Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελανόσωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μελανόσωμα είναι ένα οργανίδιο που περιέχει μελανίνη, η πιο συχνά απαντούμενη ουσία που απορροφά το φως στο ζωικό βασίλειο. Τα κύτταρα που παράγουν τα μελανοσώματα ονομάζονται μελανοκύτταρα, ενώ τα κύτταρα που εγκυτώνουν τα μελανοσώματα ονομάζονταιν μελανοφάγοι.

Τα μελανοσώματα συνδέονται με μια μεμβράνη λιπιδίων με το γύρω περιβάλλον τους και είναι γενικά σφαιρικά, ωοειδή ή μακρόστενα. Το σχήμα τους είναι συγκεκριμένο σε κάθε είδος και κυτταρικό τύπο. Έχουν μία χαρακτηριστική δομή σε εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, η οποία ποικίλει ανάλογα με την ωριμότητα του μελανοσώματος, και για ερευνητικούς λόγους χρησιμοποιείται ένα νουμερικό σύστημα για τις διάφορες φάσεις της ζωής του.

Σύνθεση της μελανίνης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραγωγή της χρωστικής της μελανίνης εξαρτάται σε μία σειρά ενζύμων τις τυροσινάσες οι οποίες συνθέτουν το μεγάλο πολυμερές της μελανίνης. Πριν την ώριμη φάση τους τα μελανοσώματα ονομάζονται προ-μελανοσώματα. Η δυσλειτουργία τους ή η απουσία των ενζύμων που συνθέτουν την μελανίνη έχει σαν αποτέλεσμα την ασθένεια που ονομάζεται αλμπινισμός.

  • Fowler, et al. PLoS Biol. 2005 Nov 29;4(1)