησαν από την ρωσική γλώσσα. Τα υιοθετημένα τουρκμενικά ονόματα των μηνών ήταν ως εξής:

Ελληνικό όνομα Παλιότουρκμενικό όνομα Εγκεκριμένα τουρκμενικά ονόματα (2002–2008) Εξήγηση
Ιανουάριος Ýanwar Τουρκμένμπασι Σημαίνει "Ηγέτης των Τουρκομάνων", το προσωνύμιο του Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, του πρώτου πρόεδρου του Τουρκμενιστάν και συγγραφέα του Ρουχνάμα.
Φεβρουάριος Fewral Μπαϋντάκ Σημαία – η μέρα της Τουρκμενικής σημαίας γιορτάζεται τον Φεβρουάριο στα γενέθλια του Νιγιαζόφ.
Μάρτιος Mart Νορούζ Η παραδοσιακή περσική πρωτοχρονιά, η οποία εορτάζεται τον Μάρτιο.
Απρίλιος Aprel Γκουρμπανσολτάν Γκουρμπανσολτάν Ετζέ – Το όνομα της μητέρας του Νιγιαζόφ.
Μάιος Maý Μαγκτιμγκούλι Μαγκτιμγκούλι Πιράγκι – τουρκομάνος ποιητής, θεωρείται από τον Νιγιαζόφ ως ένας από τους μεγαλύτερους πνευματικούς δασκάλους των Τουρκομάνων.
Ιούλιος Iýun Ογκούζ Ογκούζ Χαν – ο θρυλικός και ημι-μυθολογικός ιδρυτής του έθνους του Τουρκμενιστάν. Αναφέρεται για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα (βλ. Ογούζ).
Ιούλιος Iýul Γκορκούτ Ο ήρωας του τουρκομανικού έπους "Γκορκούτ-Άτα"
Αύγουστος Awgust Αλπ Αρσλάν Ο δεύτερος αρχηγός της Σελτζουκικής Αυτοκρατορίας πολέμησε εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ξεκίνησε την τουρκική μετανάστευση στη Μικρά Ασία.
Σεπτέμβριος Sentýabr Ρουχνάμα Το βιβλίο του Νιγιαζόφ, το οποίο ορίζεται ως πνευματικός οδηγός για το έθνος του Τουρκμενιστάν.
Οκτώβριος Oktýabr Γκαρασιζλίκ Ανεξαρτησία – η Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν εορτάζεται τον Οκτώβριο.
Νοέμβριος Noýabr Σανζάρ Ο τελευταίος ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων.
Δεκέμβριος Dekabr Μπιταραπλίκ Ουδετερότητα – Το Τουρκμενιστάν έχει ανακηρυχθεί ουδέτερη χώρα. Η ημέρα της Ουδετερότητας εορτάζεται τον Δεκέμβριο.

Τα αρχικά ονόματα των ημερών της εβδομάδας ελήφθησαν από τα περσικά. Τα εγκεκριμένα ονόματα έχουν ως εξής:

Ελληνικό όνομα Παλιό τουρκμενικό όνομα Εγκεκριμένο τουρκμενικό όνομα Εξήγηση
Δευτέρα Duşenbe Başgün Πρώτη μέρα
Τρίτη Sişenbe Ýaşgün Νέα ημέρα
Τετάρτη Çarşenbe Hoşgün Ευνοϊκή μέρα
Πέμπτη Penşenbe Sogapgün Ημέρα της Δικαιοσύνης
Παρασκευή Anna Annagün Για την μέρα της μητέρας
Σάββατο Şenbe Ruhgün Πνευματική ημέρα
Κυριακή Ýekşenbe Dynçgün Ημέρα ανάπαυσης 
  1. Туркменам вернули прежний календарь, Lenta.ru, July 1, 2008 (Ρωσικά)
  2. «Turkmen Go Back to Old Calendar». BBC News. 24 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]