Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομόλογο, όπως θα λέγαμε σήμερα, που εκδόθηκε από τη ΜΦΑΚ για την υλοποίηση του έργου της.

Η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια ελληνική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη που συστήθηκε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1871.

Η εταιρεία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κληρικού και εκπαιδευτικού Στέφανου Νούκα (κοσμικό Στέργιος) από τη Δάφνη Νεάπολης Κοζάνης (τότε Δράμιστα) σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Θωμαΐδη από τη Βλάστη Κοζάνης και τον Μητροπολίτη Ηράκλειας Θράκης Ιωαννίκιο Κωνσταντινίδη[1] από το Ροδοχώρι Κοζάνης. Ο σκοπός της αδελφότητας ήταν η διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Νεάπολη Κοζάνης (Ανασελίτσα), Γρεβενά, Καστοριά και Σινιάτσικο.

Την ίδια χρονιά ανεγέρθηκε το Γυμνάσιο-Οικοτροφείο, γνωστό ως Τσοτύλειος Σχολή που λειτούργησε στις 15 Σεπτεμβρίου 1871, ως κλασικό και πρακτικό, από την παραπάνω αδελφότητα,[2] το οποίο βρισκόνταν υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου.
Ο Μητροπολίτης Αγχιάλου και μετέπειτα Σμύρνης Βασίλειος από τη Βασιλειάδα Καστοριάς ενίσχυσε την παιδεία,[3] όπως ένα μεγάλο μέρος των χορηγιών διέθεσε για την ενίσχυση του Ελληνικού Γυμνασίου στο Τσοτύλι Κοζάνης. Το 1898 έγινε πλήρες Γυμνάσιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, Μακεδονία Τουρκία 1830-1878, εκδ. Κυριακίδη Αφοί
  2. Οι Βασικές παράμετροι της εκπαιδευτικής ανάπτυξης του ελληνισμού στη Μακεδονία στα μέσα του 19ου αιώνα
  3. Δημήτριος Σταματόπουλος, «Βασίλειος Σμύρνης, σ.3, 2000»